avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Activitate viorica56

Activitate viorica56

Buna ziua

Am o intrebare mai aparte , o prietena este administrator la o asociatie de locatari si are urmatoarea problema : proprietarul unui apartament a murit , neavand rude apropiate nu a fost inceput nici o succesiune desi in apartament sta un nepot fara mutatie sau flotant dar el nu este mostenitorul de drept . In timp sa acumulat o restanta destul de mare , “nepotul “ nu plateste ca el nu poate fi tras la raspundere deoarece nu este proprietarul.
In cazul prezentat care este primul pas pe care trebuie sa faca asociatia l pentru recuperarea baniilor restante.

Multumesc anticipat
Va multumesc pentru raspunsuri
Pentru “Alberto Kurtyan “ cred ca m-am grabit si nu am explicat corect , eu am castigat procesul la instanta de fond ,deci sentinta a fost in favoarea mea la Tribunal , a facut recurs AJOFM , eu nu aveam de ce deoarece in sentinta scria clar ca trebuie sa fie recalculata indemnizatia de somaj contestat de mine . La Curtea de apel am depus numai o intampinare cu rugamintea sa fie respins recursul formulat si sa fie mentinut sentinta pronuntata de instanta de fond si asta am cerut si in sedinta publica . In comunicare primit azi toate motivatiile sunt explicate ca recursul depus de AJOFM este nefondat si in motivatiile arata ca recursul a fost respins dar ultimele doua propozitii ce am citat si mai sus suna contradictoriu . Daca citesc numai sfarsitul deciziei si toate motivatiile insirate da este “recursul respins” deci este in favoarea mea , trebuia sa fiu multumita si sa solicit investirea cu titlu executoriu ( sper ca aici am scris bine ) ca sa primesc si banii .
Dar cum am scris si mai sus nu inteleg fraza care este ultimul aliniat inainte sa fie pronuntat decizia “ Pentru toate aceste considerente instanta va admite recursul in temeiul art 304 pct 9 Cod procedura civila si va modifica sentinta conform celor din dispozitiv” deci eu aci vad neclaritatea desi peste tot in alte fraze scrie ca este respins recursul formulat de recurenta, atunci …. ce propuneti .?.. ramane sa fac o cerere de indreptare eroare materiala?
Buna seara
va rog sa ma ajutati nu stiu ce am de facut si unde ar trebui sa apelez cu privire la o eroare formulata intr-o decizie civila. pronuntata de catre curtea de apel
Scurt istoric : am avut un proces privind recalcularea indemnizatiei de somaj , la instanta de fond am castigat , sentinta civila a fost pronuntat in favoarea mea drept pentru care Agentia a facut recurs .Recursul a fost in januarie unde am solicitat respingerea recursului si mentinerea sentintei pronuntata de instanta de fond ,decizia a fost pronuntata “respinge recursul “ azi am primit si comunicarea prin posta si am observat ca in cadrul hotaririi date instanta arata ca “ recursul este nefondat “ ,arata motivele care au stat la baza deciziei de a respinge recursul formulat si mentinerea deciziei date de catre instanta de fond. , insa din greseala tot la motivare scrie urmatoarele “ Pentru toate aceste considerente instanta va admite recursul in temeiul art 304 pct 9 Cod procedura civila si va modifica sentinta conform celor din dispozitiv” desi decizia este respingerea recursului si in continuare scrie citez (de fapt este decizia )“ pentru aceste motive in numele legii DECIDE respinge recursul formulat de recurenta ajofm ,pe care o mentine.Irevocabila.Pronuntata in sedinta publica 28 januarie2010…..si semnaturiile compleului de judecata “.
Unde sa incep ?Ce trebuie sa fac ?Cine poate corecta eroarea din comunicare ? Am citit prevederile art 281din Codul de procedura civila , dar cum ar trebui sa formulez o cerere? Are cineva o cerere tip sau ceva asemanator ? Sau eu am interpretat ceva gresit ? este adevarat ca nu am avut treaba niciodata cu instantele de judecata , este prima oara cand lupt pentru drepturi cuvenite , si am crezut pe moment ca am castigat , dar vad ca este mai complicat .

