avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Activitate geo_m_14

Activitate geo_m_14

Deci daca ma tin tare, obtin cele 6luni. Angajatorul nu-si doreste litigii asa ca ar putea acorda cele 6luni.
Multumesc de raspuns. Nu este cazul de reorganizare, deci ma pot astepta la maxim 6luni. Postul nu a fost desfiintat inca dar cred ca voi avea parte de o discutie de genul "ai 2luni la dispozitie sa-ti gasesti altceva, luni in care nu e nevoie sa apari la munca ci doar sa-ti cauti alt loc de munca".
Conform OUG 96/2003; Art. 21

(1)Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a)salariatei prevazute la art. 2 lit. c)?e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b)salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c)salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d)salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e)salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

(2)Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.

(3)Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


EU CE SA INTELEG: ca am dreptul la 6luni cf aliniatului 2 dar ca exista posibilitatea sa fiu concediata cf aliniatului 3?


In plus: Legea nr.202/2002, art.10 (7):
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.


Ce se intelege prin reorganizare judiciara?
Legea nr. 166/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 699 din 11 octombrie 2012 si prevede (printre altele):
’’Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124 din 27 decembrie 2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938 din 30 decembrie 2011, cu urmatoarele modificari si completari: (....)

26. La articolul IV punctul 31, alineatele (1) si (2) ale articolului 33 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 33. -
(1) De drepturile prevazute la art. 31 si 32 nu poate beneficia parintele sau persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care, pentru acelasi copil, are in acelasi timp si calitatea de asistent personal ori care primeste indemnizatia acordata in conditiile art. 42 alin. (4) si (5) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare” (....)

27. La articolul IV punctul 31, dupa alineatul (1) al articolului 33 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
„(11) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele singure care au in intretinere un copil cu dizabilitate grava si care pot beneficia cumulat si de indemnizatia acordata in conditiile art. 42 alin. (4) si (5) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”

EU SUNT PERSOANA SINGURA CE AM IN INTRETINERE UN COPIL CU DIZABILITATE GRAVA SI TOTUSI CEI DE LA FACILITATI PT PERSOANE CU HANDICAP (FRONT OFFICE, SEFA CELEI DIN FRONT OFFICE SI DEPT. JURIDIC) NU STIU PE BAZA CAROR NORME TREBUIE SA-MI DEA INDEMINZATIA LUNARA DE HANDICAP (BANUIESC CA SUNT VORBA DE Normele metodologice de aplicare a prevederilor tuturor celor 4 acte normative modificate, norme ce trebuie intocmite de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale)

CE-MI SUGERATI SA FAC? INTR-UN FEL RECUNOSC LEGEA (PROCENTUL DE 75% L-AU MODIFICAT LA 85% SI AM VAZUT ASTA IN BANII PRIMITI) DAR SI NU MODIFICARILE CU PRIVIRE LA INDEMNIZATIA DE HANDICAP CARE E TOTUSI IN CUANTUL DE APROAPE 600 RON!
Inainte era:
Legea nr. 19 din 27 martie 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 140 din 1 aprilie 2000: Art. 121. - (1) Asiguratii au dreptul la:
a) indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
Art. 125. - Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.

Dar indemnizatia pentru cresterea copilului a fost redusa cu 15%, dar nu mai putin de 600 de lei. (Modificare aplicata incepand cu 1 iulie 2010). Acum se vehiculeaza revenirea la nivelul anterior de 85%. Eu ce sa inteleg: ca in cel de-al 3lea an de concediu de crestere al copilului voi beneficia de aceiasi indemnizatie ca in primii 2ani, ba chiar s-ar putea sa fie "majorata" la 85% din toamna?

Pe langa aceasta indemnizatie se primeste si alocatie de stat de 200 lei/luna (copii pina la 2 ani) sau 42lei/luna (dupa varsta de 2ani). Deci in cazul meu, 42lei/luna. Este corect?

