avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Activitate draganrandrei

Activitate draganrandrei

Va multumesc pentru raspunsuri.

Referitor la documentul legal - declaratie notariala poate- acesta va fi intemeiat si semnat in Ungaria (pe teritoriul Ungariei acest document este obligatoriu si nu trebuie neaparat semnat la notar, se poate descarca de pe internet si semna intre cele doua parti)
Dar, va fi recunoscut de catre autoritatile romane? Avand in vedere ca va fi semnat si legalizat la un notar din Ungaria, cel mai probabil va fi in limba maghiara- poate si in engleza, nu sunt sigur.
Mi se va cere o traducere a acestui document sau exista un format standard recunoscut intre cele doua state?

Ma puteti directiona, va rog, catre o pagina web unde ma pot informa despre aceste reguli?

Va multumesc inca o data :)
Permis de conducere Islandez si masina inmatriculata in Ungaria

Buna ziua,

Sunt rezident in Islanda de mai mult de 4 ani. Am preschimbat permisul de conducere romanesc cu unul islandez.
Impreuna cu sotia mea, cetatean maghiar, si cei doi copii vom veni in vizita peste cateva luni. Vom calatori cu avionul pana in Ungaria, iar de acolo intentionam sa vizitam Romania cu masina.
Autovehiculul este proprietatea cumnatului meu, cetatean maghiar, ca urmare este inregistrat pe numele lui si inmatriculat in Ungaria.

Intrebarile mele sunt:
1- pot conduce autovehicule pe teritoriul Romaniei cu permisul de conducere islandez?
2- in afara de actele autovehiculului si asigurare, ce alte documente imi sunt necesare pentru conducerea masinii inmatriculate in Ungaria? Vom fi in vizita in Romania pe o perioada de maxim 3 saptamani.
3- la achizitionarea rovinietei va trebui sa folosesc numele proprietarului masinii, sau al meu(soferul) ?

Am gasit unele articole online care mentionau un fel de procura auto sau contract de comodat auto!? Exista vreun formular standard pe care il pot completa?

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns sau informatie folositoare!

Cu stima,
Andrei Dragan
Buna ziua,

Sunt cetatean roman rezident in Islanda. In curand eu si sotia mea vom fi parinti :)
Conform legii cetateniei :
" Art. 5. - Copiii născuţi pe teritoriul României, din părinţi cetăţeni români, sunt cetăţeni români.
Sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care:
a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român;
b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română."
Eu ma incadrez la punctul b).
Intrebarile sunt :
- Ce anume trebuie sa fac pentru inregistrarea copilului ca si cetatean roman?
- Ce documente sunt necesare pentru aceasta procedura?
- Ma pot prezenta la ambasada Romaniei din Islanda sau trebuie sa vin in tara?
- Pot imputernici un membru al familiei?
Sotia mea este cetatean maghiar si conform legii cetateniei din Ungaria daca un copil este nascut in strainatate iar unul dintre parinti este cetatean maghiar atunci copilul va primi cetatenie maghiara.
- Cum se procedeaza in acest caz? Copilul va primi dubla cetatenie sau va trebui sa alegem?
Dupa cum se observa e un caz destul de complicat.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cu stima,
Andrei
Va multumesc pentru raspuns.Contractul este legal.
Imi puteti da, va rog, mai multe detalii despre procedura de notificare?
Cum trebuie formulata notificarea?Exista un model standard?
Este de preferat sa trimit notificarea prin posta, recomandata cu confirmare de primire? Deoarece in contract este specificat ca acesta constituie titlu executoriu,dupa expirarea termenului acordat(in caz de neplata), este suficient sa apelez la un executor judecatoresc? Sau va trebui sa il actionez in instanta?
Este prima oara cand sunt pus in aceasta situatie si de aceea am atat de multe nelamuriri.

Va multumesc inca o data.
Buna ziua,

Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de 3000 de lei,ultima oara cand chiriasul a cotizat fiind in luna mai 2014.
In contractul de inchiriere sunt doua clauze ce se refera la neplata:
- "7.In caz de neplata,executarea silita se va face pe baza contractului de inchiriere, acesta avand valoare de inscris,constituind titlu executoriu."
-"8.In cazul in care chiriasul nu respecta obligatiile cu privire la intretinerea, repararea si folosirea suprafetei inchiriate,precum si plata chiriei , proprietarul poate cere rezilierea contractului de inchiriere si evacuarea chiriasului."
Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a recupera aceste datorii si pentru a-l evacua?
Din cate am inteles ,asociatia de proprietari ma va actiona pe mine in instanta pentru recuperarea sumelor restante la intretinere.
Exista vreo modalitate de a trece responsabilitatea platii intretinerii in seama chiriasului?
Va multumesc.
Buna ziua,

Sunt cetatean roman si doresc sa ma casatoresc in Islanda cu o persoana de cetatenie maghiara.
Printre alte acte necesare trebuie sa prezint si un certificat de statut civil ( " A certificate of marital status has to be presented ").
Se poate elibera un astfel de act? Daca da, cum il pot obtine? Mentionez ca nu dorim sa ne casatorim la ambasada romana sau maghiara, ci in sistemul islandez.

