Multumesc de raspunsuri oricum nici nu se pune problema ca nu imi ingrijesc mama dar am intrebat acest lucru deoarece suntem bugetari si e posibil sa fim disponibilizati unul dintre noi si am vrut sa aflu daca putem uza de acest contract deoarece unul dintre criterii se refera la ...intretinatorii de familie amandoi fiind obligati prin acel contract sa o ingrijim. Va dati seama ca , cu un singur salariu de 600 ron( si un eventual somaj) e imposibil sa rezistam 4 persoane si vroiam sa stiu la ce se poate referi "responsabilitati familiale" caci nu specifica copii sau batrani. Va multumesc
Buna seara am si eu o intrebare deoarece nu am gasit nicunde ceva concret despre termenul din titlul acestui subiect. In cazul unui contract de intretinere dintre mine, sotia mea si mama mea obligatia de a o ingriji, a platii intretinerea, medicamentele mancarea etc face obiectul responsabilitatii familiale? Sau care ar fi definitia acestui termen. Va multumim!
Chiar nimeni nu vrea sa ne raspunda? Vor fi multe cazuri de acest fel. Articolul 5 (2) din codul muncii se refera si la responsabilitati familiale .Nu am gasit o definitie exacta a acestui termen care banuiesc ce inseamna dar nu se refera la batrani sau copiii. Printr-un contract de intretinere nu ai niste responsabilitati familiale? Multumesc
Buna seara , am cateva nelamuriri despre ce criterii se aplica conform legilor in vigoare in cazul disponibilizarilor la bugetari.
1. Ce este specificat in ccm pe unitate mai ramane valabil in cazul disponibilizarilor colective?
2 Eu si sotia mea lucram in aceiasi unitate (posturi diferite)si avem in intretinere(prin contract de intretinere) amandoi pe mama mea dar e trecuta la mine la deduceri deasemenea eu am trecut si fiul minor. Putem fi considerati amandoi intretinatori de familie sau doar eu?
3. E legal ca primarul sa opreasca posturile vacante si sa disponibilizeze personal activ?
Am pus aceste intrebari si in numele mai multor colegi de ai mei care se afla in situatii asemanatoare deoarece la noi se vede clar ca nu vor fi restructurari pe criteriul competentei ci pe criteriul clientelismului politic si cat de bine "dai cu capu"! Va multumim anticipat si am dorii sfaturi cat mai multe si eventual ceva articole de lege dupa care sa ne ghidam!
Stimate domn tutu12 daca citeati mai cu atentie v-ati fi dat seama ca obtinand atatea "libere" ati fi constatat ca eu am lucrat cat 2 adica cateva sute de ore suplimentare . Aveti dreptate ca cei care plimba o hartie de colo colo sunt multi....de obicei 2-3 care muncesc duc in spate foarte multi alti profitori dar din fericire pt mine nu fac parte din aceasta categorie. Daca eu am fost plimbat in institutia in care lucrez de la o usa la alta nu ma mir de cei din afara. Eu intrebam daca se poate da o decizie de concediere atat timp cat eu sunt in acest concediu "prelungit" sau pot fi concediat si sa imi fie platite apoi zilele de recuperare. Se stie ca "la stat" sunt dati afara cei care muncesc si raman cei "maronii in coltul gurii". Cu stima
Buna seara, as avea o intrebare si sunt nelamurit. Se fac restructurari iar eu am recuperari+ concediu pana la sfarsitul anului . Am 2 membri ai familiei (fara venituri) in intretinere dar totodata sunt si o persoana nu prea draga conducerii. Intrebarea e daca pot sa ma astept sa pot fi restructurat in aceasta perioada mai ales ca am fost unul care am avut "nesimtirea" sa imi cer drepturile prevazute in lege si in CCM. Pot contesta in instanta o eventuala "restructurare" mai ales ca pot dovedii actiunile intreprinse de angajator impotriva mea cu diferite ilegalitati fiind mutat de mai multe ori fara acte legale, lucru recunoscut in scris chiar de cei care au produs faptele. Multumesc.
Va multumesc pentru raspunsuri. Intre timp am primit raspuns in scris de la angajatorul meu prin care recunoaste orele suplimentare si numarul lor si ma anunta ca a trimis raspunsul la angajatorul la care sunt in prezent detasat. Totodata primesc in scris si de la celalalt angajator la care am fost mutat si unde am facut aceste 500 de ore suplimentare urmatoarele " intre noi si dvs nu au existat niciodata relatii contractuale de munca , delegari sau detasari" Deci in concluzie de aici reiese clar ca eu am fost mutat ilegal de la un angajator la altul. In acest calcul nu au fost incluse zilele de sambata si duminica si sarbatori legale care mai totalizeaza 50 de zile. Le pot cere si pe acestea? Am dovezi cu toate inscrisurile, semnatura mea, predare primire. Nu vreau sa ii iert pe acesti magari, si ma gandesc ca le pot face si plangere penala pentru abuz in serviciu , deoarece cred ca acum am dovezi destule mai ales cele trimise de ei in scris. E de ajuns? V a doresc o zi buna tuturor!
Buna ziua , as dori sa aflu cum se calculeaza si ce drepturi imi revin in urma orelor lucrate sambata si duminica . Cu greu am reusit sa imi fac angajatorul (institutie publica) sa recunoasca (in scris) ca am executat un numar de ore suplimentare in numar de 450 in 10 luni , si mai ales am obtinut de la celalalt angajator la care am fost "mutat" fara acte legale si unde am executat aceste ore ca ei nu au nicio obligatie contractuala fata de mine si acest lucru fiind obtinut tot in scris. Acum am descoperit ca in acele zile de recuperare nu se regasesc sambetele si duminicile lucrate si pentru care conform legii trebuia sa primesc un spor la salariu de 100% din salariu de baza sau sa imi fie acordate ca zile libere platite. As vrea sa stiu de exemplu daca am intrat in tura vineri de la ora 16 si am iesit sambata dimineata la 7 cum se calculeaza? Sambata nu incepe de la ora 24? Aici am o nedumerire, si poate ma puteti ajuta cu un sfat. Va multumesc.
Da, dar nu trebuie sa mai depun o alta cerere sa imi raspunda? Banuiesc ca daca nu mi-au raspuns acest lucru imi este favorabil mie la o adica... Daca vine itm si vede cum mi-a fost schimbat locul de munca la alt angajator fara nicio forma legala o sa o incurce rau de tot, mai ales ca orele astea suplimentare le-am efectuat aici si cred ca am batut recordul in munca , am lucrat 27 de ore din 24 lucru pe care il pot dovedi cu inscrisuri..Multumesc de raspuns