Dar ce ar fi daca notarul, dupa intocmirea si semnarea actului de vanzare-cumparare, l-ar retine pana cand cei doi clienti revin de la banca cu ordinul de plata?
Daca afacerea nu se incheie pana la o data specificata in momentul deschiderii contului escrow, cred ca (dar nu am intrebat la o banca!) contul escrow se desfiinteaza si banii revin automat in contul curent al cumparatorului. Contul escrow se infiinteaza, asa am inteles, cu anumite clauze si cu participarea ambelor parti implicate in tranzactie, nu doar a vanzatorului.
Da, nu se mai admit tranzactii in numerar de peste 10000 RON. Deci trebuie prin banca.
Tocmai asta e problema, ca nu poti merge cu banii la tine in fata notarului. De unde procedura numita escrow.
Dar nu e clar in ce fel poate fi de ajutor notarul. Un cont escrow se putea face si pana acum la o bancă, urmand ca vanzatorul sa aiba acces la bani in momentul prezentarii actului de vanzare autentificat. Vroiam sa inteleg in ce consta noutatea, adica rolul de ”agent escrow” al notarului public..
Am citit ca in noul Regulament de aplicare a legii notarilor publici e prevazut ca notarul public poate actiona in calitate de agent escrow.
Ce inseamna asta si cum imi poate folosi in cazul vanzarii unui imobil?
Buna ziua.
Daca pe o strada noua (din Ilfov) exista deja numeroase case construite si locuite pe loturile de teren aferente, intravilane, e totusi posibil ca unele dintre loturile vecine inca neconstruite (de pe aceeasi strada) sa fie in extravilan si nu in intravilan?
Problema e ca in CVC e mentionat doar procentajul din drumul de acces (ex. 10%), nu si suprafata efectiva a cotei (ex. 100 mp).
La momentul tranzactiei, proprietarul nu facuse inca dosar cadastral pentru drumul de acces. Astazi drumul are numar cadastral, dar eu nu am in actul de proprietate decat un procentaj, nu un numar de metri patrati.
Se pare ca asta poate crea dificultati. De unde si ideea de a le ocoli profitand de existenta drumului public.
Posed de mai mult timp in Ilfov un lot de teren construibil, care are deschidere la 2 strazi: un drum privat de acces in indiviziune (din dezmembrare) si un drum public creat recent. Ambele deschideri au cca 30 m.
Din cauza unei imprecizii in CVC (care precizeaza doar procentual cota parte din drumul privat de acces) e putin mai complicat sa obtin intr-un timp scurt un extras de carte funciara pentru drumul de acces (dupa cumparare am intabulat doar terenul).
Dat fiind ca prin existenta noului drum public accesul la teren este oricum asigurat, este posibila, in cazul ca vreau sa vand terenul, incheierea unui CVC notarial folosind doar extrasul pentru teren, nu si pentru cota din drum?
Stiu ca azi notariatele pot sa se ocupe de intabulare, in urma unei tranzactii imobiliare.
In cazul unui contract incheiat la un notar din Bucuresti pentru o proprietate din alt judet (Brasov), notarul din Bucuresti poate rezolva intabularea, sau trebuie ales un notariat din localitatea/judetul in care se afla proprietatea?
La expirarea unei CI provizorii se poate cere emiterea alteia, pentru inca un an?