As vrea sa intreb referitor la un PFA cu cod CAEN 7830 - Servicii de furnizare si management a fortei de munca, daca trebuie inregistrat la AJOFM sau doar codul CAEN 7810 ? Ce raportari trebuie facute in acest sens?
As avea o intrebare referitoare la compenstatiile care se acorda in cazul unui program de lucru de 14 zile calendaristice lucratoare si 14 zile de repaus confrom art. 137, alin. 4.
Si anume: art 137 alin 5 precizeaza ca: " Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă încondiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenitepotrivit art. 123 alin. (2)."
Art. 123 precizeaza ca: Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiileprevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrulcontractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractuluiindividual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariulde bază."
Intrebarea mea este urmatoarea:
- in aceste conditii se acorda un spor de 150 % pentru orele aferente zilelor de sambata / duminica pe care le lucreaza pe parcursul celor 14 zile sau se acorda pt. faptul ca el lucreaza continuu (si nu are nicio legatura cu orele aferente zilelor de sambata / duminica)?
Dar in conditiile in care angajatul nu poate lucra un program normal de 8 ore / zi el nu devine inapt - in raport cu condiitiile de munca pe care le cere postul pe care il are?
Si daca firma nu are un post pe care starea lui de sanatate il cere cum e corect sa procedezi in situatia data?
Potrivit art. 61 lit. c) din Codul muncii, "angajatorul poate dispune concedierea unui salariat in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihicaa salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat".
Dupa o lunga perioada de concediu medical ( cam un an si jumatate) un angajat este incadrat cu grad de invaliditate III cu pierderea cel putin la jumatate a capacitatii de munca. In conditiile acestea el nu mai poate lucra 8 ore / zi ( locul de munca cere un program de 8 h / zi) si compania nu ii poate da un alt loc de munca.
In acest caz , i se poate inceta contractul contractul conform art. 61 lit. c) ?
Conform art. 66 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, dar nu mai putin de 6 saptamani, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul, La noi s-a stabilit pe o perioada de 8 saptamani, adica 2 luni.
nu cred ca asta se rezuma doar la prevederi "favorabile" in regulament pt ca , atunci cand vorbim de formare profesionala, vorbim de 2 situatii diferite:
una cand angajatorul initiaza formarea profesionala - atunci poti beneficia de concediu si o indemnizatie conform legii - prin urmare vorbim de vechime in munca si nediminuarea concediului de odihna.
sau eu ca angajat pot cere CFP, pt formare profesionala - pentru sustinerea unui examen de absolvire. prin urmare, voi face o cerere, se abroba dar si contractul meu se suspenda in cazul asta conform legii. e corect?
prin urmare, limitandu-ne la cazul acesta,
1. - aceasta perioada - reprezinta vechime in munca?
2. se considera stagiu de cotizare?
3. diminueaza sau nu durata concediului de odihna