avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Activitate emilius

Activitate emilius

Buna ziua,

Gasesc pe undeva un model orientativ de decizie pentru stabilirea diurnei in cadrul unei persoane juridice?

Multumesc frumos,
Buna ziua,

In firma, reprezentantii de vanzari au acces la documente care constituie secret de serviciu, cum ar fi manualele de produse in care sunt prevazute toate caracteristicile produselor.
In cazul in care un angajat pierde acest manual in timpul contractului de munca l-as putea sanctiona disciplinar.

1. Ce pot face atunci cand angajatul nu vrea sa predea acest manual la terminarea contractului de munca? Pot sa ii opresc o parte din ultimul salariu?
2. Cum as putea formula PV-ul de predare primire al manualului respectiv astfel incat sa fiu acoperit? Pot face referire la prevederi din ROI?
Buna ziua,

Am urmatoarea speta:

Un angajat al unui SRL-X cu norma intreaga este administrator si asociat in alt SRL-Y.
Ca sa isi foloseasca masina (proprietatea a SRL-Y) in activitatea desfasura la SRL-X, el vrea sa se incheie un contract de prestari servicii intre SRL-X si SRL-Y si sa factureze catre SRL-X.
Se poate asta?
Răspuns la discuția Notificare tert poprit
))) Cred ca aveti dreptate.
Poprirea am infiintat-o inca de la prima lor adresa. Le-am trimis si eu o alta adresa in care le atrageam atentia supra formularii si in care specificam ca nu ne opunem popriririi, speta fiind clara.
Suparatoare a fost atitudinea executorului care considera ca nu dam curs cererii, noi dorind doar reformularea.
Mentionez ca toata corespondenta dureaza doar de o saptamana deci, in termenul de 15 zile in care trebuia sa ii informam cu privire la aplicarea popririi. :)
Răspuns la discuția Notificare tert poprit
Am inteles ce spuneti si va dau dreptate, am inteles si cum si ce suma trebuia poprita. Formularea executorului nu este insa neclara, avand in vedere ca era vorba de un venit salarial?
Nu ar fi fost mai ok daca s-ar fi specificat cota lunara care trebuie virata? Din formularea ei se intelege ca toata suma trebuie virata in termen de 15 zile.
Buna ziua,

In calitate de angajator si tert poprit am primit o notificare din partea unui executor judecatoresc pentru a pune poprire pe salariul unui angajat.
Notificarea sune ceva de genul: " .. sa popriti suma de X lei si sa o virati in termen de 15 zile in contul ... cf art 456 si 557 C. proc. civ."
Fiind vorba de un venit salarial, este normal sa se omita prevederile art 409. lit. b Cod civil care prevede ca venitul lunar net se poate urmarii pana la 1/3?

Ei ne-au somat practic sa viram intreaga suma direct, suma care este foarte mare.
Asa cum este formulata notificarea executorului, un alt angajator poate ca, in nestiinta de cauza ar fi virat aceasta suma intr-o singura transa.
Nu este oare un mic abuz?
Multumesc frumos pentru lamuriri.
In cazul in care cursul se desfasoara in alta localitate, angajatorul poate sa inluda in actul aditional si obligatia ca angajatul sa restituie si cheltuielile efectuate cu transportul, cazarea si masa efectuate cu ocazia acestui curs? Asta pe langa valoarea cursului .....

Daca da, exista o limita? Poate cazarea s-a facut la un hotel scump.
Acum mai este obligatoriu pentru firme sa isi faca un plan anual de formare profesionala pentru cursuri de instruire care nu acorda competente?
Daca se tin, de exemplu, doua sau trei cursuri pe an, fiecare cu alta tematica si nu mai mult de doua/trei zile iar la sfarsitul fiecarui curs se elibereaza doar o diploma de participare si nu una care confera noi competente, este necesara/obligatorie intocmirea unui act aditional cf art 197 si urmatoarele din Codul Muncii? Un singur asemenea act aditional se poate incheia pentru toate viitoarele cursuri?
Buna ziua,

Intre doua firme X si Y s-a incheiat un contract. Y nu isi respecta obligatiile si refuza sa plateasca lui X suma prevazuta in contract, actul aditional si anexa.
De curand "s-a descoperit" ca acest contract nu era semnat si stampilat de niciuna dintre parti (partile au omis asta, o prostie bineinteles). Actul aditional(aici era prevazuta prestatia si suma) si anexa la contract au fost semnate/stampilate de ambele parti. Factura a fost trimisa prin posta si a fost acceptata de Y.

Intrebari:
- in cazul asta (contract nesemnat) mai sunt sanse ca X sa isi recupereze banii;
- se poate merge pe OUG 119/2007 chiar si cu acest contract nesemnat si cu celelalte acte doveditoare ale debitului?

Multumesc frumos,