avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Activitate robert_p_1979

Activitate robert_p_1979

Bună ziua.

Caut un sfat legal pentru următoarea situație.

În 2016 partenera de atunci cu care aveam un copil, a achiziționat pe numele ei un apartament în rate. Ea a plătit o parte din avans, eu am plătit din avans, si ratele. Noi îl consideram bun comun.

În 2018, am achiziționat o garsoniera, tot pe numele ei, cu plata integrala. Și deja a aparut și al doilea copil.

În 2020, ne am căsătorit legal.

Situația celor 2 imobile este confuza, și am vrea sa o rezolvam.

Amândoi consideram ca ar trebui sa existe o recunoaștere a situației. Nu ma interesează sa fiu trecut proprietar, dar ar fi corect sa facem ceva în cazul în care se vor întâmpla și lucruri neplăcute.

Obiectivul e sa avem o recunoaștere a dreptului meu de proprietate (de fapt), după cum urmeaza:
- apartamentul sa fie bun comun (dar poate rămâne doar pe numele ei)
- garsoniera sa fie bun al meu înainte de căsătorie (dar sa rămână tot de numele ei)

Ma gandeam la un act notarial de recunoaștere a proprietății de fapt în favoarea mea, chiar dacă de drept este al ei (pt garsoniera). Iar pt apartamemt, recunoaștere de fapt pt 50% din el.

Oricum toate bunurile actuale (sau viitoare în cazul în care vindem și cumpărăm altceva) vor aparține copiilor într un final.

Ce cai legale sunt pentru aceasta situație.

Mulțumesc.
Tatal meu are o casa in Pitesti (el cu 2 frati) …. In 1986 odata cu exproprierile i-a luat o parte din teren (fara vreo dovada scrisa) dar i-a dat in compesare prin imprumut o bucata de teren langa casa dar in cealalta parte a unui proprietar expropriat (s-a dat compensare teoretica, prin vorba, singura forma scrisa este o cerere din 1987 a unei cereri aprobate de inchirierea terenului pt cultivare – fara termen limita) – statul roman de pe atunci a zis ca i-a luat o parte din terea dar ii da pe cealalta in compensare, dar o da cu imprumut, neexistand alta forma pe atunci. In 1987 s-a obtinut autorizatia de constructie a unui gard de “prefabricate de beton” in care se mentioneaza respectarea limitei propritatii si a terenului inchiriat (autorizatie de contructie legala si aprobata) … si pe sub teren s-au tras si niste utilitati legale …Acum, in 2008, vechiul proprietar expropriat a castigat prin proces terenul expropriat …. Si ne-a dat in judecata pt a darama gardul (el mentioneaza gardul construit abuzit – in 2009 deoarece stiam noi ca o sa ni-l ia)
…………………….………..
Conform Legii 10/2001 art. 10 alin. 3 „se restituie în natură terenurile pe care au fost ridicate construcţii neautorizate conform legii după data de 1 ianuarie 1990, precum si construcţii uşoare sau demontabile” ... prin interpretarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii gardul din prefabricate de beton precum şi branşamentele subterane reprezintă o „construcţie” în sensul articolului de lege mai sus menţionat ... deci primaria si instanta trebuiau sa dispuna conf art 2 “În cazul în care pe terenurile pe care s-au aflat construcţii preluate în mod abuziv s-au edificat noi construcţii, autorizate, persoana îndreptăţită va obţine restituirea în natură a părţii de teren rămase liberă, iar pentru suprafaţa ocupată de construcţii noi, cea afectată servituţilor legale şi altor amenajări de utilitate publică ale localităţilor urbane şi rurale, măsurile reparatorii se stabilesc în echivalent” … procesul castigat de celalalt cu Primaria a fost un “secret” – noi nu am aflat pana in 2009 … nu am fost chemat ca martori, parti – desi am fost mentionati in process (s-a discutat de terenul ocupat de tatal meu – doar ca nu ne-a intrebat nimini nimic)
…………………………………
Noi am procedat asa:
Am facut intampinare , cerere de chemare in garantie a Primariei pt toate cheltuielile si cerere reconventionala de anulare a actului prin care primaria a dispus restituirea in natura… la ultimul termen instanta a dispus suspendarea procesului prin care am fost dati in judecata pana la judecarea celui privind cererea reconventionala prin care acum noi cerem anularea actului administrative de restituire in natura…

Si inca ceva: pe expertiza terenului in procesul din 2008 nu apare nici o constructie pe el (asa reiese din hotararile definitive) …

Iar cei de la Primarie in timpul procesului au spus “nu cunoastem daca gardul este construit cu autorizatie” (un an mai tarziu am cerut noi la aceeasi primarie si ne-a dat chiar o copie) …. Ma gendeam sa bag si plagere penala pt marturie mincinoasa expertului si neglijenta in serviciu celor de la Primarie…

As putea cere ca primaria sa nu fie reprezentata de cei de la serviciului juridic impotriva mea deoarere eu am depus plangere penala impotriva lor?

