Am un credit la banca, contractat in 2008, cu referire la calculul dobanzii (DOBANDA DE BAZA A BANCII care la data incheierii este de 10% + 2% MARJA BANCII, revizuibila periodic in functie de conditiile pietei). Cand a aparut OUG 50/2010 nu m-am deplasat la banca pentru a ma interesa de semnarea unui act aditional. Probabil au facut ei unul favorabil lor pe care nu l-am primit nici la solicitarea in sucursala unde am creditul.
Rata platita a fost in primele 3 luni din 2008 - 492 RON, a crescut ulterior la 535 RON si a ramas neschimbata pana in prezent. Am fost la banca astazi, am solicitat o explicatie si mi s-a raspuns ca pentru perioada trecuta nu imi pot spune cum s-a calculat, mi s-a prezentat un scadentar din prezent pana la finalul contractului (2018) cu o dobanda de 13% (si explicat ca ar insemna 4,5% ROBOR + 8,5% marja bancii).
Mie mi se pare o incalcare a contractului sa creasca marja bancii de la 2% la 8,5%. Am vreo sansa de castig daca ma adresez ANPC sau unui avocat?
Am urmatoarea nelamurire in urma depunerii dosarului:
Sotia a lucrat in baza CIM 5 ani ( 2005 - AUGUST.2010 ). Ultimul an a fost un contract pe perioada determinata, incheiat la termen si neprelungit de angajator datorita sarcinii.
In acelasi timp a fost si PFA si a platit CASS 5.5%(2008 - DEC 2010) + 0.85% indemnizatia de concediu medical pentru perioada IUNIE-DEC 2010.
La 01.11.2010 a intrat in concediu prenatal.
OUG 158/2005 spune asa:
"Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj;
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii. "
In interpretarea data de mine : Baza de calcul este media veniturilor pe ultimele 6 luni = CIM ( Mai - August) + PFA (Iunie - Oct).
Cei de la Casa de sanatate sustin ca se ia in calcul doar venitul de pe PFA. Este corect?
Dupa studierea legislatiei si diverselor raspunsuri la alte intrebari de pe forum am o neclaritate la calculul acestei indemnizatii de 85% pentru urmatorul caz:
- salariata cu CIM
- in acelasi timp PFA (platit doar ASS 5,5% si 16% impozit, fara CAS pentru ca e angajata si cu CIM)
La calculul indemnizatiei se ia in calcul doar venitul net conform CIM sau si venitul net impozabil declarat pe PFA pentru care nu s-a platit CAS?
In cazul prezentat mai sus la CAS daca vrei sa contribui suplimentar poti incheia un contract pentru veniturile din activitati independente. Dar ce se intampla daca la CAS ai facut un contract pentru o suma mai mare decat veniturile de pe PFA din declaratia de la ANAF ca nu e interzis? Ce se cere la dosar la calculul indemnizatiei? Declaratia de la ANAF sau situatia de la CAS pentru care ai platit 31,3% dintr-un venit mai mare declarat in scopul de a creste cuantumul indemnizatiei?
Contractul este in vigoare deocamdata. Eu vorbesc de cazul in care expira si angajatorul nu doreste prelungirea lui. Pasul urmator este acesta. Inscriere la somaj pana cand poate intra in concediu de maternitate. Dar eu caut raspuns daca pe perioada acestui concediu de maternitate obtine indemnizatie de maternitate si ulterior indemnizatie de crestere copil?
Am o intrebare despre calculul indemnizatiei de 85% din venitul impozabil al unui salariat.
Venitul impozabil inseamna Venitul brut minus CAS, CASS si Somaj ?
Daca CIM este pe perioada determinata de 6 luni a doua oara din partea angajatorului si la expirarea lui din cauza ca persoana este insarcinata angajatorul renunta la aceasta persoana, atunci conform OUG de mai jos este un motiv imputabil sau neimputabil persoanei?
Conform OUG 158/2005 care spune la Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
Buna ziua, sotia mea este urbanist, inregistrat la ANAF si in acelasi timp angajata la o firma cu CM. Pentru veniturile din activitati independente nu plateste CAS pentru ca este angajata si cu CM. dorim sa avem un copil. Intrebarea mea este daca dupa nastere cand trebuie sa beneficieze de indemnizatie de 85% trebuie sa suspende activitatea independenta sau doar sa nu mai inregistreze venituri?