Legea spune: "Călătoriile efectuate într-unul sau în mai multe state din spatiul Schengen, în scopuri turistice sau de afaceri, în vederea participării la reuniuni stiintifice si sportive sau vizitării rudelor nu trebuie să depăsească 90 de zile pe parcursul unui semestru – luându-se în calcul prima intrare în spatiul Schengen."
Si de fapt nu am gasit asta in nici o lege, fie ea recenta sau mai veche ... ca le-am luat la citit pe toate... ci in GHIDUL DE CÃLÃTORIE ÎN SPATIUL SCHENGEN emis de Ministerul de Interne in ianuarie 2002... vezi adresa:
[ link extern ]
Prin urmare e vorba de o reglementare veche de 3 ani, dar pe care nu prea au aplicat-o si nici mediatizat-o prea tare ... majoritatea stiau de 3 luni consecutiv. Acum, sub presiuni europene (probabil) si-au amintit brusc ca legile mai trebuie si respectate.
In plus, iti pot spune ca am sunat de doua ori la Pol. Rom. de Frontiera si am primit doua raspunsuri diferite...
Nelamurirea mea era legata de data de la care incepe sa se faca acel calcul al semestrului in care ai dreptul la 90 de zile. Prima oara mi s-a spus ca este vorba de prima iesire in spatiu Schengen, chiar daca acea iesire fusese in 2002 (dar oricum e vorba de iesirile de dupa 2002, cand a intrat ghidul in functiune).
Deci, eu care iesisem prima oara in 28 iunie 2002, mi-am calculat semestrele in felul urmator: 28 iunie- 28 decembrie si respectiv 28 dec-28 iunie. Cu un astfel de calcul eu sunt in regula. A doua oara mi-au spus ca toate astea sunt valabile decat daca am avut iesiri regulate din 2002 incoace. Daca nu (o iesire de 10 zile in 2002, una de 14 zile in 2003 si nici una in 2004) se considera prima iesire cea de anul acesta, cand au fost mult mai multe iesiri (in cazul meu)... Pe scurt, ei fac acel calcul care te dezavantajeaza cel mai tare, pentru ca legea lasa portite de interpretare.
Scuze ca m-am referit la cazul meu, dar nu am inteles prea exact datele pe care tu le-ai trimis ...
Sper, totusi, sa te lamureasca cu ceva raspunsul meu...
Succes !
Carmen N