avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Activitate AndreeaFP

Activitate AndreeaFP

Răspuns la discuția Deducere personala angajat
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

Se pare ca e o greseala a contabilului firmei noastre, intrucat pe fluturasul de plata impozitul este de 70RON, deducerile personale sunt de 440RON, salariul in mana fiind de 807RON.
Buna ziua,

Sotul meu are un contract de munca incheiat cu 1 dec.2015 pe o societate al carei actionar si este, in functia de muncitor necalificat. Salariul din CIM este de 1.050RON. De asemenea, are in intretienere pe mama lui si copilul nostru. Eu am un salariu mai mare de 3000 RON la un alt angajator, desigur nu am putut avea persoane in intretinere.

Intrebarea mea este, ce salariu ar trebui sa ia mana sotul meu, luand in considerare si deducerea pentru persoanele aflate in intretinere?


Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Buna ziua,

In prezent, exista antecontractul sau precontractul pentru realizarea unor lucrari de montaj si reconditionare parchet? Pe internet nu am gasit decat pentru vanzare-cumparare imobile. Si daca exista, ma poate ajuta cineva cu un model orientativ?


Va multumesc anticipat!
Buna ziua,

Sotul meu doreste sa infiinteze un SRL cu asociat unic CAEN-4333 Lucrari de pardosire si placare a peretilor (prestarea se va face doar la sediul clientilor), insa ne-am lovit de niste probleme:
1) ca asociat unic, sotul poate fi si administrator al firmei, in conditiile in care are doar 10 clase absolvite?
2) se poate stabili sediul social al SRL-ului la domiciliul asociatului unic, in conditiile in care acolo este vorba de un apartament cu 2 camere si deja exista sediul PFA-ului meu, sotia asociatului? Noi locuim la aceasta adresa impreuna si cu copilul, apartamenul fiind proprietatea mea, fiind mostenit de la tatal meu.
3) Este obligatoriu sa aiba macar un anagjat cu contract de munca pentru a putea desfasura activitatea firmei (montaj si reocnditionare parchet)?


Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
Răspuns la discuția Plata retroactiva CASS ?
Nu a urmat niciun fel de cursuri in afara tarii, a lucrat, dar nu constant, cu si fara contract de munca, iar in ultimul an a avut firma proprie infiintata in strainatate.


Multumesc!
Buna ziua,

Sotul meu se confrunta cu urmatoarea situatie: de la varsta de 18 ani a plecat din Romania si s-a reintors de abia in acest an, varsta sa actuala fiind de 27 ani. In tot acest timp nu a platit niciun fel de contributie la niciun buget (asigurari sociale sau asigurari sociale de sanatate), neavand in toti acesti ani niciun fel de raport de activitate in Romania.
Insa, o data reintors in Romania, unde va si ramane, am dori sa intre in ritmul ”normal” al tarisoarei noastre dragi.
Am tot citit pe forum-uri discutii peste discutii, sa zicem ca din punctul de vedere al contributiei la plata pensiei ne-am lamurit. Insa problema mare a ramas in privinta CASS-ului. Astfel ca intrebam pe cei care poate s-au confruntat cu o astfel de situatie:
1. sotul meu va fi obligat la plata retroactiva a contributiei CASS incepand cu varsta de 18 ani, pentru ultimii 5 ani, sau pentru ultimele 6 luni, astfel incat sa detina si el calitate de asigurat?
2. pana la lamurirea acestei situatii, am inteles ca poate beneficia de servicii medicale prin intermediul asigurarii mele sa zicem (ca sotie platitoare de CASS). Cum ar trebui sa procedam in acest sens?
3. exista vreun numar de telefon sau/si o adresa de e-mail la care cei de la CASS sa raspunda? In prezent eu sunt gravida, sotul meu nu cunoaste Bucurestiul si e destul de greu sa merg sa stau la cozi pentru obtinerea unei informatii.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Andreea
Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: impreuna cu mama mea detin un apartament cu 4 camere (in acte), dobandit in 2012 in urma succesiunii datorate decesului tatalui meu. Anterior, acest apartament a fost obtinut de catre parintii mei prin cumparare in anul 1997 de la o persoana fizica.

In anul 1997 nu exista notiunea de cadastru in Roman, singurele acte doveditoare pentru tranzactie fiind contractul de vanzare-cumparare autentificat la notar si o schita a imobilului semnata si stampilata tot de acelasi notar (dar care nu este prevazut ca facand parte integranta din contract). Parintii mei, fara rea intentie, nu au facut cadastrul pana in prezent si evident ca acum trebuie sa facem toate actele intrucat eu si mama am vrea sa il vindem.

Problema este ca in anul achizitionarii apartamentul a fost renovat complet apartamentul a fost renovat complet si din 4 camere a fost transformat in 3 camere (fiind daramat un perete despartitor dintre 2 camere, nu de rezistenta), la acea vreme nefiind nevoie de autorizari speciale in acest sens. Astfel ca practic schita de la momentul achizitionarii nu mai e valabila, insa inclusiv in actul de mostenire din 2012 apar tot cele 4 camere (nu s-a inregistrat nicaieri oficial modificarea in 3).

