Buna ziua. Am o prietena divortata, careia i-a fost incredintata fetita definitiv si irevocabil. Divortul a fost in urma cu trei ani. Tatal nu a deschis actiune pentru program de vizita. Acum doi ani, tatal a plecat in Irlanda, la munca, venind doar de doua ori pe an sa-si vada fata. Anul acesta. mama fetei a fost disponibilizata, trebuia sa se mute si cu chirie... Asa ca si-a gasit de lucru, printr-o cunostinta, in Grecia, unde a plecat la sfarsitul lui februarie cu fetita. Pe fetita a inscris-o acolo la gradinita. Tatal, genul razbunator, acum ameninta ca o da in judecata ca a plecat din tara cuintentia de a se stabili acolo cu copilul, fara acordul lui.
Ce alte cai de atac ar mai putea gasi respectivul ? Presupun ca nu poate sa atace si custodia, avand in vedere ca sentinta e definitiva si irevocabila...
Si pana la urma o poate obliga sa se intoarca in tara, daca el nu este in tara ?
Ce poate face mama ?
Din cate l-am cunoscut eu pe el, este capabil de orice doar ca sa-i faca mizerii, de altfel au divortat pentru ca el a batut-o pe ea destul de urat si chiar in fata copilului. Pacat ca nu este trecut si motivul real in hotararea de divort, desi nu stiu daca ar fi ajutat-o asta.
O recomandare pentru un avocat, in eventualitatea unui proces in Bucuresti ?
Daca am un apartament cumparat de doi ani de zile si vreau sa-l vand, trebuie sa platesc 16% taxa aplicata la diferenta dintre pretul cu care l-am cumparat si pretul cu care il vand ?
Mai e valabila legea cu trei ani de zile sau acum se plateste 16% taxa, indiferent dupa ce perioada vinzi un apartament ?
Este obligatorie scoaterea unui teren din circuitul agricol pentru a obtine autorizatie de constructie ? Cineva mi-a zis ca trecerea terenului in intravilan e suficienta.
Vreau sa infiintez o gradinita particulara. Deocamdata studiez piata, dar am nevoie de cateva informatii... Care e forma juridica cea mai indicata ? Care sunt etapele de urmat ? Ce avize trebuie obtinute si cat dureaza intregul proces, dupa ce societatea a fost infiintata ? Imi puteti recomanda o firma de consultanta/avocatura, care sa aiba si experienta (cu gradinite particulare) ?
Buna ziua. Legat de pensia de intretinere...
1. Fostul sot refuza sa plateasca pensie de intretinere. Nu il intereseaza copilul ( 1 an si 10 luni ), ultima oara l-a vazut in noiembrie anul trecut. Intr-un an de zile mi-a dat de doua ori pensia de intretinere.
2. La data pronuntarii divortului, am stabilit 25% din venitul lui la ora aceea. Intre timp, si-a schimbat locul de munca. Din pacate, lucreaza intr-un sistem des practicat pentru ca angajatorul sa nu plateasca taxe si impozite mari. Pe cartea de munca acum nu are decat o suma minima, restul banilor primindu-i, de fapt, printr-o microintreprindere a altcuiva.
Are si alte colaborari si, lucrand in publicitate si vanzari, veniturile lui se bazeaza si pe comisioane. El e manager la o firma foarte mare.