In ce conditii poate fi acuzata o persoana de marturie mincinoasa? Si mai ales cand se ia aceasta decizie? Dupa terminarea procesului in care a fost citat ca martor sau in timpul acestuia? Pentru o astfel de acuzatie trebuie sa existe plangere sau se poate autosesiza instanta?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am un prieten acuzat de furt calificat, art 209, lit. h (cabluri, echipamente, etc). La ultimul proces judecatoarea a propus schimbarea incadrarii de la furt la complice. Intrebarea mea este: pentru complicitate incadrarea este alta sau tot 4- 18?
Buna ziua,
Sunt citata intr-un proces in aparare. Pana acum nu am mai avut contact cu justitia daca pot zice asa si m-ar interesa daca in momentul in care practic sunt chemata de avocatul apararii, procurorul, judecatorul pun si ei intrebari? De asemeni ma intereseaza daca la un astfel de proces unde vin martorii procurorul mai poate veni cu alte dovezi (acuzatii) inpotriva inculpatului decat cele prezentate in dosarul de acuzare?
Buna ziua, sunt citata la procesul unde prietenul meu este acuzat in calitate de martor. Imediat dupa ce l-au arestat pe el mi-au luat si mie o declaratie cei de la politie precum daca am stiut unde merge, daca ii cunosc pe cei cu care este arestat si asa mai departe. Acum nu stiu din ce parte sunt citata daca de acuzare sau de aparare. Daca nu ma prezint la proces ce se poate intampla?
Ideea este ca din toti cei 7 prinsi( dar nu toti odata): 4 au recunoscut, 1 a zis ca a fost dar ca ceilalti doi nu au participat la furt, iar ceilalti 2 au fiecare acoperire de ce se aflau pe zona atunci ( si corespunde cu dovezile ce sunt la dosar, au acoperire pe ele cum ar veni). Ce am vrea sa incercam acum e ca si ceilalti 4 sa se intorca si zic ca intradevar cei doi din acele motive se aflau pe acolo si ca nu au participat la furt. E posibil sa fie luati in seama acum? Se mai poate schimba ceva la ancheta?
Buna seara. Se mai poate schimba ancheta dupa ce s-a incheiat dosarul si s-a prezentat materialul? Se mai poate reveni asupra unor prime declaratii si se mai iau in considerare daca se schimba la inceperea procesului?
Buna ziua, vreau sa va mai intreb daca din toti cei 7 prinsi patru au recunoscut, iar ceilalti trei au fiecare acoperire de ce se aflau pe zona atunci, iar acum cei 4 se intorc si zic ca intradevar cei trei din acele motive se aflau pe acolo si ca nu au participat la furt e posibil sa fie luati in seama acum? Se mai poate schimba ceva la ancheta?
Nu stiu exact cu starea asta de recidiva cum e. El a fost condamnat acum 2 ani si ceva la 3 ani cu suspendare si 4 ani sub supravegere. Practic acum fapta s-a intamplat in perioada aia de condamnare. La dosar mare lucru nu au ca s-a incheiat si acesta si s-a prezentat materialul. Au declaratiile a patru din cei arestati care au marturisit si mai sunt inca trei, printre care si el, care au zis ca nu stiu nimic. In afara de declaratii mai este o filmare care confirma ca a fost pe zona in acea perioada. Acum la ultimul proces li s-a dat mentenanta dupa 49 zile de arest preventiv (dar nu s-a mai specificat pe ce perioada) si mai este acum unul la care nu stiu ce ar trebui sa se intample, ce sa se mai discute si de aia ma interesa daca putem aborda acum o cerere de judecata in stare de libertate sau o cautiune.