Buna! Citeste OUG 96/2003 actualizata si vei afla ce drepturi si obligatii ai tu ca angajata, dar si angajatorul. Acolo se specifica clar cine poate beneficia de diferite tipuri de concedii, dar si in ce conditii. Eu personal pe durata sarcinii am citit-o de mai multe ori dar mi-a fost de folos. Am beneficiat de toate drepturile (reducerea programului, pauze, ore libere pt consultatii, etc) in afara concediului de risc maternal care nu am avut de ce sa-mi iau, dar care se acorda nu numai daca angajatorul nu-si poate indeplinii obligatiile privind anumite aspecte, ci si daca medicul care urmareste sarcina, evaluand antecedentele tale medicale considera ca orice tip de efort sau multe altele, dauneaza bebelusului, iti poate recomanda acest concediu de risc maternal. Dar iti spun ca nu se acorda usor si oricum acest tip de concediu. Trebuie sa fi avut sau sa ai probleme serioase cu sarcina, sau sa lucrezi intr-unul din mediile care le specifica ei.
Am fost azi sa ma interesez pe ce data a fost depus dosarul de indemnizatie maternitate si am intrebat daca trebuia si alocatia copilului sa fie tot pe numele meu, intrucat asa cum a-ti spus in lege se prevede ca i se acorda unuia dintre parinti. Mi s-a spus ca nu, dar ca ei ,de la primarie, nu au ce sa faca. Am fost dupa aceea la directia teritoriala, unde am discutat cu doamna care m-a sunat si a zis ca de fapt nu asa a vrut sa se exprime, ca nu trebuie in mod obligatoriu sa fie alocatia copilului pe numele meu dar ca nu ii proceseaza ei calculatorul dosarul de indemnizatie ca fiind ok fara cel de alocatie. Cu atat mai mult cu cat la dosar sotul a depus o negatie precum ca nu v-a intra el in concediu de crestere copil. Nu am putut sa inteleg, adica legea e una, sistemul altul. Mi-a zis ca indemnizatia o voi primi incepand cu data de la care am depus cererea, deoarece am depasit termenul de 60 zile cu 4 zile. M-a indrumat spre primarie sa incerc sa inregistrez cererea mai devreme, unde din fericire am reusit. Am dus noua cerere la directia teritoriala si cu multa bunavointa mi-a zis ca v-a modifica dosarul si astfel imi voi putea recupera bani. Acum ramane de vazut ce bani voi primi pana la urma. Va multumesc pentru ajutor.
Multumesc mult pentru sfat. Mai am deci o speranta sa mai recuperez o parte din bani, avand in vedere ca in momentul de fata nu primesc nimic de la stat. O sa vad ce pot rezolva maine la primarie si cu siguranta va voi spune cum s-a solutionat in final problema, poate pe viitor v-a ajuta si alte mamici pentru ca am cautat si alte raspunsuri pe forum dar nu am gasit nimic, iar in lege se prevad mai multe situatii dar toate conditionate de depunerea cererii in cele 60 de zile. Eu personal nu am stiut de acest termen si nici nu mi s-a spus, in mod contrar as fi depus personal dosarul. Oricum, multumesc inca o data pentru ajutor.
Dosarul pentru alocatia copilului mi s-a spus ca v-a fi mutat incepand cu 30 octombrie, in urma cererii facute de sotul meu. Problema este ca dupa calculele mele nu am depus dosarul in cele 60 de zile. Daca as fi stiut de acest termen si de faptul ca pot depune dosarul direct la directia teritoriala cu siguranta as fi facut-o, dar acum e prea tarziu. Timpul trece si nu am mai fost sunata de nimeni si nici nu am primit nimic in scris. Se mai poate face totusi ceva avand in vedere ca nici eu nu am depus dosarul in cele 60 de zile dar nici ei nu mi-au trimis in scris decizia de respingere sau aprobare in termenul prevazut de lege? Exista vreo lege in care se specifica cum se procedeaza in astfel de situatii de care sa ma pot folosi? Eu am incercat sa caut dar nu am gasit nimic. Ma puteti ajuta? Multumesc mult pentru interesul si timpul acordat!
CostyC a scris:
Salut,
Am auzit un zvon potrivit caruia o femeie primeste banii de la stat doar daca are cel putin 1 an vechime la locul actual de munca.
Mentionez ca sotia mea si-a schimbat locul de munca pe 22.iul.09 si a ramas insarcinata o luna mai tarziu. Deci o sa nasca undeva pe la jumatatea lunii mai.=D>
Este adevarat ce am auzit?....ea a stat fara serviciu cam 2 sapt de cand a plecat si pana a gasit in alta parte.
