Ma bucura interpretarea ta, mai ales ca este in avantajul meu. Astept insa cu emotii solutia instantei de recurs in fata careia am invocat aceasta incalcare a prevederilor art.2512 Cod civil de catre instanta de fond...
Speta: O persoana (parte vatamata) depune plangere prealabila pentru a sesiza savarsirea unei infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
Intrebare: Retragerea plangerii sau impacarea partilor poate avea ca efect incetarea urmaririi penale?
Nu la aceasta practica ma refeream. Cred ca nu m-am facut inteleasa din pacate. Doream sa spun de fapt, ca nu am gasit practica in ceea ce priveste invocarea prescriptiei din oficiu de catre instanta, dupa data de 01.10.2011, data intrarii in vigoare a NCC si daca dupa aceasta data instanta mai poate invoca din oficiu prescriptia emiterii deciziei de sanctionare in conditiile prevederilor art.2512 din Codul civil
Problema e ca instanta de fond mi-a invocat din oficiu (si a admis) exceptia prescriptiei dreptului de a emite decizia de sanctionare (de fapt exceptia tardivitatii deciziei), calculand termenul de 30 de zile de la data Referatului de sesizare a angajatorului cu privire la savarsirea faptei, in timp ce eu am calculat termenul de 30 de zile de la data inregistrarii Raportului de cercetare disciplinara la Resurse Umane (reprezentantul angajatorului in dreptatit sa aplice sanctiunea propusa de comisia de cercetare).
Rationamentul meu a fost ca nu orice fapta reprezinta o abatere disciplinara, iar incadrarea faptei drept abatere disciplinara o poate face numai comisia de cercetare la finalul cercetarii.
In recurs, am mers si pe aceasta incalcare a art.2512 din Codul Civil. Ideea e ca nu am intalnit pana acum aceasta situatie si doream sa stiu cum s-au pronuntat alte instante din tara...Nu ca am avea o practica unitara in acest sens...
Innod firul discutiei sa nu mai deschid un nou topic si va supun atentiei urmatoarea problema:
Poate instanta de judecata in cadrul unei contestatii impotriva deciziei de sanctionare (cu desfacerea disciplinara a CIM) sa invoce din oficiu prescriptia dreptului de a emite decizia de sanctionare, in conditiile noilor prevederi ale Codului Civil (potrivit carora prescriptia poate fi invocata numai de cel in folosul caruia curge - art.2512). Mentionez ca atat decizia de sanctionare cat si contestatia sunt datate ulterior intrarii in vigoare a NCC, insa data de inceput a termenului de 30 de zile de la curge dreptul de emitere a deciziei de sanctionare este anterior datei de 01.10.2011.
Multumesc pentru promptitudine!
Se poate proceda in sensul celor indicate si pentru a preintampina o actiune in rezolutiunea contractului de vanzare/cumparare pentru nerespectarea clauzei de intretinere din partea vanzatorului baneficiar al clauzei de intretinere impotriva sotului care a parasit domiciliul comun? Eventual un partaj voluntar, autentificat la notar, in care sa se insereze si o obligatie a sotului care nu mai locuieste in fostul domiciliu comun, de a contribui la intretinerea vanzatorului pana la data decesului?
Buna ziua,
Se poate partaja, dupa divort, un imobil dobandit de soti prin act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, in conditiile in care mai este in viata unul dintre vanzatori, beneficiar al clauzei de intretinere?
Vanzarea s-a facut atat in schimbul sumei de bani, cat si sub aceasta conditie a clauzei de intretinere si habitatie viagera pentru vanzatori.
Cu multumiri,
Va multumesc tare mult pentru raspunsuri.
Insa varianta cu desfiintarea postului a fost analizata si respinsa cu multa vreme in urma. In CCM-ul nostru sunt prevazute mai multe masuri de protectie in caz de desfacere a CIM pentru motive neimputabile salariatului...(si mai costisitoare pt societate).
Eu insa as privi mai strict sensul art.56 din Codul Muncii (acesta enumera doar cauzele de incetare a CIM), iar salariatului in cauza i-as analiza situatia din prisma actualului CIM, dar si a conditiilor de varsta standard (el fiind pensionat inca din 2002, inainte de atingerea varstei standard, prin reducerea acesteia, iar varsta standard a atins-o deja in 2005)
Oare ce ar spune instanta in caz de contestatie la decizia de incetare a CIM in temeiul lui 56 lit.d?
Intentia nu este sa-l pensionez, ci sa gasesc o modalitate de a-i inceta CIM. Respectiva persoana are 68 de ani, iar de o incetare prin acordul partilor nici nu vrea sa auda...