avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Activitate catalunia

Activitate catalunia

Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul copil. Firma la care lucram se afla in faliment de un an. Initial mi-au spus ca, la depunerea cererii pentru incetarea suspendarii CIM, voi primi preaviz, apoi voi putea intra in concediu medical, ulterior in concediu de sarcina si lauzie. Acum, cand a venit momentul depunerii cererii, am fost trimisa la firma de lichidatori care gestioneaza procedura de faliment si care urmeaza sa-mi dea « lichidarea » si cele necesare depunerii actelor de somaj. De asemenea, mi se spune ca, la calculul concediului pentru sarcina si lauzie (CSL), respectiv a noii indemnizatii pentru crestrea copilului (CIC), se are in vedere baza de calcul pe care o aveam acum 2 ani, si nu venitul net realizat in ultimele 6, respectiv 12 luni. Aici intervin cateva intrebari : 1. Au dreptul sa ma trimita in somaj pentru ca sunt in procedura de faliment, chiar daca revin din CIC si, in plus, sunt insarcinata ? 2. Care este baza de calcul in cazul meu pentru cele doua indemnizatii (CSL, CIC) ? 3. Din lege, am inteles ca cele doua “transe” ale CSL se pot compensa intre ele, conditia fiind sa ramana 42 de zile dupa nasterea copilului. Pe mine m-ar avantaja daca as intra in CSL cat mai repede, dar medicul de familie spune ca nu imi va da nimeni acest concediu inainte de saptamana 32 de sarcina. Stiti cumva pe ce se bazeaza aceasta hotarare ? Mentionez ca am mai intrebat doi medici care mi-au spus acelasi lucru…
Multumesc si sper intr-un raspuns cat mai curand !
Buna ziua, cunosc si eu pe cineva care a terminat liceul anul acesta si se intreba daca indeplineste conditiile pentru a lua indemnizatia de somaj. Imi puteti spune, va rog, daca mai sunt valabile mentiunile dumneavoastra, in urma modificarilor aduse legii anul acesta? Va multumesc!
Buna ziua, din nou, la doua luni dupa incident. Si asta pentru ca atata timp i-a luat Politiei sa descopere identitatea unui sofer... In fine, nu mai comentez. Am promis, insa, ca voi reveni in momentul in care voi avea un raspuns si asta fac. Va multumesc inca o data pentru raspunsuri si va doresc o vara linistita!
Buna dimineata, va multumesc pentru raspunsuri. Voi continua sa insist la Politie, sper ca voi si reusi ceva. O sa postez ce am rezolvat pana la urma, poate va fi de folos si altora. Un sfarsit de saptamana linistit sa aveti!
Multumesc pentru raspuns. Despre masina cealalta nu am aflat nimic, ceea ce o cam scoate din discutie. In ceea ce priveste martorii, acestia trebuie sa mearga la Politie sa dea o declaratie sau cum se procedeaza (mai ales doamna care spune ca a vazut tot)? De obicei, cetateanul roman se cam fereste sa fie implicat in astfel de situatii, dar o sa incerc. Ma intreb, insa: este corecta pozitia politistului care a inregistrat accidentul? Nu ar trebui sa aiba obligatia (sau macar bunavointa) sa identifice conducatorul auto pe baza numarului masinii? Nu stiu daca este relevant, dar dimineata am fotografiat locul avariei, precum si urmele franelor si resturile de faruri sparte (probabil de la cealalta masina).
Buna ziua,

Masina mea a fost gasita in parcarea din spatele blocului, avariata usor in spate. O doamna care locuieste in blocul de deasupra locului respectiv mi-a povestit asa: cu o zi inainte, in jurul pranzului, un sofer a intrat in masina parcata in spatele meu, iar aceasta, din inertie, a lovit masina mea. Doamna spune ca soferul respectiv parea intr-o stare vizibila de ebrietate (lucru care nu cred ca mai este relevant, dupa 24 de ore). Dansa a reinut numarul masinii respective. O alta persoana spune ca a auzit impactul si a confirmat numarul respectiv. Am mers la Politie, am declarat acestea si mi s-a dat o autorizatie de reparatie si promisiunea ca voi primi un telefon "daca se mai afla ceva". Nimeni nu a reclamat/ recunoscut accidentul pana in acest moment. Intrebarea este cine plateste acum reparatia automobilului? Se face pe RCA-ul meu (nu am CASCO)? Si, in acest caz, anul urmator voi plati o polita RCA marita pe sistemul bonus/ malus, chiar daca nu am avut nici o vina in producerea avariei? Nu se poate face nimic pentru aflarea faptasului daca se cunoaste numarul masinii (asta pentru a verifica daca soferul respectiv avea RCA si poate suporta, dupa cum este normal, costurile reparatiei)? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Cedare teren gratuit, cu clauze
Buna ziua din nou! Am citit cateva articole legate de donatie. O nelamurire as avea, cauzata de omonimia limbii romane legata de cuvantul "nepot". Asadar, printre mostenitorii rezervatari, mai exact printre descendenti se numara copiii, nepotii, stranepotii donatorului, prin "nepoti" intelegandu-se, in acest context, fiii fiilor donatorului (inexistenti in cazul meu), nu si fiii fratilor acestuia, corect? Scuze pentru lunga explicatie, dar voiam sa ma asigur in legatura cu ambiguitatea nedorita a acestui cuvant.
Răspuns la discuția Cedare teren gratuit, cu clauze
Va multumesc pentru raspunsuri. Pentru ca nu sunt familiarizata cu limbajul de specialitate, indraznesc a va cere cateva lamuriri.
1. Daca este vorba de un contract de vanzare-cumparare, fie el si cu aceste clauze, nu trebuie vehiculata o suma care eventual sa si apara fizic in fata notarului care incheie documentele (motiv de eventuala contestare ulterioara a actului, din cate am inteles)? Apoi, in legatura cu ce se va realiza acolo, e vorba de o casa pe care o voi construi si in care voi locui eu. Voi putea face toate acestea avand un astfel de contract (obtinere credit, autorizatii etc.)?
2. Cat de sigura este o donatie sau chiar un testament (ma refer din nou la atacabilitatea acestor solutii, avand in vedere ca legaturile dintre noi sunt strict de prietenie, nici o legatura de rudenie)?
3. Desi poate parea pueril si inutil, va intreb daca forma juridica a "intelegerii" este contractul/donatia/testamentul (asta a fost exprimarea persoanelor care vor sa imi cedeze terenul si imi doresc sa ii asigur ca totul va fi in regula pentru ambele parti).
Inca o data, multumesc pentru ajutor!
Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea. O familie fara copii doreste sa-mi dea, fara plata, un teren unde urmeaza a fi construita o casa. Domniile lor doresc o simpla intelegere facuta la notar prin care terenul respectiv sa fie considerat proprietatea lor cat sunt in viata, urmand ca dupa decesul lor, totul sa imi revina. Intrebarea mea este care este cea mai potrivita forma legala pentru acest demers, astfel incat sa nu existe eventuale contestatii sau chiar revendicari ale terenului, dupa moartea celor doua persoane, din partea nepotilor, rudelor etc. In plus, cum se rezolva situatia viitoarei constructii? Va fi tot pe numele celor doi, revenindu-mi de drept abia dupa decesul lor sau se pot face actele de casa pe numele meu (si in perspectiva unui credit imobiliar/Prima Casa)? Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu interes raspunsurile dumneavoastra!