avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Activitate marci

Activitate marci

Buna ziua,
As avea nevoie de cateva clarificari legate de obligatiile pe care le-ar putea avea un curator.
Situatia este in felul urmator: nepoata, minora fiind, ar trebui sa primeasca drept donatie un imobil care apartine atat tatalui, cat si mamei, parintii nefiind casatoriti legitim si nemafiind impreuna. Numirea matusii minorei drept curator pentru aceasta donatie, ce obligatii, de orice fel, ar presupune fata de aceasta matusa? Exista, de asemenea, necesitatea prezentarii matusii in diverse locuri pentru perfectarea acestor acte (minora si matusa locuiesc in orase separate si departate)? Cat de frecvente ar putea fi deplasarile matusii?

Va multumesc frumos.
Buna ziua,
Am construit o casa in 2009, la periferia orasului, si de atunci ne chinuim sa o bransam la electricitate. Abia in aprilie 2014 am obtinut avizul tehnic de racordare, dar, pentru incheierea contractului de racordare ni se cere sa luam acordul de la toti proprietarii care se regasesc pe aleea de servitute unde se afla reteaua electrica la care urmeaza sa fim si noi bransati.

Practic, reteaua a fost prelungita pe o alee de servitute a unor vecini (noi nu avem iesire la aceasta alee, casa noastra aflandu-se pe strada principala – teoretic, deoarece aceasta strada nu exista si fizic). In 2012 CEZ-ul a incheiat o astfel de conventie de uz si servitute cu proprietarii aleii, prin care distribuitorul de electricitate “are drept de acces in vederea executarii de lucrari de reparatii, montare cabluri subterane, ce deservesc atat semnatarul conventiei cat si alti clienti”.

Intrebarea este urmatoarea: existand deja acea conventie in care CEZ-ului i se da drept de acces si servitute pe aceasta alee, conventie semnata la notar de catre toti cei 14 sau 16 proprietari, de ce ni se mai cere noua sa facem din nou o conventie (problema este ca exista foarte multi proprietari pe care nu ii putem gasi, fiind plecati in strainatate)?Este necesar ca la fiecare bransare sa se faca un nou contract de superficie si o noua inscriere a acestuia la OCPI?

Va multumesc frumos.
Buna ziua,

Am doi nepoti, copiii sorei mele plecate din tara si stabilita in afara ei, care s-au intors in Romania, au pasapoarte romanesti si doresc sa isi faca carti de identitate. Pentru asta ar avea nevoie ca eu, matusa lor, sa ii iau in spatiu (deoarece ei nu au un domiciliu sau resedinta in Romania - nici o locuinta). Detin impreuna cu sotul meu un apartament de 3 camere, unde locuim noi doi si fiica noastra. Intrebarea mea este urmatoarea: ce implicatii financiare, administrative sau de orice alta natura ar putea implica, pentru mine si familia mea, faptul ca am lua in spatiu inca 2 persoane? Ma refer la faptul daca trebuie trecuti la intretinere, avand in vedere ca, in realitate, ei nu vor locui la mine. Pe de alta parte, daca ii iau in spatiu si declar ca fac acest lucru, sunt obligata sa fac asta NUMAI daca locuiesc efectiv la mine in casa sau, daca ei nu vor sa locuiasca cu noi, eu nu am nici un fel de obligatie vis-a-vis de declaratia de luare in spatiu pe care o dau? Poate fi aceasta declaratie considerata un fals in declaratii?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile la intrebarile mele.
Buna ziua,

Stimati Domni/Doamne,

As dori sa aflu daca este normal sa fie impusa in anul 2012 restituirea unei parti din suma obtinuta sub forma de renta viagera a anului 2010 de catre un barbat de 76 ani, in conditiile in care carnetul sau a fost vizat la timp (in 2011) si actele pe care le-a depus primite si verificate la acel moment de catre cei in masura sa faca acest lucru, suma fiind calculata tot de catre dumnealor si insemnata in carnetul de rentier.
Adresa primita de catre rentier de la APIA Bucuresti spune ca in urma verificarilor efectuate s-a constatat ca acea parte din suma (cam 3/4 din valoare) trebuie returnata pana la o anumita data (acest lucru presupune doar 2 zile de la data primirii adresei), altfel se aplica penalitati. Cetateanul respectiv, insa, a primit banii de renta viagera cu mari intarzieri, fara nici un fel de penalitate, raspunsul oferit de autoritatile noastre fiind cel binecunoscut "Nu sunt bani!". Un batran care sta la tara, in urma unei secete cumplite si in prag de iarna are, insa, banii astia in maxim 2 zile sa ii depuna.

Pe de alta parte, nu se poate face compensarea cu banii pe care trebuie sa ii primeasca pe anul 2011, fara a obliga omul sa depuna o suma considerabila in 2 zile?

Va multumesc frumos.