Noi vrem sa facem acum cadastrul si intabularea pe 3 camere, cu schita la zi. La Adm.Fin. sunt inregistrare toate modificarile privind proprietarii.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. care ar fi procedura pentru realizarea cadastrului si a primei intabulari, pentru situatia la zi a apartamentului?
2. va fi necesara obtinerea autorizatiei de demolare acum?
3. exista posibilitatea sa fim amendate pentru aceasta modificare nementionata nicaieri pana in prezent, desi nici cadastru nu s-a facut niciodata?

Va multumes!
Andreea T.
Buna ziua,

Avand in vedere prevederile OUG 79/2011,Art.II pct.2:"La articolul 1, punctul 1 va avea urmatorul cuprins:
"1. contract incheiat intre profesionisti reprezinta contractul incheiat fie intre profesionisti, fie intre acestia si o autoritate contractanta, avand ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui pret constand intr-o suma de bani;".
" si Art.VII:"La data intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, sintagma "contract comercial" sau "contracte comerciale" se inlocuieste cu sintagma "contract civil" sau, dupa caz, "contracte civile", iar sintagma "contracte sau acte de comert", cu termenul "contracte", intrebarea mea este: in cazul unui PFA independent sa intelegem ca nu mai exista sintagma de contract de prestari servicii? Intrucat daca este adevarat acest aspect, inseamna ca inclusiv pt PFA-urile cu activitati indepenedente se aplica retinerea la sursa a impozitului si a tuturor contributiilor sociale, nu?
Capacitatea mea de a urmari si a intelege toate aceste modificari legislative se reduce cu fiecare aparitie a unei noi modificari, in timp ce dezgustul fata de toate institutiile din Romania creste.


Va multumesc anticipat pt lamuriri!
Andreea F.
Credeti-ma....am intrebat pe cei care inregistrau Declaratiile, angajati ANOFM, care venit il trec in formular si in baza caruia calculez contributia: cel brut sau cel net, mi s-a raspuns ca cel BRUT....nici mie nu mi se parea normal sa platesc pentru BRUT...Asta e!!! Oricum, din 3 persoane din ANOFM carora le-am adresat aceeasi intrebare (alt aspect legat de contributie) toti trei mi-au raspuns : NU STIM!!!!

Nu am cuvinte pentru ce mi s-a intamplat azi, si sunt sigura ca nu sunt singura.

Andreea F
Azi am fost atat la ANOFM (pentru declaratia de somaj) cat si la Sanatate.
1. La somaj: se depune declaratia de catre toate PFA-urile (indiferent de tip, cu sau fara norme de venit, independente sau dependente, cu venituri sau fara), iar baza de impozitare este de 0,5% din venitul BRUT obtinut in luna iulie, 2010. Plata se face pe loc la casierie. In conditiile in care nu ati avut venituri, o depuneti cu 0 venituri si nu platiti nimic.
Daca veniturile pe luna august difera de cele din luna iulie, veniti pana pe 25 septembrie cu o noua declaratie, cu veniturile obtinute in august.....si tot asa

2. La sanatate: mi s-a explicat foarte clar si frumos (la centrul de pe Vasile Lascar 27) ca aceasta OUG 58 nu afecteaza contributiile PFA-urilor la sanatate, ci doar cele la somaj si pensii!!!! Pentru ca aceasta contributie este reglementata de o alta Lege, care pana acum nu a fost modificata.
Se depune o singura declaratie pe an, cu plata la trimestru, iar contributia este de 5,5% din salariul minim pe economie pe luna....adica la 3 luni baza de impozitare 600x3=1800RON, impozit 1800RONx5,5%=99RON. Plata se poate face la ei la casierie. Am completat acelasi formular, Declaratie, care se depunea si pana acum de catre PFA-uri.
Situatia mea a fost ceva mai speciala si slava Domnului mai usoara, intrucat mi-am infiintat PFA-ul in iunie, 2010, nu declarasem nimic pana acum la Sanatate, si, intrucat am pana in 26ani iar in iunie am finalizat si masterul, nu mi-a fost necesara nicio alta Adeverinta de venit de la Administratia Financiara (cum se cere in multe cazuri).

Maine ma voi duce si la Casa de Pensii, unde eu am platit deja pe iunie si IULIE, si sa vedem ce va mai fi si acolo.

Sper ca informatiile mele sa fie de folos.
Andreea F.

suteual a scris:

Fiind PFA obtineti venituri de natura profesionala asa cum sunt ele definite de art.III al OUG 58/2010, prin urmare datorati contributii individuale pentru veniturile obtinute incepand cu luna iulie 2010:
- cas 10,5%;
- cass 5,5%;
- somaj 0,5 %,
va trebui sa depuneti o declaratie lunara pentru cas la Casa de pensii si o declaratie lunara la ANOFM (somaj), pentru cass (sanatate) declaratia se depune anual si plata se face trimestrial ca si pana acum ( nu stiu ce va fi insa cu limita maxima a celor 5 salarii medii brute pe economie ).

CONCLUZIE:
- daca a ti avut venituri in iulie 2010 veti depune aceste declaratii si veti plati contributiile individuale;
- contractul dintre dvs. si Casa de pensii pentru acea suma nu inlocuieste obligatia de a va achita contributiile la nivelul de 10,5% din venitul net realizat dar nu mai mult de 5 salarii ( probabil ca se va face o conciliere intre aceste contracte deja incheiate si ceea ce veti palti dupa 01 iulie 2010.