avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Activitate Ana Popescu

Activitate Ana Popescu

asae poste cere radierea PFA-ului in conditiile in care are datorii la fisc si daca nu se poate pe aceasta cale care ar fi solutia de a "scapa" de PFA Cabinet expert contabil fara a pierde autorizatia de exercitare a acestei profesii emisa de ceccar?
Multumesc!
La ce fel de probleme va referiti mai exact si ipotetic vorbind daca sunt probleme ca urmare a falimentului ce poate pati expertul contabil? I se poate retrage autorizarea de desfasurare a activitatii ca profesie libera?Cred ca va referiti in sensul ca daca instanta gaseste vinovat expertul contabil de situatia in care a ajuns firma(se face vinovat de anumite infractiuni/fapte contraventionale). Puteti, va rog, fi mai explicit?
Multumesc mult!
Multumesc pentru informatii dar as mai avea o intrebare si anume daca impotriva unui PFA Expert Contabil se dispune inchiderea procedurii falimentului iar judecatorul-sindic dispune radierea debitorului de la AFP, expertului contabil i se ridica pe viitor si dreptul de a profesa si in consecinta retragerea autorizatiei de exercitare a profesiei sau nu i se retrage autorizatia si poate oricand sa isi deschida un alt PFA ?

V-as mai ruga sa imi spuneti daca autorizatia de exercitare a profesiei de expert contabil se emite de catre ceccar individual(pt. fiecare expert contabil in parte) si daca se poate obtine de la aceasta institutie un exemplar al autorizatiei despre care am vorbit.
Speta concreta: un PFA Cabinet Expert Contabil "X" a solicitat deschiderea procedurii falimentului impotriva sa.
Judecatorul Sindic a pus in vederea debitorului mentionat mai sus, sa depuna pana la urmatorul termen de judecata autorizatia de functionare.
PFA-urile de genul celui mentionat isi desfasoara activitatea in baza unei atorizatii de functionare si daca da care este organul abilitat care ar trebui sa o elibereze?
Precizez ca acest PFA Cabinet Expert Contabil detine doar un certificat de inregistrare eliberat de Dir. Fin. Publice Locale si nu cred ca PFA-urile de acest gen pot fi asimilate unui SRL spre exemplu care intr-adevar isi desfasoara activitatea in baza unei autorizatii de functionare.
Poate sa imi dea cineva detalii vis-a-vis de acest subiect?
Multumesc!
Stimate domnule consilier juridicFeeelis, puteti sa-mi trimiteti, va rog, o hotarare a vreunei inbstante judecatoresti care a acceptat ca si caz de forta majora criza economica?
Vreau sa "scap" de un contract de inchiriere incheiat pe 5 ani(pana in 2014) si care prevede clauze contractuale defavorabile chiriasului cum ar fi obligativitatea platii de despagubiri si daune-interese in conditiile in care chiriasul denunta unilateral contractul fara acordarea unui preaviz de cel putin 6 luni.
Precizez faptul ca eu nu am luat parte la perfectarea contractului de inchiriere caci nu as fi fost de acord cu semnarea lui decat dupa negocierea clauzelor.
Multumesc!
In primul rand doresc sa multumesc tuturor celor care au binevoit a raspunde la intrebarea mea postata pe forum.

Probabil ca nici eu nu am fost foarte explicita cand am pus problema.
M-ar interesa daca poate sa imi spuna cineva care este formula care se introduce in excell prin care pot calcula numarul de zile de intarziere cuprinse intre data scadentei facturii respectiv 15.02.2009 si data calculului penalitatilor respectiv 15.11.2010.
In concret, eu am calculat "babeste"(adica pe calendar) si mi-au rezultat 619 de zile dar nu sunt sigura daca este corect.

In ceea ce priveste faptul ca penalitatile de intarziere(debit accesoriu) sunt mult mai mari decat debitul principal, nu cred ca acesta ar fi un impediment din moment ca in contractul de prestari servicii este stipulat un procent de 1% insusit de beneficiarul prestatiilor prin aplicarea semnatuii si stampilei.
Mai mult legea privind intarirea disciplinei contractuale care prevedea ca penalitatile nu pot depasi debitul a fost abrogata in anul 2009 deci actul normativ nu mai este in vigoare la acest moment si deci nu mai produce efecte juridice si nici nu cunosc vreun alt act normativ care sa limiteze cuantumul penalitatilor.

Stie cineva luna exacta in care aceasta lege a fost abrogata deoarece debitul despre care vorbesc dateaza pdin lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie 2009 iar daca actul a fost abrogat intr-o luna ulterioara lunii iulie 2009 inseamna ca in perioada mentionata de mine mai sus era inca in vigoare.

Problema este ca, contractul de prestari servicii a fost incheiat in ianuarie 2008 si in continutul acestuia nu a fost stipulata nicio clauza contractuala expresa de genul ca penalitatile pot depasi debitul principal ci doar se specifica faptul ca se datoareaza penalitati in cuantum de 1% in cazul neplatii la termenul scadent al facturii.

Multumesc mult!
ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009?

Spre exemplu, factura este emisa la data de 10.03.2009 scadenta la data de 15.03.2009, in suma de 416,50 lei iar procentul de penalitate este de 1% pentru fiecare zi de intarziere.

Problema este ca nu stiu cum sa calculez numarul de zile de intarziere calculate de la data scadentei respectiv de la 15.03.2009 pana la data de 15.11.2010 inclusiv.

Multumesc!
Răspuns la discuția insolventa PFA
Dar ce se intampla daca nu depun documentele prevazute la art. 28 din legea insolventei deoarece art. 1 alin. 2 lit. d dispune ca debitorii care nu depun respectivele documente in termenul prevazut de lege intra direct in procedura simplificata.
Care ar fi sanctiunea aplicabila pentru lipsa prezentarii documentelor prevazuite la art. 28 si in care articol de lege este statuata.
De asemenea doresc sa va intreb care este sanctiunea pentru faptul ca debitorul nu a adresat tribunalului o astfel de cerere, in termen de maximum 30 de zile de la data aparitiei starii de insolventa, conform art. 27? Firma este in incetare de plati incepand cu septembrie 2010 iar datoriile cele mai vechi datorate la stat dateaza de prin anul 2007.
Debitorul ar avea vreo alta alternativa sa scape de aceste datorii? Precizez ca nu este vorba despre buna vointa de a le plati dar firma niciodata nu a dispus de disponibil banesc decat pentru acoperirea salariilor angajatilor. Fiind vorba despre un PFA va dati seama ca acesta nu are de unde sa aiba profit. Mai mult debitorul, in dovedirea depunerii unei bune diligente si in scopul acoperirii partiale a datoriilor inregistrate la ANAF, administratorul PFA-ului a contractat un credit personal si a achitat o parte din datorii dar avand in vedere faptul ca diferenta de debit principal este generatoare de penalitati si dobanzi, PFA-ul nu a avut posibilitatea reala de a le acoperi integral.
O zi buna va doresc, domnule Stoica Adrian.
Multumesc mult!
Răspuns la discuția insolventa PFA
Debitele sunt mai vechi de 90 de zile dar valoarea lor se ridica la 33.000 lei dar avand in vedere faptul ca insusi debitorul solicita deschiderea procedurii falimentului nu cred ca este necesara valoarea-prag. Aceasta se refera si este obligatorie doar in cazul in care cererea este formulata de catre creditor, nu?