avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Activitate Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza

Activitate Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza

Facand pe avocatul diavolului: Si daca mama ramane fara job si se intoarce aici pentru ca aici are familie si unde sa se intoarca? Copilul se va plimba dupa binele mamei, nu? Sau in continuare se va considera ca mama face ce-i mai bine pentru copil?

Ca sa folosesc o replica dintr-un film: "mai binele e dusmanul binelui"...

danabaicu a scris:

Dar de ce nu o lasati pe mama sa-i ofere un viitor mai bun? (binenteles daca are un job si o locuinta acolo)
De ce nu priviti lucrurile pt binele copilului?
Va puteti vedea copilul in vacante, sau poate peste ceva timp va mutati in acelasi oras cu fosta sotie pt a fi cat mai aproape de copil.
Consider ca orice decizie luata trebuie sa fie doar in beneficiul copilului.
Observ putin egoism la dumneavoastra- ganditi-va mai intai la copil si la viitorul lui si apoi la binele dumneavoastra.
Multumesc frumos!



Cris1971 a scris:

Foarte frumos ati raspuns d-na rateodoru, am totusi o mica obiectie: la aproape 3 ani copilul abia stie vorbi, ma indoiesc ca isi poate exprima un punct de vedere obiectiv in privinta viitorului lui.


Draga domnule, cred ca s-a produs o mica confuzie. Eu nu am spus ca la 3 ani un copil poate exprima un punct de vedere, ci sa exprime ceea ce simte, adica sa spuna "imi place" sau "nu-mi place". Mutarea in Anglia este un pas major. La 3 ani un copil are un vocabular destul de variat, stie sa spuna cand ii este foame, cand ii este sete, somn, cand il doare ceva, cand vrea ceva. Dar copilul de care se vorbeste aici le spune in romana. In Anglia aici va fi o mare problema. Daca mama vrea pur si simplu sa-l ia cu ea de azi pe maine, copilul nu se va adapta. El are deja un termen de comparatie: traiul in Romania. Aici este inteles, aici i se indeplinesc dorintele cand le exprima. O situatie ar fi daca copilul ar pleca in Anglia fara sa mai aiba nicio legatura cu Romania si in acest caz de forta majora practic ar fi obligat sa se adapteze pentru ca nu exista alta alternativa si mama ar fi singura pe care o cunoaste, si alta in care va pastra legatura cu Romania, isi va vedea tatal si bunicii pe internet si la telefon, va veni sa-i viziteze. Copiii, in primii ani de viata, au mare nevoie de zona lor de comfort si de stabilitate. Este greu cand ii dai la gradinita. Incepi prin a-i duce la program scurt sa se invete cu comunitatea si cu ceilalti. Pe urma treci treptat la program normal. Dar seara copilul revine in mediul in care a trait initial. In ambele medii se vorbeste aceeasi limba, sunt aceleasi obiceiuri, se intelege cu cei din jur. Si totusi sunt atatia copii care dimineata zic: "eu azi nu vreau la gradinita". Pana la urma il convingi pentru ca se intalneste cu prietenii, pentru ca dupa-amiaza vii si-l iei si o sa mergeti in parc, pentru ca o sa faca lucruri interesante cu dna edicatoare.
Dar un copil roman intr-o comunitate straina va trebui sa lupte ca sa fie bagat in seama. Copiii in general sunt cruzi si ii izoleaza pe cei pe care ii percep mai slabi. Cand vor vedea ca el nu le poate raspunde si nu stie sa vorbeasca limba lor e posibil sa-l izoleze. In schimb daca acelasi copil merge o saptamana intai in Anglia, pe urma se intoarce in Romania, mai sta o luna, merge din nou doua saptamani si tot asa, incepe sa se obisnuiasca cu mediul, cu lumea. Poate chiar ii va placea mai mult acolo, cine stie. Dar va invata treptat limba, se va acomoda.
Cat despre viitor, nici macar noi ca adulti nu suntem capabili sa decidem ce mai bine pentru viitorul nostru; nimeni nu s-ar astepta la asta de la un copil. Dar, din pacate, la varste foarte fragede putem influenta negativ viitorul copiilor nostrii. Si va dau un singur exemplu: familiile care au plecat in Italia si Spania si au fost nevoite sa se intoarca...


