avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Activitate dana state

Activitate dana state

Din mai 2011 s-a modificat CIM-ul. Are cineva un model?
Se vehiculeaza ideea ca in conformitate cu noul cod al muncii nu mai este necesar cazierul la angajare, dar nu gasesc acest articol in cod. Dvs cum aplicati la acest punct?
Cu multumiri
Buna ziua, all!
Stie cineva daca s-au modificat in vreun fel adeverintele de salariat pentru angajatii straini, necesare la Ministerul Justitiei?
Răspuns la discuția Noul Cod al muncii
Eu...i-mi cer scuze daca am creeat nelamuriri, nu asta a fost intentia mea! Si eu am fost informata gresit...
Va multumesc tuturor pt raspunsuri.:vishenka:
Cu stima,
D.
Răspuns la discuția Noul Cod al muncii
Sunt in aer...am vorbit la ITm si-mi spun ca s-au modificat atat de multe ca nu-mi pot spune nici ei, cel mai bine sa cumpar noul cod...mi se spune...
Oricum, multam pt raspunsuri.
Ma mai documentez si postez.
Cu bine,
Dana State
Răspuns la discuția Noul Cod al muncii
Incepand cu data de 1 februarie 2010, Hotararea Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 172 din 22 februarie 2006 se modifica si se completeaza astfel:

Registrul se intocmeste in forma electronica. Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP);
b) data angajarii;
c) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
d) tipul contractului individual de munca;
e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca.

La angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la lit. a) - d) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza si se transmite la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul angajatorul cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat.

Elementele prevazute la lit. e) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca.

Asadar, angajatorii au obligatia de a transmite registrul in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul sau domiciliul, dupa caz, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat.
Răspuns la discuția Noul Cod al muncii
Si..trebuie sa declaram in Revisal cim-ul cu 2 zile inaintea inceperii activitatii...sau c 2 zile inainte de a-l viza la ITM...nu m-am lamurit inca...
Răspuns la discuția Noul Cod al muncii
Sau:
Art. 21. – “(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. (Legea nr. 371/2005)
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia datorata salariatului nu are natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii". (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 22. – "(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la articolul 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Răspuns la discuția Noul Cod al muncii
De exemplu:
"Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificării contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice." (O.U.G. nr. 55/2006)

”(11) Obligatia de informare a persoanei selectate în vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul comunicării ofertei sale privind conţinutul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.” (Legea nr. 371/2005)

”(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:....”(Legea nr. 371/2005)

a) identitatea partilor;

b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;

c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;

″d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului;" (O.U.G. nr. 65/2005)

e) riscurile specifice postului;

f) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;

g) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;

h) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;

i) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;

j) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;

k) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;

l) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;

"m) durata perioadei de proba, dupa caz;″ (Legea nr. 371/2005)

Răspuns la discuția Noul Cod al muncii
Ma refer la modificarile din el. S-au adus modificari in noiembrie 2009, cu aplicare din ianuarie 2010. E sigur!