Un salut tuturor.Sunt bunica unui baietel de 6 ani,mama lui este in italia la munca,tatal este pachistanez si nu stim unde se afla,in 6 ani a vizitat copilul o singura data,pensie alimentara nu i s-a cerut ,ptr ca nu era de gasit.atit fiica mea,cit si eu lucram in Italia,si am vrea sa aducem copilul aici cu noi,dar nu stim cum am putea sa facem.Va rog sa-mi dati un sfat,sa ma indrumati ,ptr ca copilul sufera si noi la fel.Acum este ingrijit de soacra mea,si am vrea sa o aducem si pe ea cu copilul impreuna.Va multumesc mult,Dumnezeu sa va dea sanatate.
As vrea sa stiu daca si in Romania se foloseste termenul de Mobbing, poate cineva sa ma lamureasca?Eu lucrez in Italia cu contract de munca si acest mobbing, e recunoscut. Intreb acest lucru, ptr ca si eu sunt supusa la acest fel de persecutie(sau cum se cheama) din partea unei vecine si nu stiu ce as putea face. Va multumesc anticipat la toti cei ce ma vor lamuri.
Nu pot eu lua copilul,in primul rind ca sunt singura(sunt vaduva) si trebuie sa lucrez ptr a putea plati aceasta suma,si in al doilea rind ptr ca asa a cerut Doamna pshiholog ca mama sa fie impreuna cu copilul. Multumesc mult ptr lamurire. Un cordial salut si toate cele bune.
Povestea mea e un pic mai complicata si cere timp si spatiu,dar o sa incerc in linii mari sa ma fac inteleasa.Am o fiica de 26 ani,in urma cu trei ani a lucrat in Italia unde a inceput sa ia calmante pentru durerile de spate(de la virsta de 9 ani i s-a diagnosticat ca avind SCOLIOZA la coloana,si de la virsta de 3 ani si pina la 17 ani a avut 4 interventii chirurgicale ,a fost diagnosticata cu cancer la git.) toata viata ei pina la 17 ani fiind mai mereu prin spitale.Acum se afla internata de 7 luni la o clinica in Selimbar jud. Sibiu impreuna cu copilul ei(in virsta de 5 ani)ptr ca a devenit dependenta de medicamente.Taxa lunara este de 14 milioane lei si mi s-a calculat in euro ca ar trebui sa platesc 350 euro/luna.Pentru copil alti 150 euro/luna.Ceea ce eu as dori sa stiu, sunt obligata sa platesc aceasta suma ptr copil?Mi se pare o suma exorbitanta ptr un copil de 5 ani care nu e inclus in nici una din activitatile de recuperare,si un copil e ca un copil,mai face si nazbitii neavind de atitea luni contact cu alti copii de virsta lui, si ptr asta e pedepsit uneori prin a nu i se da de mancare.Pentru dulciuri,iaurturi sau alte lucrusoare,tot eu treb sa platesc.Din 150 euro/luna e inclusa doar mincarea si cazarea.E legal tot acest fapt?Clinica e particulara si se numeste INSULA SPERANTEI. In plus,euro a tot urcat in valoare, dar acest fapt nimeni de acolo nu a luat in considerare.Va rog din suflet sfatuiti-ma ce ar trebui sa fac in acest sens si sa ami spuneti daca sunt obligata sa platesc ptr nepotul meu.Nu s-a facut nici un fel de contract sau intelegere nici cu mine si nici cu fiica mea,si nici chitante nu mi s-a dat,dar am mandatele cum am trimis in fiecare luna 550 euro in contul Doamnei pshiholog,cea care raspunde de clinica.Va multumesc anticipat, un cordial salut si toate cele bune.
Va multumesc din tot sufletul pentru ca m-ati lamurit. Da, aveti dreptate,ma refeream la pensia din Romania.Am inteles bine ceea ce mi-ati explicat,va multumesc inca o data. As mai vrea sa stiu un lucru si va rog din suflet sa ma lamuriti si de data asta: anul urmator vreau sa incep o scoala aici in Italia, de OSS -operator socio sanitar- ce tine un an de zile , cu examene si tot in regula, dupacare o sa pot lucra in spital sau la casele de batrini. Acuma, ceea ce as vrea sa stiu, e ca daca scoala de ASISTENT SANITAR e recunoscuta aici, cea facuta in Italia, va fi recunoscuta la noi in tara? Cursul OSS este aici defapt un Asistent generalist recunoscut si in alte tari, dar la noi este recunoscut(in cazul in care ma voi intoarce acasa, voi putea sa lucrez in spital ca asistenta)? Cordial salut Va multumesc din suflet. Yaherra
Stimata Doamna Gabriela Pintea, aveti perfecta dreptate, este ceea ce am intrebat si am primit raspunsul Dumneavoastra, va multumesc. lucrez in Italia ca badanta ptr o persoana bolnava, si as vrea sa stiu,daca cotributiile ptr stat sunt de 126 euro pe luna, la pensie, cum se calculeaza procentul? se convertesc acesti bani in roni romanesti,sau nu? Si daca da, si daca nu, cit e acel procent?Va rog daca puteti sa-mi spuneti pe intelesul meu-(tin sa precizez ca in tara am lucrat in spital ca infirmiera, si nu ma pricep deloc la termenii judecatoresti, )
Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 euro/luna,(atit e trecut si in contractul de munca) si totodata,va rog sa imi spuneti,citi ani trebuie sa am lucrati in strainatate ptr a primi pensie si din strainatate,si daca e posibil sa primesc. Va multumesc anticipat Cordiali saluti Yaherra.
Lucrez in Italia cu contract de muna de 2 ani si as vrea sa stiu daca la pensie se adauga si acesti ani sau citi ani trebuie sa lucrez aici ptr a putea primi o pensie. As avea inca o intrebare, va rog sa-mi spuneti daca anii lucrati in Italia fara contract de munca se pot recunoaste daca fac dovada ca am lucrat(inainte de intrarea Romaniei in UE) Multumesc anticipat