Din pacate eu nu am absolut nicio autoritate sa raspund la intrebarea dvs. Acest raspuns ar trebui sa-l stiti dvs parintii. Este greu de spus unde este locul unui copil sau cum il va influenta acesta lucru in viitor.
Am un baietel cam de aceeasi varsta si va pot spune ca in primele luni la gradinita copiii se imbolnavesc des, mai ales daca stau la program prelungit. Daca sotia a lucrat de cand avea copilul 5-6 luni inseamna ca s-a bazat pe cineva sa-l ingrijeasca si ca probabil acolo nu va avea acel suport. Probabil va fi nevoita sa-l aduca in tara pentru ca nu cred ca va putea lipsi mult de la lucru. In acelasi timp pe masura ce copilul va creste e posibil sa observe diferentele de nivel de trai intre aici si Anglia si oportunitatile si sa ajunga sa va urasca pentru ca v-ati opus plecarii alaturi de mama. In acelasi timp e posibil ca mama sa nu se adapteze acolo si sa se intoarca. Ipotezele sunt nenumarate.
Dar eu in situatia dvs as incerca sa gasesc o cale de mijloc. De exemplu, intrucat lucrati in invatamant, aveti 2 luni pe vara liber. De ce nu-i propuneti sotiei sa mergeti acolo cu copilul si sa vedeti gradinita de care vorbeste? Chiar daca va obtine tutela in tribunal, dvs veti avea inca dreptul de a vedea la ce scoala merge sau unde locuieste. Tribunalul nu va poate interzice asta in niciun caz.
Revenind la discutie, mergeti si duceti copilul la gradinita in Anglia: lasati-l la program normal. Luati-va o camera pentru o luna intr-o pensiune si stati acolo. Lasati copilul sa stea cu mama sa vedeti cum se adapteaza; e bine sa aiba ambii parinti in jrul lui. La varsta asta unui copil inconjurat de bunici ii va fi greu sa piarda toata atentia, deci probabil nu se va adapta. In Romania se invata engleza in gradinite, plus ca cei de la Cambridge Institute au si cursuri pentru copii. Personal cred ca i-ar fi mai bine aici cel putin in primii ani de viata. Pe urma nu cred ca i-ar strica sa mearga din cand in cand sa stea si cu sotia si eventual sa mearga la o gradinita acolo, sa aiba contact si cu ea si sa vada si o alta lume. Cat este inca la gradinita nu au un curriculum si practic nu va avea probleme daca merge o luna in Anglia si doua in Romania sau ceva de genul. Cand va intra la scoala atunci va trebui sa luati o decizie finala. Si pana atunci mai sunt 4 ani si poate lucrurile se vor aranja de la sine.
Ceea ce incerc eu sa va spun este sa incercati sa vedeti ce vrea si copilul. Pentru ca practic el este cel care va trebui sa se adapteze. Incercati sa stabiliti aceste lucruri cu sotia. Pana la urma daca copilul nu va dori sa stea in Anglia atunci dl Alex avea dreptate: zborurile nu costa atat de mult si sotia poate veni sa-l vada.
Dar dupa cum am spus nu este locul meu sa spun unde-i va fi mai bine, ci este al lui. La aproape 3 ani este destul de mare sa exprime ceea ce simte. Dar trebui sa vada alternativele ca sa le poata compara. Si trebuie sa le vada si mama si dvs. Si mai trebuie sa tineti cont ca in timp optiunile lui se pot schimba. Copiii se adapteaza mai greu la schimbari, dar in timp centrul lor de interes se va schimba si poate va vedea in Anglia oportunitatile pe care nu le are in Romania si va dori sa plece acolo. Este greu si intr-o situatie normala sa intelegi ce vrea copilul tau, cu atat mai mult in a dvs.
Va urez mult succes...
Indiferent unde aveti apartamentul daca doriti copilul el ar trebui sa locuiasca cu dvs, eu asa consider ca e corect si cel mai probabil asa va considera si instanta. Va trebui sa aiba o camera in apartamentul dvs si sa aiba hainute, jucarii etc. Nu este nimic rau sa aiba buncii grija de el, dar eu inteleg ca pana la urma bunicii ii sunt mai mult parinti de 5 luni decat sotia sau dvs.
Sincer, nu cred ca in acest moment sotia dvs are sanse sa demonstreze ca are o viata stabila in Anglia, dar poate demonstra lejer ca stie sa aiba grija de copil mai mult decat dvs, pentru ca inteleg ca a avut grija de el pana a plecat. Avantajele dvs sunt ca el a trait aici pana acum, are rude, cunoaste limba, comunitatea. Daca va pleca in Anglia practic va trebui sa invete totul: limba, obiceiuri etc. In cazul nefericit in care sotia se va intoarce din varii motive, va avea nevoie de o readaptare.
Dlui GermanAlex ii pot spune ca am calatorit destul de mult cu copilul meu si ca nu suntem singura tara idioata: mai sunt si altii care au astfel de legi. Si daca nu le au, pentru a preveni traficul de persoane, au regulamente vamale interne. In Africa de Sud, care nu are niciun fel de tratat de extradare cu nicio tara euorpeana, am fost nevoita sa prezint o declaratie din partea tatalui ca ma pot intoarce cu copilul in Romania (la venire am fost toti 3). In Italia se cere in momentul efectuarii actului de identitate al copilului acordul parintilor ca oricare dintre ei poate calatori singur cu copilul in strainatate. Deci nu cred si sper ca niciodata nu va fi atat de simplu sa-ti iei copilul ca pe un bagaj si sa-l muti dintr-o parte in alta. Au existat si cazuri in care s-a eludat legea si copiii au fost trecuti fraudulos granita, dar asta nu inseamna ca legile nu exista.