As putea cere suspendarea procesului pana la solutionarea cauzei privind marturia mincinoasa a expertului ? (motiv de cerere a REVIZUIRII)

CE AR MAI FI DE FACUT?

CEVA PE DREPT EUROPEAN?
deci, introduc "somatia de plata" la un cost de numai 39 RON - taxa de timbru .... si asta e tot !!!!! si sper ca e totul OK ....
- somatia de plata dureaza la fel de mult ca orice alta actiune? adica ... e posibil sa primesc un termen de 1-2 luni ? sau e o cale mai "rapida"

PS multumesc pt rapiditatea si continutul raspunsurilor
- am studiat si eu acum institutia "somatiei de plata" ....
- totul pare super K.....
- dar daca debitorul nu recunoaste actul de imprumut (si probabil ca asa va face, desi la o expertiza a scrisului si a semnaturii l-ar descalifica) - in cadrul "activitatii judecatorului pt rezolvarea somatiei" acesta poate cere expertiza scrisului , etc ....
- dar in cazul in care el recunoaste datoria, doar ca nu are cum sa o returneze, actul are titlu executoriu si pot sari direct la executare silite?

Multumesc
Am dat cu imprumut 1500 EURO, dar am facut decat un contract de imprumut fara martori, dar semnat, datat , completat unele rubrici chiar de debitor… (am scris acolo : ca debitorul este pus in intarziere, fara alta formalitate sau termen + ca e titlu executoriu !!! dar nu cred ca astea au vreo putere fara a fi autentificate de notar).
Eu l-am imprumutat , pt nunta lui – lucru nespecificat in contract, cu 2 sume de bani : 1500 euro, act facut intre noi, si 1800 euro – facut la notar (pt cei din urma am mers deja la executor)…pt cei 1500 trebuie sa ma judec, nu? - coleg serviciu !!! am luat teapa #-o
Termenul a expirat, am facut notificare prin recomandata spre impacare amiabila, nici un raspuns nu am primit … nici nu stiu daca macar mai recunoaste imprumutul (dar banuiesc ca o expertiza a scrisului va rezolva problema - )
Acum doresc sa incep actiunea de recuperare .. Nu mai am bani de avocat si vreau sa fac si depun eu hartiile. Care este procedura, pe etape, si in special ce am de platit (taxe de timbre, taxe judiciare, etc ? cum calculez cat am de plata la taxe …..). Toate taxele se platesc la introducerea actiunii? Valoarea exacta si obligatorie a taxelor este cea stabilita de completul de judecata? Eu am dat in Euro imprumutul? La ce valoare se calculeza – schimb euro in lei la cursul zilei depunerii actiunii? Taxa judiciara cum se calculeaza la un imprumut in EURO?
Taxa judiciara este 316 lei + 6% pentru ce depaseste 3.879 lei? Si iar problema ca nu stiu cum sa transform datoria de 1500 Euro in lei? La ce curs valutar? Al zilei de imprumut, a zilei scadente sau a zilei depunerii cererii la instant.
Cam cat dureaza un process de acest fel...
Multumesc
#-o
Multumesc
Buna ziua
Am un contract imprumut la notar - 1500 euro, iar termenul a expirat din luna noi 2010.
1. Problema ar fi ca daca obtin poprirea pe salariu (sanse 99%) recuperez suma in 2 ani, avand in vedere faptul ca mail mult de 30% din venituri nu pot fi poprite.
Doresc sa execut silit un imobil, dar problema este ca nu stiu unde este imobilul. Stiu ca are, dar nu stiu exact unde este (banuiesc o anumita localitate sau vreuna limitrofa)... Cum se procedeaza? Cer executorului sa faca adresa catre toate primariile din Arges? Unde cer executarea silita a imobilului daca nu stiu unde este?
2. In momentul imprumutului nu era casatorit (banii chiar au fost dati pt nunta - lucru nespecificat in contract), intre timp s-a casatorit (banii urmau sa-mi fie returnati la 1-2 zile dupa nunta - termenul de pe contarct este la 1-2 zile dupa nunta)... acum fiind casatorit, pot sa cer executare silita si a sotiei chiar daca in momentul imprumutului nu erau casatoriti?

Multumesc