Va multumesc pentru ajutor
Nu are nimeni nici o noutate cu subiectul propus de grace_r ?

Multumesc
Răspuns la discuția HG-urile nu au putere de lege ?
As avea nevoie de o parere ,de o replica cat de cat solida
Tot in constitutie am citit :
4) Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei.

Dar daca acel HG este publicat in MO si nu contarzice legea ,si daca in alte judete din tara este interpretat corect ce argumente as mai putea sa aduc ? va dau si cazul concret :

Legea nr76/2002 ART. 39 alin 2 lit b
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

HG. 174 /2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002
ART. 19^1 Prin salariu de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se înţelege baza lunară de calcul prevăzută la art. 14 pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare.

Dar “salariul de baza lunar brut pe ultimele12 luni de stagiu de cotizare” este interpretat asa ’’Potrivit art 14 din HG174/2002 si Codul muncii ,salariul de baza brut cuprinde salariul de incadrare la care se adauga alte drepturi salariale cu caracter permanent conform CCMUN” deci salariul din cartea de munca fara vreo referire “pe ultimele12 luni de stagiu de cotizare “ de fapt la ce se face referire in lege.
HG nu are putere de lege dar tot Ei fac referire in intampinare la art 14 , si inca un aspect eu cuvantul “permanent’’ referitor la drepturi salariale nu am citit nici in Codul muncii nici in contractul colectiv si in art 14 la lit f din HG scrie “....indiferent dacă au caracter permanent sau nu ‘’.

va multumesc pentru eventualele pareri
Va rog frumos ajutati-ma , cum sa dau o replica la cele scrise intr-o intimpinare de o jurista care invoca dupa cum urmeaza un aliniat din Constitutia Romaniei ‘’« hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor », deci nu au putere de lege ‘’(interpretarea de mai sus apartine unei juriste de la Ajofm)

De ce se mai emit hotariri guvernamentale si ordonante daca nu au nici o valoare la stabilirea unor drepturi, nu organizeaza executarea corecta a legiilor tocmai pentru a nu permite interpretari eronate ?

Va multumesc
In sfarsit pe data de 24 .09.2009 mi –a fost inmanat dispozitia de stabilire a indemnizatiei de somaj , am si confirmat pe exemplarul lor data, dar am avut o mare surpriza nici macar jumate din suma ce mi se cuvine nu a fost stabilit.
Cand am intrebat pe functionara mi-a zis ceva ca nu a fost confirmat 1 luna de stagiu de la penultimul angajator ca am predat prea repede dosarul ( 18 aug ), intreband ce vina am eu ,am predat adeverintele care sunt conform art 18din Hg174/2002 ( am avut 2 adeverinte de la 2 angajatori de la penultimul angajator pe 12 luni si de la ultimul 1 luna deoarece am fost angajat cu contract determinat pana la data de 31 iulie ) .
Repede fata de nu stiu ce,deoarece nu a fost dosarul meu transmis inca la compartimentul plati , si cand am intrebat de data la care se face plata drepturilor
care era obligatia lor sa comunice a zis doamna “acum probabil in octombrie”.
Venind acasa am incercat sa fac diferite calcule sa inteleg logica lor de calcul si am ajuns la concluzia ca pur si simplu au socotit numai 11 luni din cartea de munca taxandu-ma pe mine cu ce stiu ce greseala de o luna , ignorarand adeverentele care ar fi trebuit sa serveasca la baza de calcul si la certificarea stagiului .

Intrebarea mea este de ce trebuie sa ma penalizeze pe mine ,daca nu a fost confirmat stagiul pe o luna .(insa eu nu prea cred , firma nu a intarziat cu predarea actelor chiar au grija sa fie totul ok )

O sa ma adresez instantei de judecata , cum m-ati sfatuit aici forum pe topicul deschis de mine
www.avocatnet.ro/content/for...

