Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in privinta sumei asigurate care repreezeinta baza de calcul a contribuiei de asigurari sociale? Pana in 2010 suma asigurata era determinata de asigurat. Am auzit, ca incepand cu 2011 baza de calcul ( adica suma asigurata) va fi obligatoriu salariul minim pe economie ( cca 760 RON).
Va multumesc
Buna ziua,
Sunt cetatean raman si lucrez cu contract individual de munca in Ungaria. Am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania, si daca da, venitul salarial obtinut din Ungaria se ia in considerare la calculul iundemnizatiei pentru cresterea copilului? Pe langa acest venit salarial am venituri si din activitati independente desfasurate in cadrul unei Intreprinderi Individuale.Aceste venituri se iau in considerare la calcului indemnizatiei?
Va multumesc pentru raspuns
Am Intreprindere Individuala (Tg-Mures) si platesc lunar o contributie CAS, a carei valoare a fost stabilita ca fiind 31,3% dintr-o suma asigurata. Am inteles, ca incepand cu 1 iulie trebuie platit 10.5% din venitul net. Cum se procedeaza in acest caz? Se depun lunar declaratii, sau numai la sfarsitul anului fiscal?
Va multumesc pentru raspuns.
Conform noilor reglementari activitatea desfasurata in cadrul unei Intreprinderi Individuale va fi consiedarata activitate dependenta, si veniturilor obtinute vor fi aplicate cotele de contributii individuale (10,5 +5,5+0,5) ?
Pana in prezent CAS-ul pentru activitatea desfasurata in cadrul unei II era calculat ca fiind 31,3% dintr-o suma asiguarta determinata de asigurat. Daca din iulie se vor aplica noile prevederi, cota de 10,5 % va fi aplicata si veniturilor obtinute pana la 1 iulie? Proceduaral ce inseamna asta? Se plateste in continuare suma stabilita pana in prezent, si anul viitor se regularizeaza, in regularizare intrand si veniturile obtinute inainte de 1 iulie?
Serviciul pe care eu prestez este de dirigentie de santier, adica cad sub incidenta Art. 133 alin 4. din Cod fiscal.
Intr-o discutie mai veche purtata cu Dvs. ati conclus "in cazul dvs., fiind vorba doar de constructii, sunteti exceptat de la regula de a va inregistra in scopuri tva in romania pentru prestari servicii intracomunitare."
Din textul legii eu înţeleg, ca din moment ce sunt persoană impozabilă neînregistrată în scopuri de TVA nu trebuie să mă înregistrez în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Asa este?
Bună ziua,
Am o intreprindere Individuală neplătitoare de TVA, şi prestez servicii de dirigenţie de şantier în Ungaria. Întrebarea mea este, dacă trebuie să mă înregistrez în Registrul Operatorilor Intracomunitari?
Am de incasat o suma mai mare, si beneficiarul lucrarii doreste sa plateasca in numerar. Exista cumva o limita superioara, de la care plata unei facturi trebuie facuta obligatoriu prin virament bancar?
Va multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca Intrepr. Indiv. poate sa presteze servicii de dirigentie de santier in Ungaria? Perioada prestarii nu depaseste 183 de zile. In acest caz unde platesc impozit pe venit? In Romania sau in Ungaria?