Va multumesc anticipat,

Andrei.
Răspuns la discuția Amenintari repetate cu moartea
Va multumesc tuturor pentru ajutorul dat.
Am fost la politie dar nu am facut plangere penala pentru ca asa cum mi-ati spus si dumneavoastra nu as fi rezolvat mare lucru pentru ca nu aveam probe suficient de bune;in schimb am depus o declaratie/sesizare/reclamatie prin care am adus la cunostinta organelor abilitate situatia in care ma aflu si am cerut ca acestea sa-l instiinteze pe respectivul domn ca nu are un comportament social adecvat si ca trebuie sa inceteze cu aceste amenintari;cam asa a fost formulata declaratia.
In consecinta dupa cca o ora respectivul a fost chemat la sectie pentru a i se aduce la cunostinta ca a fost depusa o reclamatie pe numele sau.Eu consider ca mai mult de atat nu am ce face si cred ca se va potoli acum cand stie ca si politia are habar de situatie.Pana la urma orice as face nu pot sa opresc pe cineva sa ma ameninte sau chiar sa-si duca la indeplinire amenintarile,dar macar daca din pacate se intampla asa ceva ,politia are un suspect principal si cred ca lucrul acesta il va opri de la viitoare incercari de amenintare sau altceva.
Off-topic:am tot respectul pentru domnul politist care m-a ajutat-indrumat,dar nu as fi ajuns la dansul daca nu as fi avut o relatie la care am apelat dupe ce timp de patru ore m-am plimbat de la o sectie la alta fiecare spunandu-mi altceva si trimitandu-ma in alta parte.Deci se poate dar mai greu.Ar trebui ca lucratorii de la politie sa fie mai mult orientati catre cetatean si problemele lui,din pacate mie mi s-a parut ca tot ce-si doreau acestia era sa scape cat mai repede de mine.Imi pare rau ca se intampla in felul acesta dar asta e situatia in Romania.
Va multumesc mult inca o data si va salut cu respect.
Răspuns la discuția Amenintari repetate cu moartea
si chiar nu rezolv nimic daca depun plangere?macar sa fie in baza de date a politiei sau sa fie atentionat in vreun fel.insist asupra acestui lucru deoarece in aceasta dimineata individul s-a postat in fata blocului asteptand mai mult ca sigur plecarea la serviciu a mamei mele,aceasta fiind nevoita sa apeleze la o cunostinta sa vina sa o ia cu masina.in afara de mesaje nu am alte probe concrete doar amenintari pe cale verbala care nu stiu cum si daca pot fi dovedite.
in cazul in care decid sa depun o plangere ce ar trebui sa fac?sa ma duc la politie sau la parchet?imi spun ei cum sa o formulez sau trebuie sa ma prezint cu ea gata facuta?
va multumesc mult pentru raspunsurile date cat si pentru cele ce vor urma
buna ziua,problema mea este urmatoarea:
parintii mei au divortat acum 10 ani;dupa aprox 6 ani mama mea a intalnit un "domn" cu care a decis sa-si refaca viata;bunicul meu dispunand de o suma de bani a decis sa cumpere un apartament cu 3 camere pe numele meu pentru noua intemeiata "familie";dupa o perioada cam 2 ani s-a dovedit ca nu a fost o alegere inteleapta din partea mamei mele sa se implice cu acest "domn" asa ca de comun acord el a parasit locuinta.
aici apare problema : dupa ce a fost cumparat apartamentul ,a fost renovat si mobilat cu bani pusi la comun.In momentul despartirii mama mea i-a spus respectivului ca va incerca sa ii inapoieze investitia facuta in apartament,numai ca "domnul" in cauza a cerut o suma de trei ori mai mare recurgand la amenintari cu moartea in diferite moduri.drept urmare eu si mama mea am deschis un proces de partajare de bunuri incercand sa rezolvam pe cale legala,desi avocatul a spus ca nu s-a mai pomenit ca o persoana sa intenteze proces pentru a da bani,de obicei cel ce are de luat face lucrul asta.
intrebarea mea este : rezolv ceva daca fac plangere la politie pentru aceste amenintari sau mai mult ma complic?
mentionez ca dupa prima amenintare am fost la politie iar acolo mi s-a spus ca daca nu am fost amenintat cu moartea in repetate randuri nu pot depune plangere.
de atunci am mai primit amenintari in mare parte sub forma de SMS;de mai bine de jumatate de an nu am mai primit nici un semn,iar astazi in urma unei intalniri intamplatoare,cred ,cu respectivul au fost reimprospatate aceste amenintari de data asta si la adresa mea cat si a mamei mele.nu stiu daca e bine sa fac plangere sau sa astept finalizarea procesului(peste 3 saptamani),de aceea am apelat la ajutorul dumneavoastra.
va multumesc anticipat