Am o problema in acest moment si apelez la sfaturile dv. , in speranta sa-mi dati
un sfat , o clarificare a situatiei , pe cit posibil .
Mama mea a semnat in 2004 un antecontract de vanzare - cumparare pentru
un teren in Bucuresti , ca promitenta - vanzatoare .Conditiile stipulate sint urma-
toarele: 1.In situatia in care promitenta-vanzatoare , din vina ei , nu mai doreste
sa incheie actul autentic de vanzare-cumparare asupra terenului mai sus men-
tionat la notariat , se obliga sa inapoieze promitentului -cumparator de 10 ori
suma primita.
2. In situatia in care litigiul care face in prezent obiectul dosarului xxxx
este pierdut de promitenta-vanzatoare , aceasta nu va fi tinuta sa inapoieze
suma primita conform prezentului antecontract , urmind ca riscul sa fie suportat de promitentul-cumparator .
Terenul in intregul lui 500 mp a fost retrocedat pe baza legii 10/2001 si au fost mai multi mostenitori , toti la aproape 80 ani ,care au incheiat antecontracte si apoi contracte de vanzare de drepturi litigioase,caci era un proces pe rol.
Mama a murit in 2008 si nu a mai apucat si ea sa faca contractul de
drepturi litigioase pentru partea ei.
Ca o paranteza , pretul platit Mamei a fost complet ridicol pentru zona ,
primind 52.000 $ , pentru partea ei din teren .
In final ,dupa 11 ani de procese , hotarirea devine definitiva si irevocabi-
la in favoarea Mamei si a celorlalti mostenitori si a Primariei Bucuresti .
Termenul pentru semnarea contractului - la o saptamina de la data
raminerii definitive si irevocabile a hotaririi date in litigiul xxxx.
Am certificat de mostenitor , stiu ca mostenesc si pasivul , deci si obli-gatiile asumate de Mama , ca promitenta-vanzatoare de a incheia contractul .
La inceputul lui martie 2012 prin avocat , mi-a trimis notificare pentru semnarea contractului la notar.I-am trimis E-mail intrebind-o care e procedura de urmat pentru a termina istoria cu acest samsar .Mi-a raspuns ca printr-o cunostinta
sau avocat ,prin procura . Problema este ca eu locuiesc in Canada de 32 ani ,
si de cind au murit Mama si apoi fratele in 2010 , practic nu mai am pe nimeni in
Bucuresti.Cind eram in toiul cautarii unui avocat caruia sa-i dau procura , m-am
trezit la sfirsitul lui aprilie 2012 cu cerere de chemare in judecata pentru a se pronunta o hotarire care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare si
sa platesc daune-interese in cuantum de 1.000 Lei pentru fiecare zi de intirziere de
la data introducerii actiunii si pina la data raminerii irevocabile a hotaririi care sa
tina loc de contract vanzare cumparare.Dupa ce a ochit acest teren in 1997 , semnind initial conventii de mina , apoi antecontracte , consider ca ar fi putut sa-mi lase in final un ragaz sa pot gasi un avocat .Mai ales ca nu stiam nici faptul ca
acel ante- contract este legat de acel proces .Acum primind documentele de la
avocata lui am vazut sentinta acelui proces inceput in 2001 si mare mi-a fost uimirea sa constat ca Mama figura ca parte in proces cind s-a dat sentinta ,
3.06.2011,cu toate ca ea decedase in 2008 , iar eu si fratele nu am fost introdusi in proces , ca mostenitori.Este o sentinta in favoarea unei persoane decedate cu trei ani inaintea sentintei , nu s-a respectat procedura cred, dar nu stiu cat mai are importanta acum acest lucru .
