Angajatorul face un abuz obligandu-va sa va dati demisia. Daca astazi 12 oct. spuneati ca trebuie sa va luati salariul si sa nu va mai prezentati apoi la munca, aduceti-i la cunostinta angajatorului ca nu va poate obliga sa demisionati. In perioada de proba preavizul este de minim 5 zile. Altfel ar putea inceta Ct. ind. munca prin acordul partilor.
Pe de alta parte, aduceti repede si adeverinta de concediu medical, altfel va considera absenta nemotivata de la munca si poate sa va sanctioneze cu concedierea, desi este ridicol la un asemenea ct. pe durata determinata si pentru o se,menea situatie, dar stim ca multi o fac.
Oricum, pentru toate situatiile in care va aflati dvs. si colegele, aveti aici reglementarea demisiei si niste adnotari care va pot fi de folos oricand in activitate. Poate si altora, pentru a nu ajunge la demisii fortate si irevocabile.
Codul muncii Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
ADNOTÃRI
1. Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator. Dimpotrivă, în cazul în care angajatorul îşi exprimă acordul, suntem in cazul incetarii contractului cu acordul partilor.
2. Forma scrisă a demisiei reprezintă o condiţie ad validitatem. Această soluţie este justificată de principiul simetriei, în sensul că, de vreme ce salariatul poate fi concediat numai printr-o decizie scrisa, el poate demisiona tot printr-o comunicare scrisa.
3. Demisia reprezintă un act formal, legea stipulând necesitatea redactării ei în formă scrisă, ceea ce înseamnă că o demisie tacită este inadmisibilă.
4. Preavizul operează în virtutea legii, chiar dacă nu a fost menţionat de salariat în demisia sa.
4. Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 79 din Codul muncii. Prin excepţie, este posibila demisia fara preaviz daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile.
5. Având în vedere principiul protecţiei salariatului rezultă că termenele de preaviz de 15, respectiv 30 de zile calendaristice au caracter imperativ, pot fi micşorate prin acordul părţilor, însă durata lor nu poate fi mărită, Codul muncii statuând limita maximă a preavizului.
6. În calculul termenului de preaviz nu intră ziua comunicării (notificării) demisiei angajatorului.
7. Existenţa termenului de preaviz nu transformă, la momentul comunicării demisiei, contractul individual de muncă într-un contract pe durată determinată. 8. Încetarea contractului individual de muncă prin demisie se produce la data expirării termenului de preaviz, ceea ce înseamnă că anterior acestei date contractul de muncă va putea înceta prin alte modalitati, de exemplu acordul partilor sau concediere (Astfel, pe durata termenului de preaviz, angajatul trebuie să respecte programul normal de munca, iar daca nu face acest lucru poate fi concediat disciplinar).
9. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
10. Nu este admisibilă concedierea salariatului pentru fapte anterioare prezentării demisiei de către acesta.
11. Pe durata preavizului angajatorul poate dispune sancţionarea disciplinară a salariatului, inclusiv concedierea disciplinară, având în vedere că, în conformitate cu dispoziţiile art. 79 alin. (5) din Codul muncii, contractul fiind valabil, isi produce toate efectele.
12. Contractul individual de muncă va înceta prin acordul părţilor, dacă anterior expirării termenului de preaviz angajatorul se declară în favoarea încetării contractului de muncă, iar salariatul este la rândul sau de acord.
13. Demisia nu mai poate fi revocată după ajungerea ei la cunoştinţa angajatorului, decât cu acordul expres sau chiar tacit, dar neechivoc, al angajatorului, deci demisia poate fi revocată numai prin acordul părţilor. Acordul poate fi expres, caz în care el trebuie exprimat înainte de expirarea termenului de preaviz. Acordul poate fi însă şi tacit, daca angajatorul accepta ca angajatul sa se prezinte in continuare la munca.
14. Este un abuz de drept conduita angajatorului de a nu renunţa la termenul de preaviz în cazul în care în perioada respectivă nu are nevoie de serviciile salariatului.
15. Întrucât termenul de preaviz în cazul demisiei este prevăzut de lege în favoarea angajatorului, acesta poate renunţa la beneficiul lui, ceea ce conduce la încetarea contractului de muncă la acceptarea demisiei de catre angajator.
16. Salariatul poate solicita instanţei anularea demisiei sale ca act juridic unilateral, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator, respectiv în cazul în care consimţământul său a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă.
17. Spre deosebire de demisia cu preaviz, care dă expresie principiului libertăţii muncii, demisia fără preaviz are caracter sancţionar, având natura juridică a unei rezilieri a contractului( denunţarea unilaterală a contractului cand angajatorul nu-si indeplineste obligatiile.)