Doresc să scriu articole pe o platformă/un site online din SUA (gen Medium). Platforma plătește în funcție de vizualizări și alte lucruri și îți virează banii într-un cont. Întrebarea mea e cum pot să obțin venitul acesta în mod legal și să-mi plătesc impozitele pe el? Conform codului fiscal, plătitorul de venit (adică platforma, în cazul meu) e obligat să rețină și să verse impozitul la stat, însă în cazul meu entitate respectivă se află în altă țară care nu are obligația să se supună legilor din România și care nu va face așa ceva. Deci probabil ar trebui să-mi fac eu un PFA (cu ce obiect de activitate?) ca să-mi pot plăti singură impozitul și eventualele contribuții. Mulțumesc
Buna ziua,
Sunt traducator autorizat, profesie liberă. Când emit o factură, unitatea de măsură este pagina, dar acum vreau să încep o colaborare cu o firmă care îmi cere să îi facturez la numărul de cuvinte (adică îmi oferă X lei pe cuvânt, în loc de Y lei pe pagina, cum procedez la celelalte firme). Legea traducătorilor autorizați prevede pagina ca unitate de măsură, în sensul că scrie cât anume se consider o pagină. Este legal să facturez la numărul de cuvinte – adică să am 2 unități de măsură pentru același serviciu oferit (traducerea) – pentru unele entități să facturez la pagină iar pentru altele la numărul de cuvinte? Eu ies în câștig așa, dar nu știu cum să justific la un control acest lucru, altfel decât că așa mi-a cerut clientul.
Vă mulțumesc.
Vă mulțumesc pentru răspuns. Voi încerca să-i conving după sărbători să le primească și fizic.
Din păcate a renunța la client nu prea ar fi o opțiune, deoarece cam muream de foame înainte - în orașul meu nu se găsește de lucru iar în domeniul meu câștigurile sunt oricum limitate.
Oare dacă declară că și le imprimă el pe cele primite prin email se consideră că am emis facturi în format hârtie?
Bună ziua,
Am un PFA și am emis până acum facturile dintr-un facturier pe hârtie.
Vreau să încep să le emit în document Word/Excel și să le imprim dar am un client care refuză să le primească pe hârtie. Am înțeles din legi și articole ale specialiștilor că dacă emit factura prin mijloace electronice și o trimit clientului doar prin email, iar acesta o păstrează doar electronic se numește factură electronică iar eu sunt obligată să îndeplinesc cerințele legale, astfel fiind obligată să îndeplinesc cerințele legii 148/2012, adică să notific Ministerul Finanțelor și Ministerul Comunicațiilor privind schimbarea modalității de emitere, să cumpăr certificat digital calificat, să asigur infrastructura IT necesară, factura să aibă semnătură digitală și marcă temporală etc.
Nu vreau să îmi complic și mai mult existența și nu vreau să emit facturi electronice. Cum să fac să fiu eu în regulă și nepasibilă de sancțiuni? Mai sunt si alte sanctiuni decat amenzile? Mi se pare o foarte mare bătaie de cap doar pentru că un singur client nu vrea să accepte factura pe hârtie. Și eu care voiam să-mi simplific existența și să le fac în Word...
Buna ziua,
Sunt traducator PFA in sistem real.
Am avut până acum facturier de hârtie și vreau să încep să fac facturile în Word și am câteva întrebări:
1. Dacă factura in format Word sau PDF conține toate datele obligatorii din codul fiscal (exista modele online) presupun că e în regulă și legal emisă, nu mai trebuie sa cumpăr de la librărie în format tipizat sau să achiziționez vreun soft special.
2. Dacă la ultima factură am avut seria XX nr 100, la prima factură în Word pot păstra aceeași serie iar numărul să fie 101? Sau e mai bine să schimb și să pun seria A nr.001 de exemplu?
3. Dacă vreau sa trimit factura doar online trebuie să anunț Ministerul de Finanțe și ANCOM? Parcă așa scria în lege...
Sunt profesie libera, neplatitor de TVA.
