Buna seara! La data de 11.11.2009 am primit o instiintare de poprire din salariu a unei sume reprezentand cheltuieli judiciare, ordonate de catre parchet. Ordonanta parchetului a fost desfiintata de catre judecatorie printr-o hotarare care a venit dupa aproape un an, la data 05.05.2010.Inseamna ca as putea sa recuperez banii. As vrea sa stiu ce fel de actiune trebuie sa fac (cerere in pretentii ?) si pe ce art. din lege trebuie sa-mi intemeiez cererea. Multumesc frumos!
Buna ziua! Suntem 114 persoane (creditori salariati ai unei societati in faliment), care dorim sa ne adresam CEDO. Am ales dintre noi un reprezentant. Am vrea sa stim (de la un jurist) :
1.- procura pentru reprezentant trebuie facuta in 114 exemplare, adica intre fiecare reclamant si reprezentant, sau se face un singur tabel - procura ? Multumim!
Buna seara! Finantele publice mi-au retinut din contul bancar 150 lei, ca fiind cheltuieli judiciare catre stat. Parchetul a cerut acest lucru in urma unei ordonante,
contestata in instanta si desfiintata. Deci, banii pe care parchetul s-a grabit sa mi-i ia (inainte de a exista o hotarare definitiva), acum pot sa-i recuperez. INTREBARE: cui ma adresez (pentru mai multa operativitate): parchetului pentru indreptarea greselii, finantelor publice sau judecatoriei ? Multumesc frumos!
Buna ziua! In urma unei plangeri prealabile adresate parchetului, acesta dispune prin rezolutie incetarea urmaririi penale. Instanta desfiinteaza rezolutia si "reţine cauza spre judecare de către Judecătoria ............., constatând ca fiind act de sesizare a instanţei plângerea părţii vătămate." .
INTREBARE: in acest caz avem de a face cu o actiune penala directa, desi in prima faza plangerea a fost depusa la parchet ? Multumesc.
Buna seara! Un martor, intr-un proces penal, depune marturie mincinoasa, instanta neluind-o in seama ca fiind "nesincera." Dupa recurs, hotararea a ramas definitiva.
As vrea sa stiu : 1.- in cat timp (termen) il pot actiona in judecata, pt. marturie mincinoasa?
2.- daca hotararea ce se va da va demonstra ca marturia a fost mincinoasa, este acesta un motiv de redeschidere a procesului penal ?
Multumesc!
Buna seara! Am trimis prin posta cererea de recurs la judecatorie, mentionand ca motivarea va fi depusa la tribunal, cu cel putin 5 zile inainte de primul termen. Fiind un singur intimat voi depune in 2 exemplare motivarea recursului. Intrebarea este: trebuia sa trimit 2 cereri la judecatorie, sau cea trimisa (una) e suficienta? Multumesc!
Buna ziua! Un proces penal a pornit la plangerea prealabila pentru art.180,al.2 si s-a terminat, la judecatorie cu incadrarea juridica - art.180,al 1 CPen. Urmeaza, daca se doreste, recursul. Art. 180, al. 2 a fost hotarat la politie, in cursul cercetarilor penale. Parchetul a mers pe acelasi articol, pana la schimbarea lui de catre instanta in 180, al1. Din certif. ML cat si din expertiza medicala (care a marit nr. zilelor de ingrijiri medicale de la 16-18 initial, la 22-24 zile) rezulta pe langa alte traume, ruperea a 4 dinti din fata, maxilarul superior. Avand in vedere aceasta, incadrarea juridica corecta este la art.182 CPen.(slutire,mutilare). Aceasta incadrare este consfintita de catre ICCJ prin mai multe decizii, ca si de catre CEDO in cauza Macovei (pentru un dinte rupt si unul lezat). Daca nu s-ar mai continua cu recurs, hot. instantei de fond ar deveni definitiva si irevocabila, prin nerecurare. Intrebarea este: daca se va depune plangere simpla pentru art.182 CP, de data aceasta, se va considera, avand in vedere hotararea innstantei de fond, ca este deja lucru judecat ? Multumesc!
D-na avocat cum interpretam art.131CPen:ART. 131
Lipsa plângerii prealabile
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, lipsa acestei plângeri înlătură răspunderea penală.
Retragerea plângerii prealabile, de asemenea, înlătură răspunderea penală. Fapta care a adus vătămare mai multor persoane atrage răspunderea penală, chiar dacă plângerea prealabilă s-a făcut sau se menţine numai de către una dintre ele.
Fapta atrage răspunderea penală a tuturor participanţilor la săvârşirea ei, chiar dacă plângerea prealabilă s-a făcut sau se menţine cu privire numai la unul dintre ei.
În cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitate de exerciţiu restrânsă, acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.
Va salut! Intr-un parc 2 indivizi cer tigari la 2 tineri care erau la plimbare. Pentru ca au raspuns ca nu sunt fumatori au fost luati la bataie. Au scos certificate medico-legale. Plangere prealabila a depus doar unul, considerand ca e sufient conform dispozitiilor art.131,alin.4 CPen. Judecatoarea refuza sa introduca in cauza si pe cel de al 2-lea, chemandu-l doar ca martor. Ce parere aveti ?