avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Activitate silviam

Activitate silviam

Prevederile contractului colectiv de munca la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar se aplica si unitatilor de invatamant private acreditate (scoli private)?

Intreb din perspectiva dreptului la concediu de odihna de 62 zile lucratoare/an in cazul cadrelor didactice si a perioadei de preaviz in cazul demisiei.
Art. 81 (1) Salariaţii au dreptul de a demisiona, notificând în scris unitatea/institutia despre această situaţie, fără a fi obligaţi să-şi motiveze demisia. Contractul individual de muncă încetează de la data împlinirii termenului de preaviz de 10 zile calendaristice, pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi, respectiv, 20 de zile calendaristice, pentru salariaţii cu funcţii de conducere.

Din textul de lege mentionat mai sus, CCM invatamant, inteleg ca perioada de preaviz pentru profesori este de 10 zile calendaristice.
Buna ziua,
Cadrele didactice care isi desfasoara activitatea in unitati de invatamant private au dreptul la 21 sau 62 de zile de concediu pe an?
Dispozitiile Legii Educatiei Nationale se aplica in ceea ce priveste organizarea, functionarea, activitatea didactica a scolilor private, insa se aplica si in relatiile de munca?
Multumesc!
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu parerea dvs in urmatoarea speta.

Sunt angajata cu CIM la 2 angajatori astfel:
1. la locul de munca unde am functia de baza (angajator 1) - angajata din 01.01.2010, contract pe perioada nedeterminata;
2. la locul de munca fara functia de baza (angajator 2) - angajata din 01.01.2018, contract pe perioada determinata pana la 30.04.2018, va inceta de drept;

Urmeaza ca in perioada urmatoare sa intru in concediu de maternitate ( 15.04.2018 sau 01.05.2018).
In situatia in care intru in maternitate la 15.04.2018, angajatorul 2 unde am contract pe durata determinata imi va plati indemnizatia de maternitate pana la 30.04.2018. Pentru diferenta pana la 126 zile ma pot adresa casei de sanatate?

Dar daca intru in maternitate la 01.05.2018, pot sa ma adresez direct casei de sanatate pt plata indemnizatiei?

Va multumesc!
revin cu o completare:
- in lunile 1 - 5 anterioare lunii cu medical a realizat venituri din salarii in valoare de 10.000 lei/luna; acestea au fost plafonate la 8400 lei/luna;
- in luna a 6-a anterioara lunii cu medical a avut venituri din 2 surse: indemnizatie de CIC pentru 5 zile lucratoare (500 lei) si salariu realizat pentru 17 zile lucratoare ( 7000 lei brut )

Baza de calcul care se ia in considerare pentru luna a 6-a este :

- suma celor 2 venituri de mai sus, adica 7500 lei?
- sau salariul realizat se plafoneaza la 8400lei/22 zile lucratoare in luna *17 zile lucrate = 6491 lei, la care se adauga cei 500 lei din indemnizatia de CIC?

ideea de plafonare a bazei de calcul pe fractiuni de luna rezulta din Art. 73 , exemplu nr. 3 din Normele de aplicare a OUG 158/2005

Buna ziua,

Avem situatia unei angajate revenite din CIC in cursul unei luni ce intra in baza de calcul a concediului medical.
Venitul din salarii in luna revenirii din CIC este de 7000 lei ( la 17 zile lucrate ); venitul din indemnizatia de CIC pentru diferenta de 5 zile lucratoare asimilate stagiului de cotizare este de 500 lei.

In aceasta situatie putem sa discutam despre o plafonare a venitului realizat din salariu pe fractiune de luna in baza exemplului nr. 3 din Normele de aplicare a OUG 158/2005? Adica sa luam in considerare 6491 lei (8400/22 * 17 zile) in loc de 7000 lei cat a realizat? Sau acest exemplu din norme se refera strict doar la situatia in care nu exista stagiu de cotizare complet?

Multumesc!
rog respectuos sa ma ajutati sa inteleg un lucru dupa ce o sa va expun pe scurt situatia mea....
locuiesc la bloc, parter, am instalat centrala termica pentru a nu mai depinde de cei de la RADET din varii motive cum ar fi:
toamna e mai friguros apartamentul si am nevoie ca apt sa fie incalzit mai devreme decat momentul in care dau ei caldura, iar primavara deasemenea caldura imi este necesara si dupa oprirea furnizarii agentului termic......apartamentul este orientat catre Nord si este racoros...
tevile de caldura care trec prin apt. spre vecini sunt izolate cu vata minerala si incastrate in rigips, nu se pierde deloc caldura prin ele, tavanele izolate la fel cu vata minerala si placi de rigips in tot apartamentul pentru confortul fonic...vecinii au 2 copii ffff galagiosi. iar pe exterior polistiren expandat de 10 cm..
pana aici toate bune
ideea este ca platim foarte mult la intretinere pentru incalzirea spatiilor comune si subsol, cam jumatate din costul total al gazelor pe care le platesc pentru incalzire, ceea ce nu mi se pare normal in conditiile prezentate mai sus, unde nu mai pun faptul ca nu exista calorifere pe casa scarii si nici in uscatoare...iar alaturi de mine nu locuieste nimeni apartamentul are caloriferele inchise...apoi la subsol este un frig insuportabil ma gandesc serios ca la vara sa izolez plafonul subsolului pentru a nu mai fi atat de rece gresia din apartament.
In aceste conditii platim 250 lei la gaze apoi mai platim 100 de lei pentru spatiile comune si tevile care trec prin casa....ceea ce mi se pare aberant. 100 de lei iar eu nu beneficiez de caldura RADET-ului absolut deloc...
nu am platit aceasta suma si nu stim ce sa facem in continuare. desi am fost la firma [EDIT] parte a [EDIT] care calculeaza si citeste lunar repartitoarele vecinilor si le-am expus situatia, ne-a luat un inginer cu explicatii ca sa vezi ca o fi ca o pati ...bla bla bla asa este legea si nu aveti ce face etc.
totusi nu ma las si cred ca le tai tevile pana la urma si le scot pe scara, sa-i ia dracu... nu sunt tevile mele deci nu au ce sa caute la mine in apt. pentru ca m-au capiat cu astea...vezi Doamne aceste tevi degaja caldura in apt...desi le-am explicat si aratat administratorului ca nu se intampla acest lucru.
ce parere aveti? cum o scot la capat?