Termenul la Judecatorie este pe 4.09.2012.Ce fac cu acele daune moratorii ,
pentru intirzierea semnarii contractului .In antecontract s-a stipulat clauza penala
pentru neexecutare , de 10 ori 52.000$ , adica o jumatate milion $ , caci omul
nu se joaca si nu exista clauza pentru intirziere .De ce prejudiciu se poate plinge
cind acum terenul este deja la vanzare pe siturile imobiliare la fabuloasa suma de 2.500.000 EURO .Putea sa aiba putina intelegere , dar nu , acesti samsari cu relatii,bani dupa ce ca fura totul , mai au tupeul intins la maxim sa se plinga instantelor de prejudiciu.Si asta sub poleiala legalitatii .Cum s-au socotit acele sume de 1000 Lei pe zi , pe ce temei legal , caci nu e si bancher acum. Destul
ca este rechin imobiliar feroce care vrea si haina de pe om , aparindu-si dreptul cistigat cu sudoarea fruntii , cerind Justitiei sa-i faca lui dreptate ,dar intreb si eu
dreptatea tuturor batrinilor jecmaniti de asemenea specimene , cine le-o da.....
nimeni , caci interesele oculte din spatele lor sint prea puternice .Nimeni nu vede , nimeni nu aude si ei continua linistiti a-si face meseria , nestingheriti . Traiasca DPG pe legea 10 care au dat retrocedarile in natura nu de dragul si mila
mostenitorilor de drept , ci au avut , au si vor avea destinatii precise pe baza acestor antecontracte si contracte de drepturi litigioase.
Sa-mi iertati textul prea lung.
Va multumesc pentru rabdare si astept , poate un raspuns din partea dvs.
Week-end placut.
Buna ziua
As dori sa ma lamuriti cu urmatoarea problema:
O persoana decedata in Austria in 1991 a lasat prin testament toate bunurile
mobile si imobile unui cetatean austriac .
In septembrie 2010 ,verisoara din Romania a decedatei (sotie supravietuitoare
a celui ce a avut imobilele confiscate cu decretul 92/1950 ) , intra in posesia unui
certificat de mostenitor eliberat in septembrie 2001 in care se mentioneaza :
-bunuri imobile nu s-au declarat
-natura succesiunii:legala conform art.675 cod civil , art.4 din legea/1921
-ii revine in calitate de vara si unica mostenitoareintreaga masa succesorala.
-Nu sint renuntatori si nici straini de succesiune.
In octombrie 2010 Primaria Bucuresti elibereaza o Decizie de restituire in
natura a unui teren ultracentral(pe boul.Magheru) , pe numele a trei persoane
ce au facut notificarea (colaterali privilegiati ,unul dintre ei fiind Mama mea)
si Surpriza mare a fost aceea ca alaturi de aceste trei persoane mostenitoare ale unchiului lor sa figureze si aceasta verisoara a sotiei fostului proprietar deposedat.
-Nu figureaza pe situl Primariei ca a facut notificare.
-Si-a scos certificat de mostenitor cu trei saptamini inainte de Dispozitia Primarului
-in Dispozitie figureaza cu acelasi numar de notificare ,la gramada cu celelalte mostenitoare.
L-am intrebat pe Mandatarul ei de cum se face asa ceva,ca au existat adevaratii mostenitori cu testament in Austria si deci verisoara ei nu ar mai fi avut nici un drept.Spre consernarea mea mi-a raspuns ca mai bine sa fie ea decit niste austrieci(nu vreau sa spun aici termenul folost de el in realitate).
Ce suflet caritabil pe acest samsar care apoi a facut antecontracte cu toate cele
patru persoane din Dispozitie.
Consider ca prin introducerea in Dispozitie a acestei persoane care nici macar nu a facut notificare s-a facut o ilegalitate , ca aceasta persoana nu este mostenitor,adevaratii fiind in Austria , cu testament.
Si in ultimul rand ,cei din Austria nefacind notificare conform Legii 10/2001,
intreaga mostenire ar reveni mostenitorilor colaterali privilegiati ce au facut notificare si care figureaza in Dispozitia Primarului ,concluzia mea fiind ca astfel
mostenitoarele de drept au fost furate , prejudiciate de o buna parte din
mostenire , prin mentionarea verisoarei in Dispozitie .
Ce se poate face in acest caz pentru a dovedi in concret ca aceasta persoana
nu este mostenitor legal, ca a existat altul , testamentar in Austria .
