Va prezint urmatoarea speta: apartament cumparat de mama si fiul acesteia, casatorit. Ulterior, fiului i se naste un copil.
Deci, apartamentul este detinut 50% de mama si 50% de fiul casatorit, impreuna cu sotia.
Daca fiul moare, cum se imparte mostenirea?
Ulterior, mostenirea de pe urma mamei proprietar pe 50% din apartament( aceasta mai are 3 frati in viata) catre cine merge ?
Nepotul din partea fiului are drept de intaietate pe partea bunicii sau imparte cu fratii bunicii cei 50% din partea acesteia?
Este obligatoriu ca un subcontractant sa aiba ISO pentru partea lui de implicare in contract? De exemplu, un subcontractant care elaboreaza studii de evaluare a impactului asupra mediului pentru un ofertant pe infrastructura de transport trebuie sa ataseze obligatoriu ISO pentru partea lui de implicare in contract?
Ca principiu general, va recomand sa respectati opiniile UCVAP. Din proprie experienta, opiniile UCVAP au fost confirmate si luate in considerare intotdeauna de CNSC si Curte in Decizii.
De asemenea, am auzit de considerente CNSC prin care, Ord.509 nu trebuie aplicat si inteles ca o lege organica, care are caracter necondiționat, prevederile acestuia putand fi interpretate.
Interpretarea UCVAP este probabil aceea prin care, similar art.7 si 8 din ORD.509, ISO 14001 pe care l-ati solicitat este necesar pentru cel care executa efectiv activitatea aplicata, in cazul asta, subcontractantul.
Prevederea din Anexa2 este destul de vaga si se poate interpreta in sensul ca ISO14001 nu se cumuleaza global, asa cum de exemplu, alta cerinta de calificare -cifra de afaceri se cumuleaza indiferent de ce a facut sau are de facut fiecare.
Toate normele de reglementare ale ISCIR, ANRE, AFER, ANCPI, impun ca cel care presteaza o anume activitate sa detina obligatoriu acel atestat, acesta neputand fi detinut de altcineva decat cel care presteaza, in caz contrar fiind sanctionat de lege.
In acest sens sunt atat art.7 si 8 din Ord509 cat si noile alineate din art.193^1 si 196^1 din OUG 34, acela ca tertul nu participa direct si nu poate sa detina atestatul, intrucat nu el executa activitatea.
Spre deosebire de tert, in speta in cauza, subcontractantul presteaza integral, deci el trebuie sa detina, acel atestat.
Singura diferenta intre atestatele ISCIR, etc., detaliate in art.7 si 8 din ORD 509, si certificatele ISO este ca daca primele sunt impuse prin norme legislative obligatorii, ISO sunt impuse doar de AC, facultativ, fiind permise de OUG 34. In rest, considerentele privind aplicabilitatea lor sunt similare.
Ca o opinie personala, Ord.509 este depasit de noile modificari OUG 34, si are scapari de reglementare, precum cea de fata.
Revin aici cu o intrebare pusa pe forum: un subcontractant care elaboreaza studii evaluare impact asupra mediului pentru un ofertant in infrastructura de transport trebuie sa depuna obligatoriu ISO 9001 pentru serviciile prestate?
Pentru a dovedi capacitatea tehnica puteti merge pe asociere, sustinere sau subcontractare, functie de ce anume aveti nevoie si de multe alte elemente legate de cerintele autoritatii si de posibilitatile dvs.. Subcontractarea este mai dificila, de ex. subcontractantul nu poate contribui la experienta similara, iar ptr. resursele umane sau echipamente, trebuie sa demonstrati ca ele vor fi utilizate integral doar de subcontractant.
Articolele de lege sunt foarte multe, le gasiti de ex. in OUG 34 art.45 si 180-196, HG 925 -art.11-15, Ord.509.
Este obligatoriu ca un subcontractant sa aiba ISO pentru partea lui de implicare in contract? De exemplu, un subcontractant care elaboreaza studii de evaluare a impactului asupra mediului pentru un ofertant pe infrastructura de transport trebuie sa ataseze obligatoriu ISO pentru partea lui de implicare in contract?
Buna ziua!
Suntem o firma de servicii proiectare cu 13 angajati, toti cu activitate de birou. Reprezentantul legal al firmei este administratorul.
Partea de SSM este externalizata.
Cine se considera conducatorul locului de munca, cu atributii( obligatia) de a semna fisele de protectia muncii pentru instructajul periodic?
Multumesc!
Va rog sa-mi lamuriti urmatoarea situatie: pentru a dovedi capacitatea tehnica si profesionala, in vederea participarii la o licitatie, este suficienta incheierea unui contract cadru de servicii/ colaborare cu o societate/ PFA, sau este absolut obligatoriu sa inchei acord de subcontractare si angajament de sustinere din partea tert sustinator, pentru a fi recunoscutata capacitatea profesionala?
V-as ruga sa ma sprijiniti cu un articol de lege care sa ma ajute sa merg pe colaborare, prestari servicii.
Multumesc!
Buna ziua! reiau intrebarea din titlu: se accepta posibilitatea de a fi platita garantia de participare la licitatie de catre tertul sustinator ? Daca da, in ce conditii?
aveti 25/12= 2,08 zile CO pe luna; dintr-o luna lucrata ati lucrat jumatate, deci, teoretic, veti avea dreptul la una zile CO in ianuarie.
eu nu sunt de specialitate insa...