Multumesc,
Costi.... din mesajul tau reiese faptul ca nu stii daca sotia mai primeste banii pentru concediu maternitate crestere copil. Nu sunt in domeniu, dar cautand o lege care sa ma ajute in problema pe care o am eu am gasit si acele paragrafe pe care ti le-am trimis in care spune clar ca se accepta si fractiuni de luna, asa cum este si in cazul sotiei. Mai clar de atat nu cred ca se poate. Cat despre cati bani primeste stiu ca daca 85% din salariul ei depaseste pragul de 600 roni cat se acorda minim pt orice mamica , i se poate acorda 85% din salariu cu conditia sa nu depaseasca parca 4000 de roni.
Daca mai departe pe tine te intereseaza cum poate sa-si ia concediu pre si postnatal poti intra pe mesajul postat de macko :ghid cu pasii de urmat in cazul sarcinii, concediu de maternitate - unde am incercat sa-i explic asa cum stiu si cum am facut si eu ce trebuie sa faca.
In speranta ca de aceasta data nu te-am mai dezorientat, sper sa-ti fie de folos.
Art. 4. - (1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).
Buna! Din cate stiu trebuie sa lucrezi cel putin 1 an si daca iti schimbi locul de munca sa ai continuitate. Deci pauza de 2 saptamani este posibil sa o afecteze dar cei de la resurse umane din cadrul unitatii unde lucreaza ar putea sa o ajute.
Eu am fost sunata in august si mi s-a spus ca dosarul meu este din luna iulie, si ca trebuia depus cel tarziu in luna iunie ca sa ma incadrez in cele 60 de zile de la terminarea concediului de maternitate postnatal, dar ca oricum ar fi pierd banii din cauza ca dosarul copilului nu este pe numele meu. Cum ma poate ajuta faptul ca ei nu mi-au transmis in scris decizia de respingere? Ma pot duce direct la ei sa fac o cerere sau o sesizare ceva? Va multumesc mult pentru ajutor!
pakos a scris:
Ati primit decizie de respingere acordare a indemnizatiei crestere copil?
Pana in prezent nu am primit nimic. Doar am fost sunata si anuntata ca se respinge dosarul deoarece copilul nu figureaza ca stand cu mine, dar ca este complet si se va aproba in momentul in care va aparea dosarul copilului pe numele meu in calculator (baza lor de date). Multumesc mult pentru atentia acordata problemei noastre.
Buna! Ca sa instiintezi angajatorul despre situatia ta trebuie sa-ti iei de la medicul de familie o adeverinta in care sa-ti scrie faptul ca esti insarcinata si, dupa caz, si in cate saptamani. La aceasta adeverinta faci o instiintare catre director prin care ii aduci la cunostinta ca esti insarcinata la care atasezi adeverinta de la medicul de familie. Mai departe angajatorul se va ocupa sa anunte ITM-ul. Ai grija sa inregistrezi instiintarea ta si sa-ti faci o copie dupa aceasta, cat si dupa adeverinta. Iti poti lua de asemenea daca nu te simti bine o recomandare(ti se da sub forma de adeverinta) de la medicul de familie pentru reducerea programului de lucru cu 2 ore. La aceasta adeverinta trebuie sa faci o cerere care in functie si de mediul unde lucrezi, medicul de medicina muncii va recomanda si el sau nu, decizia apartinand directorului. Ai de asemenea 16 ore sau 2 zile pe luna liber, depinde cum vrei sa-ti iei, pentru analize. Trebuie sa faci cerere si pentru astea si ulterior va trebui sa le justifici prin carnetul gravidei care il iei de la medicul de familie, in care completeaza in cea mai mare parte medicul de familie, dar si medicul specialist sau ecograf. Te sfatuiesc ca, atata timp cat te simti bine sa te duci la munca pentru ca dupa ce nasti sa profiti mai mult de postnatal si de abia dupa ce il termini sa intrii in concediul de crestere al copilului(mai mult timp cu bebelul ). Asta depinde si de mediul si de atmosfera de la birou. Concediul pre si postnatal este de 126 de zile pe care oricum doresti sa ti le iei trebuie sa-ti ramana minim!!!! 42 zile dupa ce nasti. Deci in functie de data de nastere preconizata puneti si ceva zile in plus, nu se stie niciodata. Sper sa-ti fie de folos, si daca mai ai alte nelamuriri.... intreaba.