avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Activitate TSorin

Activitate TSorin

Răspuns la discuția 7 zile din 7
Buna seara. Uitati ceva sa va faca sa va reveniti. Va inteleg perfect situatia.

Art. 109
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Art. 110
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Art. 111
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana

Art. 117
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Si vis-a-vis de sporul de noapte:
Art. 122
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Durata normala a muncii de noapte nu va depasi 8 ore intr-o perioada de 24 de ore.
(3) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Art. 123
Salariatii care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

O seara buna.
Răspuns la discuția Convocare cercetare disciplinara
Multumesc de raspuns. Chiar ma intrebam daca ar mai fi fost nevoie si de o declaratie scrisa daca tot se facea un p.v. .Ulterior mi-am dat seama ca nu strica sa ai si tu un document "la mana".
Răspuns la discuția Convocare cercetare disciplinara
Multumesc pentru sfat. Totusi, presupunand prin absurd ca colegul nu ar mai fi avut zile de concediu, si eu nu as fi vrut un alt coleg ca martor, as fi fost silit de circumstante sa ma duc singur?

Prin cunoscuti am aflat de la un domn avocat, ca pentru abaterea savarsita, nu este musai nevoie de prezenta unui avocat. (intarzieri repetate). Povestea e muuult mai lunga, si cu o multime de ramnificatii, doar abaterea asta reusind un adjunct sa mi-o impute.

Pe mine interesandu-ma problema expusa ca principiu...daca nu exista aparatori, (exceptie avocatii), te mananca cainii?
O seara buna.
Buna Seara. Poimaine voi fi chemat la sediul firmei pentru cercetare disciplinara.
Cum nu exista sindicat sau reprezentanti salariali, am hotarat sa iau un coleg de munca cu mine. Problema intervine in momentul in care seful meu mi-a spus ca ii permite colegului sa mearga cu mine, doar daca acesta isi ia ziua respectiva libera, motivul fiind: el nu e convocat, tu esti, tu ai parte de delegatie, nu el.
M-am tot uitat prin codul muncii, dar nu am gasit nimic concludent la aceasta problema, sau m-am uitat prost. Evident, eu am sustinut contrariul, motivandu-i ca nu avem sindicat, purtatori de cuvant etc, dar m-am impotmolit la codul muncii...

Cum dau de cap la situatia asta? O seara buna.
Buna seara. Ati putea incerca sa-i aratati situatia...in alta lumina, si anume:
-puteti sa-i explicati ca aati tras internet pentru ca intentionati sa ramaneti un timp indelungat acolo, prin urmare e vital sa aveti tot confortul necesar;
-ati fost promovata la munca si e necesar sa lucrati si de acasa;
-sa nu se ingrijoreze, pentru ca oricum platiti tot la timp;
-va cereti scuze si ii aratati niste ochisori uzi de catel... ar trebui sa-l induioseze;
-nu ati avut timp sa-l anuntati fiindca ati fost plecata in delegatie.

Poate nimic nu e adevarat, conteaza cum o spuneti.
O seara buna.
Multumesc pentru raspuns. La ITM oricum vreau sa fac o sesizare..doar ca vreau sa fac una completa, sau aproape completa, bine structurata, cu toate neregulile din firma (pe partea de Cod al Muncii)... Atunci cand vor veni, sa aiba ce anume sa reproseze (amendeze) si sa vad o schimbare concreta.

O seara buna.
Buna seara. As dori, daca se poate, sa-mi spuneti ce lege( legi) pot invoca pentru a cere formula de calcul al salariului si al bonusului (la atingerea target-ului), din moment ce mi s-a spus de catre unul din superiori ca acestea ar fi secrete (si sa-mi vad de treaba mea)?

La cine trebuie sa trimit cerea mea ( resurse umane, contabilitate) pentru a afla aceste lucruri?

Actul aditional pe care se poate trece procentul primit la atingerea target-ului... de resurse umane este redactat sau contabilitate?

La intocmirea actului, la ce anume ar trebui sa fiu atent sau de ce anume sa ne ferim? ( evident, in afara de promisiunile cu demisia pentru instigare la revolta)

Multumesc anticipat.
Multumesc pentru raspunsuri, am gasit ceea ce cautam. Deocamdata totul e clar, stiu ce am de facut, puteti incuia topicul.

O seara buna.
Multumesc frumos pentru raspuns. Mi-ati dat undita sa pot pescui eu insumi. Acum ca stiu unde sa caut, situatia pare mai luminata. Chiar de nu voi reusi sa schimb nimic, macar am incercat.

O seara buna in continuare.
Imi puteti spune macar unde sa caut raspuns la intrebarile mele? Numai in codul muncii sau mai e si altceva?