Azi am fost atat la ANOFM (pentru declaratia de somaj) cat si la Sanatate.
1. La somaj: se depune declaratia de catre toate PFA-urile (indiferent de tip, cu sau fara norme de venit, independente sau dependente, cu venituri sau fara), iar baza de impozitare este de 0,5% din venitul BRUT obtinut in luna iulie, 2010. Plata se face pe loc la casierie. In conditiile in care nu ati avut venituri, o depuneti cu 0 venituri si nu platiti nimic.
Daca veniturile pe luna august difera de cele din luna iulie, veniti pana pe 25 septembrie cu o noua declaratie, cu veniturile obtinute in august.....si tot asa
2. La sanatate: mi s-a explicat foarte clar si frumos (la centrul de pe Vasile Lascar 27) ca aceasta OUG 58 nu afecteaza contributiile PFA-urilor la sanatate, ci doar cele la somaj si pensii!!!! Pentru ca aceasta contributie este reglementata de o alta Lege, care pana acum nu a fost modificata.
Se depune o singura declaratie pe an, cu plata la trimestru, iar contributia este de 5,5% din salariul minim pe economie pe luna....adica la 3 luni baza de impozitare 600x3=1800RON, impozit 1800RONx5,5%=99RON. Plata se poate face la ei la casierie. Am completat acelasi formular, Declaratie, care se depunea si pana acum de catre PFA-uri.
Situatia mea a fost ceva mai speciala si slava Domnului mai usoara, intrucat mi-am infiintat PFA-ul in iunie, 2010, nu declarasem nimic pana acum la Sanatate, si, intrucat am pana in 26ani iar in iunie am finalizat si masterul, nu mi-a fost necesara nicio alta Adeverinta de venit de la Administratia Financiara (cum se cere in multe cazuri).
Maine ma voi duce si la Casa de Pensii, unde eu am platit deja pe iunie si IULIE, si sa vedem ce va mai fi si acolo.
Sper ca informatiile mele sa fie de folos.
Andreea F.
suteual a scris:
Fiind PFA obtineti venituri de natura profesionala asa cum sunt ele definite de art.III al OUG 58/2010, prin urmare datorati contributii individuale pentru veniturile obtinute incepand cu luna iulie 2010:
- cas 10,5%;
- cass 5,5%;
- somaj 0,5 %,
va trebui sa depuneti o declaratie lunara pentru cas la Casa de pensii si o declaratie lunara la ANOFM (somaj), pentru cass (sanatate) declaratia se depune anual si plata se face trimestrial ca si pana acum ( nu stiu ce va fi insa cu limita maxima a celor 5 salarii medii brute pe economie ).
CONCLUZIE:
- daca a ti avut venituri in iulie 2010 veti depune aceste declaratii si veti plati contributiile individuale;
- contractul dintre dvs. si Casa de pensii pentru acea suma nu inlocuieste obligatia de a va achita contributiile la nivelul de 10,5% din venitul net realizat dar nu mai mult de 5 salarii ( probabil ca se va face o conciliere intre aceste contracte deja incheiate si ceea ce veti palti dupa 01 iulie 2010.