avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Activitate M_arina

Activitate M_arina

CASS la venituri din chirii, pentru o inchiriere din 01.06.2004-15.12.2008
Pentru un contract de inchiriere care s-a incheiat la 15.12.2008, am primit la data de 18.11.2014 o somatie de plata a CASS in suma de 172 lei. De buna credinta, am mers la ANAF, am intrebat ce reprezinta, am platit 172 lei, "ca sa scapam de datorii".
La 03.07.2019 ANAF trimite din nou o adresa prin care ni se comunica inceperea executarii silite pentru suma de 269 lei. Mergand din nou la ANAF, ni se spune ca a fost o greseala, sa nu o luam in seama.
La 23.03.2023, deci dupa 14 ani si 3 luni de la incetarea contractului de inchiriere, ANAF trimite "Adresa de instiintare privind infiintarea popririi" pentru CASS - dobanzi - titlu executoriu din 18.12.2018, suma 224 lei.
Mergand din nou la ANAF, ni se spune ca "asta e, asa figureaza in sistem, aveti restante neplatite la Casa de Sanatate, si nu sunt numai 224 lei, mai e o suma de 19 lei si una de 26 de lei".
Imobilul respectiv apartine mamei mele, ea a fost titularul contractului de inchiriere din 2004-2008, are 78 de ani si este greu deplasabila, suma nu este mare, insa ni se pare un abuz din partea ANAF!
Din cate am citit pe acest forum, obligatia de plata a CASS pentru veniturile din chirii s-a introdus in legislatie incepand cu 01.01.2014. Sunt de parere ca nu trebuia sa platim nici cei 172 de lei initiali, plata facuta la 10.12.2014, din moment ce inchirierea noastra se terminase in 15.12.2008.
La ANAF judetean nu s-a rezolvat nimic, inspectorul respectiv e in concediu, colega lui zice ca "asta e", sefa de serviciu zice ca "asta e", directoarea nu ne-a primit.
Ne puteti sfatui, va rugam, ce putem face mai departe? Plangere la ANAF central?
Repet, nu e vorba de suma, ci de aceasta hartuire a mamei mele, care dureaza de peste 14 ani.
Multumesc pentru orice sfat!
Schimbare nume pe cale administrativă
De curând s-a modificat legea, astfel că ni se permite și nouă, celor ”greșite” să ”ne reparăm”. Astfel, art.41 al.3 lit.d din Legea nr.105/2022 prevede că numele se poate schimba și ”Când în urma divorțului un fost soț păstrează numele de familie purtat în căsătorie și dorește un nume purtat anterior căsătoriei sau numele dobândit la naștere”.
Adun actele necesare, voi face cerere, îmi voi schimba CI, pașaport, card de sănătate, actele mașinii, însă ce se întâmplă cu actele casei? Actul meu de proprietate este pe numele din căsătorie, este întabulat, și e format din contractul de vânzare-cumpărare pe numele ambilor soți (50%) și hotărârea de divorț care cuprinde tranzacția referitoare la casă (50%), pe numele meu din căsătorie. De asemenea, am un certificat de moștenitor (după o mătușă) tot pe numele meu din căsătorie. Ce efect are schimbarea numelui asupra acestor acte? Mulțumesc!
Am fost cu totii la un notar ales de unchiul nostru, am dat toti declaratii de acceptare a succesiunii, unchiul nostru a semnat si cererea de deschidere a succesiunii, a adus copii de pe actele de proprietate ale matusii (nimic despre casa in constructie), urmand sa aduca si originalele.
Avem urmatoarele probleme :
- notarul ne va da adrese catre 3 banci unde unchiul nostru a spus ca decedata ar fi avut conturi ; noi credeam ca notarul va verifica la mai multe banci – macar la cele mari…
- in apartament sta deja fiul unchiului nostru, l-a zugravit, sustine ca e de acord sa-l vindem « dar nu acum, mai incolo… » , la fel si cu terenurile (unul intravilan si unul extravilan) , masina o vrea pentru fiul lui.. Intrebarea este : putem cere si partajarea bunurilor o data cu succesiunea, sau sunt doua operatiuni distincte ? Daca unchiul e de acord cu partajarea (ceea ce e foarte putin probabil), notarul stabileste valoarea bunurilor si eventualele sume de bani pe care le-am avea noi, ceilalti mostenitori, de primit ?
- cat despre casa in constructie, problema e foarte incurcata si nu vad cum am putea noi dovedi ceva . Pe un teren mare, impartit la 5 mostenitori, partea matusii era in spate, mai spre camp, dar casa a inceput sa o construiasca mai in fata, maila strada, langa gard, unde terenul apartine acestui unchi. Nu stim daca au facut vreun schimb. La data decesului (9 noiembrie), nu avea decat diverse avize pentru constructie. La 11 noiembrie unchiul nostru face cerere pt.autorizatie de constructie, care i se elibereaza la 18 decembrie. Noi stim ca unchiul nu are posibilitati materiale si absolut totul a fost platit de decedata, dar nu avem nici o dovada, toate actele, toate facturile sunt la el, noi am aflat doar numele arhitectului. Mai putem face ceva ?
Va multumesc.
