Multumesc. Ma gandisem si eu la posibilitatea de a trimite acea notificare in vederea "concilierii", societatii Y, avand astfel o creanta exigibila. Problema este ca, intentia de frauda exista, intrucat atat administratorul societatii X cat si cel al societatii Y nu sunt de gasit, iar societatile X si Y nu par sa desfasoare vreo activitate asa incat eu trebuie sa incerc sa recuperez debitul facand niste cheltuieli minime. De incheierea altei conventii nici nu poate fi vorba, as fi singura care ar semna aceasta conventie.
In luna septembrie 2004 am livrat marfa societatii X. Pentru plata facturilor, societatea X a emis mai multe bilete la ordin si cec-uri. La data scadenta au fost insa refuzate de banca deoarece societatea X nu avea disponibil in cont. Intrucat avea dificultati financiare si pentru a nu formula plangere penala, administratorul societatii X ne-a convins sa incheiem o conventie prin care societatea Y s-a obligat sa plateasca facturile emise de catre noi (in conventie nu s-a stipulat insa in ce termen va plati, facturile fiind scadente in data de 10.11.2004, iar conventia s-a incheiat in data de 23.11.2004). Intre timp, societatea X se redreseaza si achita o parte din debit. Mai am de recuperat insa o suma foarte mare si pentru a o recupera ma gandesc la mai multe posibilitati:
1. Sa formulez cerere pentru intrarea in faliment a societatii X si apoi sa cer raspunderea personala a administratorului.
2. Sa formulez plangere penala impotriva administratorului X si sa angajez in acest fel si patrimoniul personal al acestuia (sunt aproape sigura ca societatea X nu are bunuri in patrimoniu).
3. Sa formulez cerere pentru emiterea somatiei de plata impotriva societatii Y (insa cum fac dovada ca am o creanta exigibila daca nu s-a mentionat in conventie la ce termen va plati?).
Model de cerere pentru inchiderea procedurii. In cazul in care in speta aveti calitatea de lichidator puteti formula aceasta cerere. Daca este indeplinita macar o conditie prevazuta de art. 137 din legea 64/1995 puteti cere stabilirea raspunderii membrilor organelor de conducere ale societatii in cauza. In conditiile prevazute de lege, judecatorul sindic ar trebui sa accepte cererea formulata de catre lichidator sau de catre comitetul creditorilor.
"DOMNULE PREªEDINTE,
Subsemnatul(a),................................................ identificat cu B.I. (C.I.) seria ....................., nr ..................., domiciliat(ă) în ............................................ în calitate de lichidator, al S.C .............................................. S.A./S.R.L., vă solicit să pronunţaţi o hotărâre prin care să dispuneţi:
Obiectul cererii:
1. Închiderea procedurii de lichidare a patrimoniului
S.C ..................................... S.A./S.R.L.
2. Stabilirea raspunderii persoanale a administratorului _____________ avand in vedere disp. art. 137, alin. 1, litera _____ din legea 64/1995.
Motivare:
În fapt, ..........(se va arăta, pe scurt, că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru formularea unei asemenea cereri: aprobarea de către judecătorul-sindic a raportului final şi distribuirea tuturor fondurilor şi bunurilor debitorului)
În drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. ______din Legea nr. 64/1995, republicata, cu modficarile si completarile ulterioare,
În dovedirea prezentei înţeleg să mă folosesc de proba cu acte, interogatoriul pârâţilor, care vor fi citaţi cu menţiunea la interogatoriu (martorii:......................., de va fi nevoie)
Depun prezenta în ......... exemplare în vederea comunicării.
Depun copie de pe actele ce susţin prezenta cerere, în vederea comunicării acestora odată cu acţiunea.
Anexez, în original, chitanţa de plată a taxei de timbru în valoare de .................. lei şi timbrul judiciar în valoare de ............... lei.
Data
Semnătura,
DOMNULUI PREªEDINTE AL ...................................................................................."
Furnizorul este societatea din Ungaria. Noi ar trebui sa distribuim aceste produse si sa ne ocupam de obtinerea autorizatiilor de import.
Nu. Karmin, se stipuleaza doar ca termenele de furnizare vor fi pe baza CIP________, conform regulilor INCOTERMS 2000 si clauza arbitrala (conform regulamentelor Curtii Internationale de Arbitraj Comercial din Londra). Un model orientativ, pentru a putea face comparatie, mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc.
Sunt de acord cu tine, Roxana, dar ce faci in situatia cand nu ai contract incheiat iar facturile sunt doar semnate nu si stampilate de catre debitor? La mine, spre exemplu, in sistemul de distributie marfuri, se lucreaza cu sute de societati comerciale si nu este posibil sa inchei contract chiar cu toate, mai ales ca la unele nu exista decat o colaborare ocazionala.
Buna. Nu este nimeni care ma poate ajuta!? Daca cineva are vreun model de contract, poate sa il trimita pe adresa de e-mail din caseta cu datele mele. Multumesc.
Pentru user anonim: Nu vreau sa ma gandesc ca as putea recupera, in ultima instanta, creanta de la angajatul care a eliberat marfurile si nu a solicitat aplicarea stampilei pe factura fiscala. E o posibilitate legala dar nu as vrea sa recurg la ea.
Am formulat recurs si voi vedea. Sugestii?
Am primit spre studiu un contract de vanzare si distributie de la un potential partener ungur al societatii pentru care lucrez. E ceva nou pentru mine. Nu am experienta pe acest domeniu ci doar notiunile ramase din facultate. Propunerea de contract contine niste clauze generale, conditii privind furnizarea si termene de plata, produse concurente (apropo de legea 21/1996), stocuri si conditii de depozitare, raportari, autorizatii, loturi, marci, restrictii la export, conditii de incetare ale contractului, cauza de forta majora -cred ca am pus cam tot. Nu sunt stipulate obligatii clare ale partilor !!! Se doreste de catre potentialul partener ca interpretarea si guvernarea contractului sa fie facuta in conformitate cu legislatia ungara!!
Nu cred ca propunerea de contract trimisa este cea mai buna pentru societatea mea asa incat primesc orice fel de sugestii. Daca cineva are un model de contract de acest gen poate sa trimita mesaj privat. Multumesc.