avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Activitate Tynn

Activitate Tynn

poi... daca are peste 60 de ingrijiri medicale in certificatul medico-legal, cu soferul vinovat va puteti intelege doar pe parte civila, organele de cercetare penala se autosesizeaza si ii vor intocmi dosar penal soferului vinovat, fara a depune plangere sotia dumneavoastra... cred. ;)
Răspuns la discuția DAUNE MORALE SI MATERIALE
Sunt intr-o situati asemanatoare (Acc. rutier, 80 zile, politraumatism). Am discutat cu mai multi avocati in ceea ce priveste suma pe care ar trebui sa o cer in instanta ca daune materiale si daune morale si am primit fel si fel de raspunsuri. De la 500.000 de euro pana la 3000 de euro, dar am inteles ca in functie de cum iti pregatesti cauza si ce dovezi aduci in fata instantei, a.i. suma pe care o ceri sa se justifice, cam asa o sa primesti si bani.
Dar ce a mancat baiatul cela in 3 zile si a suferit, de a primit 170.000 RON ???

Eu am 80 de zile de ingrijiri med in urma unui accident rutier, au trecut aproape sase luni de la accident si abia acum incep sa umblu fara carja, sunt pe cale sa imi pierd serviciul, ca sunt militar, am strans o cotarca de bonuri si chitante si cu toate astea cei mai multi avocati imi spun ca desi trebuie sa cer multi bani in instanta, pana la urma o sa ma aleg cu foarte putin (as da cinste la tot forumul sa primesc 170.000 in instanta).

In sfarsit, nu aveam habar ca desi nu a patit nimic, tatal baiatului poate cere daune morle. Pentru faptul ca l-a ingrijit pe copil ?
kira.11 a scris:

..........

urmeaza inca 3 fragmente similare, cu daune morale pt fiecare membru al familiei
..........

Cati membrii ai familiei ai lovit ? :O Sau, fiecare membru al familiei accidentatului a cerut daune morale in parte ? :stunned:
D-lor avocati, se poate ca in urma unui accident rutier, membrii familiei accidentatului care nu moare, dar sufera o vatamare corporala, sa ceara daune morale ? Ma aflu in situatie si as vrea sa stiu.

Cu mult respect.
Da... s-a rezolvat pana la urma. Dupa perioada de 183 de zile de C.M., perioada de zile, care conform OUG 158/2007 se acorda maxim unui salariat care se afla in incapacitate temporara de munca, se poate acorda perioada de "concediu de recuperare" (cel putin in ceea ce priveste cadrul militar).
Pana acum m-am lovit de atatea ori de incompetenta medicilor incat nici mort nu las un licentiat in medicina sa hotarasca ce este bine pentru sanatatea mea. Imi pare rau ca nu am compentente jurudice si nu pot sa ma descurc in cel mai simplu mod.
Pe de-o parte ma lupt cu incapacitatea organelor de cercetare penala pentru dreptul la despagubiri in ceea ce priveste vatamarea corporala grava, pe de alta parte ma lupt cu legile si articolele lu' peste si asta doar pentru a-mi pastra locul de munca, unde anul trecut am inaintat doua rapoarte de trecere in rezerva, dar pana la urma am decis totus sa raman. Acum mi-e sila sa fiu demis din vina unei pipitze de 19 ani care a adormit la volan si nu din dorinta mea.
Este adevarat ca sanatatea face mai mult decat orice, dar am fost crescut astfel incat sa am grija de demniatea mea.
Am gasit ceva interesant:

Art. 62. - (1) Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, în funcţie de afecţiune, la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.

(2) După fiecare revizuire medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o nouă decizie prin care se stabileşte, după caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobândirii capacităţii de muncă

Dar... trecerea in aceasta pensie de boala (I,II, sau III), care este revizuita la fiecare 6-12 luni, poate atrage trecerea in rezerva din momentul incadrarii intr-un grad de invaliditate, cum a spus si dl. peneagu ? ...

Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, zice asa :

CAP. 7
Trecerea în rezerva sau direct în retragere a cadrelor militare

ART. 85
Ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii în activitate pot fi trecuţi în rezerva sau direct în retragere, dupã caz, în urmãtoarele situaţii:
...
b) sînt clasati "inapt pentru serviciul militar" de cãtre comisiile de expertiza medico-militarã;
c) sînt clasati "apt limitat";

Deci... trecerea intr-un grad de invaliditate, atrage clasarea "inapt pentru serviciul militar" ? EU LUCREZ IN BIROU, dar tot militar sunt.
"Apt limitat" ...adica ce ? Nu inteleg la ce se refera...

AJUTOOOOOOR #-o

3. Codul muncii nu stabileste zilele de concediu medical ci OUG 158/2007.

Imi cer scuze... asa este.
Medicul mi-a zis ca dupa exiparea acelor inca 30 de zile de c.m pe care l-a atasat la cele 151 de zile de c.m. (in total 181) ar mai fi posibila o prelungire cu inca cate-va zile, insemnand "perioada de refacere", dar nu mi-a spus cate zile reprezinta aceasta perioada. E nasol sa stii ca poti sa fi apt 100% de munca pe care o ai, insa doar dupa o perioada un pic mai mare decat cea stabilita prin Codul Muncii. Nu stiu in ce consta "pensia de boala pe termen limitat" si in ce conditii as putea sa o invoc. Daca aveti vre-un raspuns va rog sa ma ajutati.
Răspuns la discuția absenta nemotivata
R.G. 1 sau 3 ...nu mai stiu :P
Va salut cu tot respectul, mai ales ca din partea unor oameni de aici am primit raspunsuri foarte competente care m-au ajutat. Problema mea este urmatoarea: Eu sunt angajat la ISU XX, iar in luna iunie a acestui an, am suferit un accident rutier cu mai multe traumatisme (fracuri la tibie, femur, humerus, mandibula). Pana in prezent am beneficiat de 151 di zile de concediu med.; azi mergand din nou la comisia medicala de la Sp. Militar m-i s-a spus ca mai pot beneficia de inca doar 30 de zile de concediu med., urmand ...(habar nu am, ca nu mi-a spus nimic). Vreau sa stiu in ce conditii pot sa ma treaca in rezerva, ori in pensie de boala ? Eu am 21 de ani si e prea devreme pt. asa ceva, mai ales ca fracturile incep sa se consolideze, doar ca este nevoie de mai mult timp. Am mai inteles de la cineva ca ar fi o varianta cu "pensie de boala pe termen limitat", adica, dupa asta ma reevalueaza si daca sunt apt, imi pot incepe serviciul. V-a rog din suflet sa ma ajutati macar cu un raspuns "cat de cat", ca sunt intristat si nu vreau sa imi pierd locul de munca.