Pe de alta parte va fi intr-adevar mai bine sa va intelegeti cu sotia asupra acestor aspecte, cereti-i poate o amanare ca sa aiba o situatie mai stabila acolo. Am citit acum ceva timp in ziare despre cazul unui cetatean italiana casatorit cu o romanca, avand impreuna un baiat. El a venit in Romania si a plecat cu masina din tara cu copilul. In mod absolut fantastic a fost lasat sa iasa. Ea a deschis actiune si in Italia s-a decis ca copilul sa fie dat in plasament pana cand se elucideaza situatia. Dupa cum vedeti este mai bine sa gasiti o solutie de coumn acord. Deocamdata copilul este inca mic si se mai poate imbolnavi, poate va fi mai bine sa fie langa bunici ca sa poate fi bine ingrijit. Mai incolo puteti decide. Pana la urma intr-adevar Marea Britanie nu este atat de departe si luand din timp biletele, mai ales cu programul lejer de invatamant, il veti putea vedea... banuiesc ca vor exista si niste aspecte financiare care vor trebui negociate pentru ca ma inoiesc ca un salariu de invatamant din Romania poate asigura traiul unui copil in Marea Britanie, dar acestea sunt aspecte care mai pot fi stabilite.
O zi buna.
@Mia3:
Inteleg ca nu ati putut atasa contractul, dar acum va pun si eu o intrebare: In acel contract scrie undeva ca polita nu are valoare de rascumparare in primii 3 ani de zile? Scrie ce se intampla daca se intrerupe plata?
OK, inteleg ca ati avut de-a face cu un sarlatan, dar daca tot ati facut un efort pentru a face aceasta polita cititi macar contractul si vedeti ce scrie in el. Faptul ca Metropolitan v-a trimis scrisoarea respectiva nu-i absolva de nimic daca respectivele informatii nu se afla in contract. Si asta trebuia s-o faceti acum 3 ani cand nu ati mai fi putut plati, nu acum. Poate ca cineva a profitat de buna dvs credinta dar si dvs ati dat dovada de neglijenta si lucrul acesta vi se poate intampla si la un credit de casa, de exemplu.
Acum eu cred ca daca tot ati facut acest pas nu are rost sa va mai lamentati, ci sa va folositi de ceea ce aveti. Puteti demonstra ca ati fost inselata daca informatiile nu sunt continute in contract, asa cum v-a spus si Skybax.
Experienta dvs trage doar un semnal de alarma pentru toata lumea ca intr-adevar verba volant, si daca tot o stiati de ce ati acceptat verba acum trei ani? Din pacate cu aceasta atitudine aveti toate sansele sa mai intalniti sarlatani.
@nucu$
M-ati inteles gresit. Nu sunt patita, sunt pur si simplu prudenta. Pe de alta parte nu sunt deloc de acord cu faptul ca pe masura ce volumul de informatii cu care ne consultam zilnic creste, creste si responsabilitatea de informare a individului. Trebuie sa ne informam ce taxe si impozite trebuie sa mai platim, care calculator e mai bun cand vrem sa ne luam unul, ce comisioane avem la un credit etc. Din pacate insa cam asa se cladeste lumea in care traim, totul cade pe umerii celui mai mic.
De exemplu, consultantul de asigurari era perfect interesat sa ofere o imagine cat mai frumoasa potentialului client, deoarece acest consultant primeste o suma la fiecare polita incheiata. Si aceasta (publicitate inselatoare) este un delict si apare in legea 158/2008. In acelasi timp, se poate observa ca persoana respectiva a fost de buna credinta pentru ca a asteptat 3 ani ca sa-si recupereze banii. Daca dorea sa faca o schema ca sa faca rost de bani usor nu astepta atat. Deci e clar ca a inteles gresit sau i-a fost prezentat in niste culori mai frumoase decat era de fapt realitatea... Este evident ca societatea de asigurari si consultantul au avut de castigat, dar si ca este o pierdere de imagine a companiei.
In acelasi timp persoana respectiva ar putea face o plangere la Protectia Consumatorului. Acestia vor putea investiga si vor vedea daca au mai existat persoane in aceeasi situatie, care poate s-au resemnat.
Raspunsul meu nu a avut niciodata menirea sa fie complet, nu am competentele necesare. Am dorit doar sa ofer niste informatii pentru cei interesati de subiect pentru a evita aceste situatii pe viitor. Imi pare rau daca am oferit impresia ca toti consultantii sunt competenti si de buna credinta si toti clientii neglijenti si prosti, mai ales ca m-am aflat mereu in a doua categorie. Am incercat doar sa prezint partea mai evidenta a problemei, desi stiu foarte bine ca sunt si subtilitati - ca cele expuse mai sus - care pot scapa unui client naiv. Sper ca veti gasi forta sa ma aplaudati si acum... :innocent:
Buna ziua. Am avut si eu o polita cu acumulare de capital - culmea tocmai la Metropolitan. Era o polita pe 10 ani si din motive financiare am rascumparat-o anul acesta. Pot spune ca am rascumparat exact cat mi s-a spus initial.
Insa inainte de a face polita am vorbit cu mai multi consultanti si am intrebat exact ce se intampla daca nu mai am bani sa platesc, cum investesc banii, am cerut grafice de simulare pe mai multe perioade. Asa am aflat ca polita nu are valoare de rascumparare pana in anul 3 si nu rascumpari suma investita pana in anul 7. Exista de asemenea posibilitatea de suspendare a politiei pe maxim doi ani in cazul in care ma aflam din diverse motive in imposibilitate de plata. Pe urma exista diverse tipuri de polite de investitie, cu risc scazut sau cu risc ridicat. Cele cu risc scazut au profit mai mic, dar mai sigur. Cele cu risc ridicat pot aduce un profit mare, dar si pierderi mari.