Mandatarul stie bine adevarul , toata povestea, problema este ca toate actele
dosarului se afla la el ;este un manipulator de batrani ce traieste intr-o casa ca o fortareata in nordul Bucurestiului,cu camere de supraveghere si doi caini lupi in
curte .Ca o paranteza , mi-a trimis si mie tot in legatura cu acest teren o
notificare prin avocat (eu fiind mostenitoarea uneia din cele trei persoane din Dispozitie) sa semnez ceva, nu intru in amanunte , si ca da ca nu voi da curs noti-
ficarii lui se va adresa Tribunalului pentru obligarea mea la plata daunelor interese
in cuantum de 1.000 lei pentru fiecare zi de intirziere , incepind de la data
introducerii actiunii si pina la data raminerii irevocabile a hotaririi, urmind a suporta si toate cheltuielile de judecata ocazionate :taxa de timbru calculata la valoarea
imobilului , onorariul de expertiza , onorariul de avocat etc...Cum nu i se face jocul incepe cu intimidarile si alte mizerii , mostenitorii de drept primind doar resturile
de la masa imbelsugata la care s-au asezat samsarii.Aceasta persoana nu are frica de nimic si un tupeu dus la extrem , trimitindu-mi prin executor judecatoresc sa fac mai repede succesiunea ,ca ii provoaca citez grave prejudicii materiale si
morale (daca ar avea moral) si ca in caz contrar ma va actiona in justitie.Am scos certificatul de calitate mostenitor in 2010 si acum vrea sa-i cesionez 30% din
mostenirea mea pe diferite imobile la Fondul Proprietatea ,ca daca nu , spune el ,
ma va actiona in justitie si imi va pune sechestru ,EL , la fondul proprietatea.
In totul si toate , trebuie sa ma supun cerintelor lui , sa ma las manipulata asa
cum a fost obisnuit cu cele trei batrine mostenitoare ,dar eu nu vreau sa continui
a fi tepuita pe mai departe de el asa cum a facut cu Mama.Finalul nu-l cunosc , dar am speranta ca exista o Justitie , cu toate ca se petrec lucruri in care interesele unor indivizi sant mai presus de lege si de buna-credinta .
Retrocedarea proprietatilor pare boala cronica , iar tratamentul inseamna specula si umilinta.
Va multumesc mult .
As avea nevoie de o informatie.
Mama a semnat un antecontract de vanzare cumparare autentificat in 2004 ,
pentru cota parte indiviza dintr-un teren.Am primit scrisoare recomandata ieri de la promitentul cumparator , sa-l contactez in vederea incheierii in forma
autentica a contractului de vanzare-cumparare.Mama a decedat in 2008 , am certificatul de mostenitor , am obligatia sa semnez acel contract .
Problema este ca nu stiu cum se va proceda , caci eu locuiesc la Montreal
de 31 de ani . Nu pot veni la Bucuresti in acest moment si nu am pe nimeni caruia sa-i fac procura.Cel caruia i-am facut procura pentru succesiune este
chiar cumparatorul - samsar imobiliar - ,care nu mi-a scos decit certificatul de
calitate mostenitor , ceea ce de fapt il interesa ,pentru finalizarea diferitelor antecontracte ,revendicari , fondul proprietatea , facute cu Mama.
Va rog sa-mi spuneti cum pot proceda in acest caz.
M-a averizat chiar ca daca nu voi da curs notificarii , se va adresa instantei in
vederea pronuntarii unei hotariri care sa tina loc de act autentic de vanzare si obligarea mea la plata daunelor interese in cuantum de 1.000 lei pentru fiecare zi de intirziere,incepind de la data introducerii actiunii , pina la data raminerii
irevocabile a hotaririi , urmind sa suport si toate cheltuielile de judecata ocazionate- taxa de timbru la valoarea imobilului din antecontract , onorariul
de expertiza , de avocat etc.
Nu vreau decit sa semnez , caci nu ma pot pune cu individul , este Dreptul lui ,dupa ce a fraierit de fapt patru mostenitoare batrine si ignorante , vazindu-
si visul sa puna mina pe un teren in buricul Bucurestiului pe care l-a pus la vanzare azi pentru 2.5000.000 Euro ele primind ca bani in 2004 a 10 a parte
din suma.Chiar in antecontract era o clauza in care se mentiona ca in cazul
in care promitentele se razgandesc , sa-i plateasca de 10 ORI sumele primite de la el .