Inteleg că ar trebui să arate asa Registrul meu de evidenta fiscala (Contributiile sociale si impozitul nu se trec, iar cheltuielile se trec in functie de natura lor si pe fiecare sursa)
Nr. crt Elemente de calcul pt stabilirea venitului net/pierderii nete anuale Valoare (lei)
1. Incasari 2017 (traduceri- fara sa intru in detalii mai mult) 28.500 lei
2. (Cheltuiala deductibila) Laptop 2299,99 lei
3. (Chelt deductibile) Comisioane bancare (trec doar totalul?) 340,19 lei
4. Total 2017 (Incasari minus chelt deductibile) 25859,82 lei
Deci in declaratia 200 trebuie sa trec virgula si cele 2 zecimale?
Revin. În Codul Fiscal scrie:
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este deținut și utilizat în producția, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terților sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală egală sau mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.
Cumulativ, NU sunt indeplinite conditiile, pentru ca laptopul, cu tot cu TVA, are valoare mai mica decat cea stabilita prin HG. deci inteleg ca trebuie sa deduc toata suma odata si sa il trec in registrul inventar, fara sa mai tin alte fise/jurnale.
Ba mai mult, in Legea nr. 15/1994 (in care tot cumulativ trebuie indeplinite conditiile), se prevede:
Constituie contravenţii la normele privind calcularea şi înregistrarea amortizării capitalului imobilizat în active corporale sau necorporale următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: a) înregistrarea ca mijloace fixe a unor obiecte care, conform prezentei legi, nu se încadrează în această categorie.
Potrivit legii si codului fiscal, nu e indeplinita o conditie pentru amortizare, si anume cea a valorii, prin urmare, inteleg din legi ca daca fac totusi amortizarea unui obiect care nu indeplineste toate conditiile cumulative (chiar daca are durata de utilizare mai mare de un an) sunt si pasibila de sanctiuni.
Va multumesc. Care ar fi sanctiunea daca nu se face amortizarea, sau exista o baza legala in temeiul careia as putea sa-l scad pe tot odata?
Eu nu mi-am dedus nici o cheltuiala in 5 ani de zile (in afara de contributiile sociale obligatorii), iar in afara de laptop nu as mai avea nevoie de nimic - in afara de licenta de antivirus/sistem de operare/Office.
Se poate macar face un comodat persoana fizica (eu) si PFA (eu), si in baza acestuia sa-mi cumpar macar licentele pe PFA?
Buna ziua. Sunt PFA traducator, neplătitor de TVA.
1. Daca imi cumpar un laptop de 2000 lei (cu tot cu TVA-ul aferent), deci sub 2500 lei, inteleg ca il trec direct in registrul de incasari si plati, iar suma este deductibila in totalitate anul acesta, fara sa fac amortizare (urmand sa o declar la anul in Declaratia 200 drept cheltuiala deductibila = 2000 lei).
2. Trebuie sa il trec si in registrul inventar (tot cu valoare de 2000 lei), dar mai trebuie sa il trec si in alte registre: Jurnal de cumparari, Fisa mijlocului fix - citisem undeva ca eu nefiind platitoare de TVA, ar trebui sa il trec si in fisa mijlocului fix, desi nu vad legatura si nu stiu cum)?
Bună ziua, sunt traducător (profesie liberă), sistem real.
Aș dori să știu dacă mai sunt deductibile contribuțiile sociale. Am dat deja declarația 200 pentru anul trecut (2016) și nu le-am trecut acolo pentru că scria în instrucțiuni că nu se trec, urmând să facă deducerea organul fiscal. Eu nu am alte cheltuieli deductibile. Mă interesează ca să știu cum să-mi calculez contribuția la sănătate, fiindcă nu mi-a venit o decizie de impunere corectă, ci cea aferentă anului 2016 (deși am dat declarația 200 în ianuarie). Adică din venitul brut pot să scad contribuția plătită la pensii și la suma rezultată să aplic 5,5%? Sau trebuie să aplic 5,5% la tot venitul brut?
Dacă se deduc contribuțiile la pensie și aplic 5,5% ar trebui să plătesc la sănătate cam 228 lei pe trimestru, conform venitului realizat anul trecut, ceea ce ar fi sub contribuția minimă la sănătate – deci ar trebui să plătesc pe minim, adică vreo 240 lei trimestrial, neavând alt venit impozabil. Iar dacă nu se deduc, ar trebui să plătesc 270 lei, și săptămână viitoare este 25 martie.