, dar va rog lamuriti-ma cu stagiile , ce implicatii au asupra mea cand din venitul meu a fost virat contributile si care a fost confirmat si pe adeverinta predata
De ce se vorbeste in lege ,in ordine ,in norme metodologice peste tot de cifra 12 “ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare” ” stagiu de cotizare de minimum 12 luni” ei calculand la 11 luni din cartea de munca .
Va multumesc

Multumesc pentru incurajare , mi-ar place mai mult sa ma angajez , decat sa caut dreptatea in justitie , dar deocamdata este imposibil , cand rata somajului in judeti este aproape cel mai mare din tara ( am si 53 de ani ), deci sanse slabe de un loc nou de munca .
O sa urmez sfaturiile Dvs , Caut si un avocat, chiar daca “conducatorul “ agentiei a spus clar si raspicat la un fost coleg , ca pana va lucra el la aceasta agentie nu se vor castiga procese in oras dar din fericire sunt cazuri castigate la Curtea de Apel ,care clar nu este in orasul unde isi exercita atributiile AJOFM. Nu spun cu rautate , cred ca sunt putin dezamagita , dar sincer am ajuns sa “ ma rog sa nu spun tot ce gandesc”.

Multumesc pentru promtitudine Domnul TudorValeriu dar credeti ca m-ar asculta cineva cu o sesizare la ANOFM , m-am gandit la aceasta solutie , chiar in contestatie am specificat ca un exemplar trimit dupa inregistrare si la conducerea executiva ANOFM-Bucuresti , dar dupa atata esecuri nu mai am incredere nici in fortele mele proprii.
Ce sugerati va rog frumos sa caut dreptatea la tribunal , oare ma descurc singura ? am incercat sa ma documentez - dar cu ce folos daca se poate interpreta in fel si fel legiile ,sau ar fi mai bine sa solicit ajutorul unui avocat care sa ma reprezinta .
Buna ziua !
Cine verifica activitatea AJOFM –urilor ? Numai justitia este in masura sa faca dreptate si numai individual putem sa castigam drepturiile cuvenite de lege ?.Nu este de ajuns ca dupa 34 ani de munca te trezest ca societatea nu mai are nevoie de tine dar ramai si la mana unor functionari de la somaj care interpreteaza la dispozitia sefilor dupa bunul lor plac legiile si normele de aplicare al acestora .
Cine poate verifica daca calcularea indemnizatiei de somaj nu se face corect ? Cazuriile sunt deja generale , ei mizeaza pe faptul ca nu toata lumea da in judecata si probabil se premiaza “normal este un castig pentru buget.”.
Va rog daca se mai poate face macar o sesizare undeva ,…??( in afara de DVS toti cei care raspundeti la “off”-urile noastre de utilizatori ) pe urma cu indrumariile voastre urmam calea justitiei .

Cazuri similare cu a mea ( ai fostilor mei colegi ) au fost castigate la curtea de apel , deoarece nici tribunalul din oras nu a dat castig de cauza la contestati.

Colegii nostrii care au parasit impreuna cu noi compania din alte judete primesc indemnizatia aproape dublu fata de noi , deoarece la noi nu se ia in baza de calcul primele ,indemnizatiile de concedii , stimulente drepturi platite din fondul de salarii.
Problema mea este ca ei ignora adeverinta eliberata de angajator ( anexa 26 ) , calculeaza numai din cartea de munca si culmea ei interpreteaza prima de fidelitate platit din fondul de salarii drept “compensatie “, pe de alta parte jurista lor invoca citez “Prima de fidelitate primita de la fostul angajator sau indemnizatiile pentru concedii nu se include in indemnizatia de somaj ci potrivit legii, fac parte sau nu din baza de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj , fara legatura cu nivelul indemnizatiei de somaj “


Va multumesc