Situatia e urmatoarea: bunicul a decedat in 1995, lasand ca mostenitor un fiu si sotia supravietuitoare. In 1996 Consiliul Local a cerut deschiderea succesiunii (existau b. imobile). Notarul a citat la succesiune pe fiul mostenitor si pe sotie, care insa nu s-au prezentat, motiv pt care notarul a suspendat procedura.
Fiul mostenitor e disparut de la domiciliu din 1994, iar sotia defunctului a decedat in 1998.
Ce sanse are nepotul (fiul fiului mostenitor disparut) sa vina la mostenirea bunicului si a bunicii fara a solicita declararea disparitiei/mortii tatalui? In situatia in care totusi s-ar cere in instanta declararea judecatoreasca a disparitiei si s-ar constata ca acesta este in viata, dar nu este interesat de mostenire, poate nepotul sa mosteneasca direct pe bunicii lui (prin neacceptarea in termen a mostenirii de catre un mostenitor dintr-un grad superior) ?
Nepotul administreaza in prezent imobilul lasat mostenire de bunici, plateste impozite, inchiriaza, face imbunatatiri, etc.
Se poate cere ridicarea suspendarii procedurii notariale pentru a fi citat si nepotul la succesiunea bunicului?
Exista riscul ca o astfel de succesiune, dat fiind ca fiul mostenitor este disparut, sa devina vacanta??
Ma intreb in ce masura s-ar putea invoca, in situatia data, uzucapiunea ca mod de dobandire a proprietatii, daca o sa las sa treaca mai mult de 10 ani.
Bunica mea, de pe urma careia a ramas o casa, a decedat in anul 1996. Tatal meu, ca unic fiu al bunicii (si singurul mostenitor), nu a acceptat mostenirea in termen. Eu, in calitate de nepot al bunicii decedate, am locuit in casa si am platit toate impozitele. Despre tatal meu nu mai stiu nimic inca dinainte de moartea bunicii. Mentionez ca acesta nici nu a facut vreun act de acceptare tacita a mostenirii.
Pot solicita eu, in calitate de mostenitor (acceptant tacit) sa solicit deschiderea succesiunii pentru a se elibera pe numele meu certificatul de mostenitor?
Va multumesc pentru mesaje. Cum as putea totusi afla daca tatal meu a decedat (eu personal cred ca nu mai e in viata) si eventual cum as putea intra in posesia, macar a unei copii de pe certificatul de deces ? Exista vreo procedura care imi da dreptul sa obtin o asemenea copie, eventual o copie conforma cu originalul, care sa valoreze ceva in fata notarului ?
Nu ar avea nici un sens, zic eu, sa obtin o hotarare declarativa de moarte, procedura care ar dura ceva timp, daca as putea sa fac o copie de pe certificatul de deces (in cazul in care acesta exista, evident).
Art. 4 alin. 3 din Legea nr. 469 / 2002 (M.O. 529 / 19 07 2002). Dar se pot prevedea, in mod expres in contract ca penalitatile pot depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate si atunci e perfect valabila.
am mostenit o casa. De fapt tatal meu a mostenit casa de la parintii lui, fiind unicul copil. Tata a divortat de mama in 1992, iar din 1996 nu mai stiu nimic de el. Casa o administrez eu, o inchiriez, dar fara forme legale (nici nu as putea, tata fiind proprietarul).
Cum as putea sa stiu daca tatal meu mai traieste, pentru ca daca nu, as vrea sa fac succesiunea, ca sa lamuresc situatia casei. Stie cineva daca as putea obtine ceva informatii de la Evidenta Populatiei si care ar fi procedura ? Unde ar trebui sa ma adresez ?
Ar putea fi o solutie. M-am gandit de mai mult timp la asta, dar mi s-a parut putin probabil ca statul sa se considere proprietar asupra unui bun cu privire la care mostenitorii au platit impozite, taxe, s-au comportat ca proprietari, etc. E clar ca mostenirea a fost acceptata si nu numai tacit, din moment ce exista certificat de mostenitor.
Mai nou, mi-au dat ceva sperante la cei de la primarie. Se pare ca ar exista o procedura in urma careia se va elibera o dispozitie a primarului de punere in posesie, care va tine loc de titlu de proprietate. Am depus mai multe documente in copie legalizata (CM, procese verbale de impunere la plata impozitului, acte de stare civila, etc). Procedura ar dura intre 30 si 60 de zile. N-au reusit insa sa imi spuna care ar fi actul normativ care ar reglementa o asemenea procedura. Din cauza asta, incerc sa nu ma bucur prea tare; am primit destule "tepe" pana acum - promisiuni ca se rezolva si in ultima clipa s-a constatat ca nu se poate.
Oricum, in cazul in care o rezolv, va spun cum, ca poate mai sunt si altii in aceeasi situatie si nu e firesc sa piarda ani intregi in lupta cu birocratia si cu lipsa de profesionalism a celor care ar trebui sa dea o informatie (eu personal am cerut de mai multe ori informatii de la primarie - oficiul juridic- cu privire la o astfel de procedura, dar au ridicat din umeri...)
Actiunea in constatarea uzucapiunii nu este o solutie. Asa cum am spus, NIMENI nu ne contesta dreptul de proprietate, astfel ca nu putem chema pe nimeni in judecata. Deci nu avem cu cine sa ne judecam pe uzucapiune. Nimeni, in situatia noastra nu e "proprietar nediligent" ca sa piarda proprietatea prin posesia indelungata. Am incercat o astfel de actiune cu Primaria, dar a fost respinsa pentru lipsa calitatii procesuale pasive.
Probabil ca solutia ar fi (desi eu nu am gasit-o pana acum) o procedura necontencioasa, dar toate autoritatile la care am apelat spun ca nu ar fi de competenta lor si ca nici nu au cunostinta de existenta unei astfel de proceduri.
Problema este urmatoarea. Am mostenit impreuna cu fratii si tatal meu in 1995 de pe urma mamei mele o casa si un teren. In urma decesului tatalui, in acelasi an, am deschis succesiunea (in 1995) si am obtinut certificatul de mostenitor. In afara de acest certificat de mostenitor, in care se spune ca suntem proprietari (pe baza unor simple declaratii), nu avem nici un alt act de proprietate, mama noastra mostenind la randul ei imobilul de la parintii sai (in 1952). Nu stim si nici nu am gasit nicaieri (arhive, birouri de carte funciara, etc) vreun act din care sa reiasa modul in care bunicii nostri au dobandit imobiul. Am cautat la arhivele nationale, la birourile de carte funciara, la arhivele notariatui de stat ani de zile, cu interventii, dar tot degeaba, nu exista nici un fel de document. Nimeni nu ne contesta dreptul de proprietate, dar vrem sa vindem si notarul nu poate sa intocmeasca actul de vanzare-cumparare fara titlu de proprietate. De asemenea, biroul de carte funciara nu poate sa inscrie dreptul nostru de proprietate, cu toate ca in actele de la administratia financiara, mama noastra figura inca din 1952 ca proprietara si platea impozitul pentru casa si teren. Pentru ca nimeni nu ne contesta dreptul, nici nu putem chema pe nimeni in judecata.
Ce este de facut intr-o asemenea situatie ??? Va multumesc anticipat.