M- a amenintat chiar in diferite fax-uri sa-i cedez 30% din diferite alte imobile
cu legea 10/2001,ca daca nu ma conformez o sa-mi puna sechestru pe ce va
fi dobindit la Fondul Proprietatea . Si povestea mai poate continua si cu alte exemple.
Ma scuzati pentru textul poate prea lung , m-am defulat putin , asteptind
sfatul dvs.
Va multumesc .
Ma aflu intr-un mare impas .Nu stiu cum trebuie sa procedez.
Pentru un teren in Bucuresti ultracentral , s-au emis doua dispozitii ale Primarului
General -prima in 2001 restituire in natura
- a doua in 2005 masuri reparatorii,pentru diferenta de teren,fiind un
bloc construit pe el.
Deciziile au fost emise pe numele celor 5 mostenitori ai fostului proprietar ,
printre care si Mama mea.
In 2009 ,a doua decizie de masuri reparatorii , se afla la ANRP si figura la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor , in stadiul de
lucru la consilier (in noembrie 2009 , cind se mai putea verifica pe site-ul ANRP)
deci se trecuse de etapa efectuarii controlului legalitatii actului administrativ .
In martie 2011 Prefectul Bucuresti cere la Tribunalul Bucuresti anularea celor doua Dispozitii ale Primarului , cea din 2001 si cea din 2005 .
Paratii introdusi in procesul contencios au fost initial cei 5 mostenitori din
cele doua decizii plus Primarul Bucuresti , pana la termenul din 18.01.2012.
Aici incepe problema mea.Mama , unul din cei 5 mostenitori din cele
doua decizii , a decedat decembrie 2008.Mostenitorii ei am devenit eu si fratele
meu,cu certificat de mostenitor datat aprilie 2010 , eu fiind reprezentata prin procura de succesiune .
Fratele meu a decedat si el in iunie 2010 , mostenitorii lui devenind singura fiica si sotia supravietuitoare , cu certificat mostenitor datat iunie 2010.
Verificind pe situl Tribunalului ,la termenul din 18.01.2012 surpriza a fost sa constat ca la lista celor 5 parati initiali s-au adaugat cele doua mostenitoare
ale fratelui meu ,care dupa cum am aratat a mostenit-o impreuna cu mine pe una din parate.
Prefectul prin avocatii sai, a introdus in cauza pe mostenitorii fratelui meu ca parate si pe mine nu m-au mentionat .Sint convinsa ca au avut cele doua certificate de mostenitor in fata ,dar din motive oculte au facut abstractie de persoana mea .
Cel caruia ii facusem procura succesorala avea obligatia sa se ocupe
si de mine,cu atit mai mult ca toate actele , documentele proprietatii sint la el.
Urmatorul termen este pe 15.02.2012 , in vederea indeplinirii procedurii de citare,a citarii beneficiarilor actului contestat.
Cum pot proceda ca sa fiu si eu parte , ca parat , in acest proces in contencios? Va multumesc.
Teren ultracentral Bucuresti, retrocedat Legea 10/2001.Proprietarul decedat 1969 fara descendenti. Sotia decedata 1988, a avut o singura sora careia i s-a eliberat un certificat de mostenitor in 1992 in care se mentioneaza ca ii revine intreaga masa succesorala ( fara sa fie mentionate bunuri imobile ). Sora decedeaza in 2004, la succesiune s-a prezentat o persoana care era nepotul sotului decedatei si a primit de la biroul notarial un certificat de legatar care mentioneaza ca bunuri imobile numai apartamentul proprietate al decedatei.
Propietarul terenului retrocedat a avut 2 surori, fiecare cu cite un copil.
La notar s-au stabilit cotele dupa cum urmeaza :
1) Nepotul de sot al decedatei ( sora sotiei propietarului terenului ) a primit 4/8 plus 1/8 respectiv 5/8
2)Descendentii celor 2 surori ale propietarului terenului au primit 3/8.
Intrebarea mea este daca cotele s-au calculat corect si care este baza juridica care ii da dreptul sotiei supravietuitoare sa mostenesca inca 1/8 ( este nevoie de un testament lasat de propietar sotiei supravietuitoare in care sa dispuna de 1/8 ? ) Multumesc .