Din punctul meu de vedere daca puteti demonstra ca respectivul consultant care v-a facut polita nu v-a informat cu buna stiinta, probabil puteti formula o reclamatie contra lui. Altfel este pur si simplu neglijenta dvs. Eu am vorbit cu consultanti de la mai multe companii si am facut polita doar cand am avut raspuns la toate intrebarile. Si daca va duceti sa cumparati - sa zicem un articol electrocasnic din magazin trebuie sa luati garantia si factura atunci, sa vi se faca proba etc. Din pacate in zilele noastre foarte multe lucruri se bazeaza pe capacitatea oamenilor de a-si strange singuri informatiile, adica de a pune intrebarile corecte.
Buna ziua,

Ca raspuns la intrebarea dvs, va pot spune asa: conform legislatiei in vigoare (vedeti aici [ link extern ] ),
minorul insotit de un singur parinte are nevoie pentru a iesi din tara de un document de identitate (pasaport, carte de identitate) si declaratia celuilalt parinte din care sa reiasa ca e de acord ca minorul sa fie insotit de celalalt parinte, unde si pentru ce perioada (declaratie facuta la notar).
Din experienta va spun ca la frontiera se mai cere si certificatul de nastere al copilului in original, pentru a se vedea numele parintilor. Fiul dvs poate iesi din tara numai cu acordul dvs. Odata ce domiciliul lui a fost stabilit aici el are nevoie de acordul ambilor parinti ca sa calatoreasca, deci nici dvs nu-l puteti scoate din tara fara acordul mamei. De asemenea pentru emiterea pasaportului e nevoie de acordul ambilor parinti si fara pasaport nu poate calatori nici macar in UE (este lege intrata in vigoare in iunie 2012).
Cred ca acestea sunt informatiile pe care doreati sa le stiti. Sper ca situatia dvs familiala sa se clarifice intr-un mod favorabil copilului.
Răspuns la discuția Export produse persoane fizica
La intrebarea dvs, va pot spune ca atat Codul vamal cat si Codul fiscal reglementeaza activitatile de import-export. Persoanele fizice pot importa sau export orice produse care sunt destinate pentru uzul propriu. Numai persoanele juridice au drept de comercializare.
Răspuns la discuția Timbru sec
Buna ziua,

Mai este obligatorie aplicarea timbrului sec pe diplomele de licenta?