Va multumesc pentru raspunsuri. De cateva zile am primit de la executor un proces verbal in care am observat ca nu s-a consemnat chiar exact ceea ce mama mea a declarat:
"Azi, data si ora...subsemnatul...in calitate de consilier juridic la BEJ..., m-am prezentat la sediul debitoarei unde am gasit prezenta pe doamna..., care a declarat ca locuieste la adresa unde are sediul si debitoarea, cu chirie [de fapt, mama a declarat ca cetateanul respectiv a locuit acolo cu chirie!].
Doamna...a declarat ca nu mai este nimeni acasa, iar reprezentantii debitoarei nu au nimic in proprietate, acestia fiind plecati la serviciu [de fapt, concubina fostului chirias era plecata la serviciu]. Totodata, am inmanat acesteia adresa debitoarei, primind si semnatura de primire pe procesul verbal de predare-primire. Drept pentru care am incheiat prezentul etc."
Somatia pt.care a semnat de primire mama, a ajuns la "debitor" prin concubina lui, acesta transmitandu-ne ca sa stam linistiti, ca el a fost la executor si s-a rezolvat problema. La sfarsitul lunii februarie concubina lui s-a mutat de la noi - nu stim unde (nu a vrut sa ne spuna decat ca se muta "la tara").
Dupa primirea acestui proces verbal, am trimis un e-mail executorului in care ii explicam situatia de fapt si ii transmiteam ca orice alta corespondenta cu firma respectiva pe care o va mai trimite la noi, nu vom mai avea cui sa o inmanam.
Ce poate urma pentru noi dupa acest proces verbal?
Cum putem face ca firma respectiva sa nu mai aiba sediul la noi?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
Am avut un contract de inchiriere cu o persoana fizica, pe perioada decembrie 2006-decembrie 2008 (inregistrat la fisc). Chiriasul detine o firma (de demolari/constructii) careia, fara acordul nostru, banuiesc ca in baza acelui contract de inchiriere, i-a stabilit sediul in casa noastra. Firma este plina de datorii, primim f.multe plicuri de la firme de recuperatori, iar azi am primit o instiintare de la un executor judecatoresc ca va veni sa puna sechestru acasa la noi, pe bunurile firmei, pentru o datorie neachitata de firma de vreo 144.000 lei. Problema e pe care bunuri? La noi nu mai locuieste decat concubina chiriasului (impreuna cu cei 3 copii ai ei rezultati din 3 concubinaje, si pe care suntem pe cale sa o evacuam), iar din bunurile firmei mai sunt in curtea noastra doar fiare/lemne/caramizi din demolari.
Pe ce se va pune sechestru? Daca ii aratam executorului contractul de inchiriere, care este expirat, atunci nu se va pune sechestru pe nimic?
Va multumesc.
Dupa indelungi discutii, unchiul nostru - frate al defunctei - ne-a dat certificatul de deces al acesteia, insa nimic altceva, nici un act de proprietate (al apartamentului, terenurilor, acte privind casa pe care o avea in constructie etc.). Putem merge noi la notar sa cerem deschiderea succesiunii (si sa solicitam ca el sa prezinte toate actele pe care le detine), sau doar sa dam declaratia de acceptare?
Daca ultimul domiciliu al defunctei a fost in sectorul 4 (celelalte imobile sunt in Ilfov), trebuie sa mergem la un notar din sectorul 4, ori la orice notar din Bucuresti?
Va multumesc.
In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este in viata. Acesta sustine ca, fiind ruda de un grad mai apropiat cu defuncta, este unicul mostenitor. El a intrat deja in posesia tuturor bunurilor (apartament, masina, bani in numerar, alte bunuri mobile, documente privind conturile, toate actele de proprietate privind terenurile defunctei etc.).
Insa, dintre ceilalti 3 frati decedati, doi au copii: unu are doi copii (eu si fratele meu), iar altul un copil. Nu stiu daca am inteles corect, din ceea ce am citit pana acum, ca si acesti nepoti sunt mostenitori, adica vin la mostenire prin reprezentare si iau partea de mostenire care s-ar fi cuvenit tatalui lor. Adica fratele decedatei ia 1/3, doi nepoti de la un frate iau impreuna 1/3 si celalt nepot ia restul de 1/3 ?
Cei doi nepoti (deci care sunt frati intrei ei), atunci cand s-a facut succesiunea dupa tatal lor (acum 10 ani), au renuntat expres, prin declaratie la notar, si toata mostenirea a revenit mamei lor, ei devenind "straini de mostenire". Are aceasta renuntare la succesiunea de atunci efecte si asupra acestei mosteniri, care s-ar fi cuvenit sa o primeasca acum tatal lor? Prin acea declaratie au renuntat doar la bunurile care existau atunci, acum 10 ani, ori la orice alt bun, orice alta mostenire care s-ar fi cuvenit oricand tatalui lor?
Pentru a evita ca fratele decedatei sa faca succesiunea fara sa anunte si nepotii, putem merge la notar ca sa dam o declaratie (o cerere de acceptare a mostenirii) pentru a obtine un certificat de calitate de mostenitor? Pentru aceasta declaratie este suficient sa prezentam actele noastre de stare civila si duplicat de pe certificatul de deces al matusii, fara a prezenta acte din care sa rezulte ce bunuri avea aceasta?
Va multumesc.