In plus, am citit pe net dar inca nu m-am lamurit, se acorda si Ajutor pentru cresterea copilului cu handicap. Care este valoarea lui si daca este aplicabil si in conditiile mele: copilul are 2ani, am fost salariata mai mult de 2ani inainte de nasterea copilului (cu un venit decent, peste medie), handicap gradul 1 (autism)?
De pe urma copilului voi beneficia de o indemnizatie/alocatie de handicap. Am inteles ca o primesc eu ca mana pana la varsta de 3ani iar dupa, tatal sau. La mine tatal nu este trecut in certificatul de nastere si am inteles ca voi pierde acesti bani dupa varsta de 3aani. Ce este de facut? Un insotitor? Ce statut trebuie sa aiba acesta? Ce conditii trebuie sa indeplineasca?
Cum trebuie sa procedez pt a fi sigura ca nu pierd indemnizatia in cel de-al 3lea an? Am stat 2ani in concediu de crestere si ingrijire a copilului si cu o saptamana inainte am descoperit ca are un handicap. S-a eliberat de catre spital un certificat medical in jurul caruia am intocmit dosarul pt Comisia de Expertiza. Intre DATA de eliberare a certificatului de handicap de catre Comisie, certificat pe baza caruia se suspenda contractul de munca si intru in cel de-al 3lea an, si DATA la care ar trebui sa reincep activitatea in munca, sunt vreo 2saptamani total neacoperite. Ce ar trebui sa fac in cele 2saptamani: sa ma reintorc la munca sau sa fac rost de concediu medical? Concediul medical se primeste de catre firma doar in cazul in care ma reincadreaza si apoi automat folosesc concediul urmand sa suspend contractul pe baza Certificatului de handicap. Mi s-a spus ca daca DOAR ma reintorc la munca (fara utilizarea concediului medical), pierd indemnizatia in cel de-al 3lea an.
Tatal isi recunoaste copilul prin inscris notarial (declaratie autentica la notar). Aceasta declaratie are vreun termen de valabilitate? Poate sa nu mai fie considerata valabila daca trece un anumit timp de la data intocmirii pana la prezentarea la starea civila pt. preschimbarea certificatului de nastere?
Poate fi considerata aceasta declaratie ca proba intr-un proces de paternitate?

Tatal copilului meu nu doreste (inca, sper) sa-l recunoasca dar ma gandesc ca va fi de acord macar cu aceasta declaratie urmand ca in viitor sa-l determin sa schimbe si certificatul de nastere. Daca totusi nu o va face (schimbarea certificatului), vreau sa stiu daca ma pot folosi de declaratie ca si proba la proces (mi-e teama ca e mai lung, anevoios si greu de dovedit paternitatea pe masura ce timpul trece).


Intrebari suplimentare legate de subiect:
1) Starea civila va cere altceva decat acest inscris autentic, certificatul de nastere al copilului, buletinul si certificatul meu de nastere si o cerere/document tipizat pt. a schimba certificatul copilului? Nu sunt necesare si buletinul si certificatul de nastere ale tatalui in copie si original?
2) Daca sunt necesare, pot intocmi la acelasi notar o procura prin care tatal ma inputerniceste sa-l reprezint la starea civila in schimbarea certificatului copilului? de asemenea nu pot autentifica buletinul si certificatul tatalui astfel incat sa nu mai am nevoie de ele in original la starea civila?
Ma intereseaza ce drepturi are copilul in urma fiecarei variante de recunoastere (pensie alimentara, mostenire) (certificat de nastere deja intocmit dar cu liniuta in dreptul tatalui):

1) cu proces de paternitate
2) de buna voie prin declaratie notariala dar fara completare nume in certificat
3) de buna voie prin declaratie la starea civila cu completare nume tata in certificatul de nastere.

Ma intereseaza doar sa am ceva la mana in cazul in care tatal va uita pe viitor de noi si as vrea sa-i ramana copilului ceva de pe urma sa. E de acord cu o pensie alimentara neoficial, discret dar totusi as vra sa am un inscris la mana e care sa-l pot folosi daca nu-si mai respecta cuvantul dat si sa pot, sper, sa-l actionez in instanta daca a trecut mai mult de un an.

Cea mai discreta metoda, banuiesc ca este cea de la pct. 2 caci asa numele lui nu va aparea pe nici un document oficial dar nu stiu daca-mi este de folos in cazul unui deces, daca da drept de mostenire copilului si daca pot s-o folosesc in vreun proces in cazul in care isi uita promisiunile dupa un an si eu nu mai am cum sa-l actionez in judecata (parca nu am voie decat in termen de un an caci nu pot inainta proces dupa un an in numele minorului.
Blocul in care locuiesc este din 1963 deci nu se poate spune ca e constructorul de vina. Ok, nu exista carte tehnica dar atunci cand am vrut sa expertizez toate apartamentele impreuna cu expertul meu, am fost refuzata. De ce in conditiile in care nu exista carte tehnica iar ultima expertiza a fost facuta in 1990 si se stipuleaza ca trebuie facute reparatii? E simplu sa spui "Nu avem" dar si mai simplu e sa spui "Nu pot" desi ti se pun la dispozitie, fara costuri, toate cele necesare. Nu mergeam doar eu cu expertul, am solicitat prezenta cuiva delegat de asociatie tocmai pt a nu se considera ca urmaresc ceva anume. Stim sa ne plangem ca ne lipsesc banii si actele dar cand putem sa le obtinem, refuzam din pprincipiu.