avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Activitate George Staicu

Activitate George Staicu

Sper sa pot primi un raspuns util la problema mea descrisa in postarea de mai sus ("Subiect: Pentru preschimbarea cartii de identitate politia imi cere procura semnata de mama desi aceasta nu poate scrie fiind paralizata").
Va multumesc!
Nu poate scrie nici cu mana stanga, desi o poate folosi atunci cand mananca. Am scris in postare ca cei doi notari la care am fost mi-au spus ca nu pot autentifica procura avand in vedere ca mama nu o poate scrie.Din acest motiv au spus ca nu are rost sa se deplaseze acasa la noi. Procura trebuie scrisa si apoi semnata. Mama fiind paralizata nu poate semna, daramite sa scrie textul acesteia.
Pentru preschimbarea cartii de identitate politia imi cere procura semnata de mama desi aceasta nu poate scrie fiind paralizata la pat, in urma unui accident vascular cerebral vascular din 2010 (paralizia i-a afectat mana dreapta si piciorul drept; deasemenea a ramas cu afazie - nu poate vorbi inteligibil ). Anul acesta i-am obtinut certificatul de handicapat grav, care arata ca necesita asistenta permanenta.

Cartea mea de identitate a expirat pe 24 mai 2015. Ducandu-ma la sectia de politie de care apartin pentru a-mi preschimba cartea de identitate cei de-acolo mi-au zis ca le trebuie semnatura mamei mele, pe o procura autentificata de un notar, ca este de acord ca eu sa locuiesc in apartamentul detinut de ea in proprietate personala. Este pt prima data in zeci de ani (!!!) cand la preschimbarea buletinului de identitate mi se cere un asemenea consimtamant.

Cei de la sectia de politie au insistat sa le aduc respectiva procura notariala (!?) desi le-am prezentat o adeverinta din partea asociatiei de locatari care arata ca locuiesc la domiciliul respectiv si, totodata, le-am explicat ca mama mea este paralizata si nu-si poate folosi mana dreapta (le-am aratat biletul de externare din spital si certificatul de handicapat) si ca locuiesc impreuna cu mama mea de zeci de ani la respectiv adresa (lucru pe care, banuiesc, il puteau verifica pe calculator angajatii de la respectivul birou de evidenta a populatiei), . In schimb mi s-a spus ca imi poate fi eliberata o carte de identitate provizorie (!?) valabila un an de zile.

Am fost la doi notari si, asa cum era de asteptat, mi s-a spus ca nu pot autentifica o asemenea procura avand in vedere ca mama mea nu poate scrie.

Nu stiu daca ajuta dar precizez ca mama a cumparat apartamentul in care locuim cu imprumuturi de la CEC (credit de avans + credit pe termen lung), iar rambursarea acestora a fost facuta 100% de mine, in calitate de garant platitor, ceea ce ar putea constitui inca o dovada ca...sunt...fiul mamei mele (!) si ca locuiesc impreuna cu ea, la respectiva adresa, de zeci si zeci de ani.

Astept cu incredere un sfat pe baza caruia sa pot depasi obstacolele birocratice de la biroul de evidenta a populatiei si sa pot obtine o carte de identitate normala , valabila pe 10 ani.

Va multumesc!






Răspuns la discuția Hidroizolatie acoperis
As dori sa stiu, estimativ, cam cat costa inlocuirea hidroizolatiei la acoperisul de la casa liftului . M-ar interesa sa stiu care e costul pe metru patrat de hidroizolatie, costul manoperei, care e cel mai bun tip de material hidroizolant, ce unelte/utilzaje sunt necesare pt a realiza respectiva hidroizolatie si de unde se pot procura materialele respective.
Multumesc.
zenpic a scris:

Anunt in legatura cu Deciziile Curtii Constitutionale nr 223 si 224 din 15.03.2012 (CAS 5,5%)

Din verificarile facute la casele de pensii sectoriale rezulta faptul ca suma de 640 lei, retinuta abuziv incepand cu 01.01.2011 pana in present, se va restitui celor in drept, in baza unor ordine interne, dupa ce motivarea celor doua decizii va fi publicata.


Asa ar fi corect si moral. Eu am impresia ca cei de la Casele de Pensii au interpretat, in mod eronat, prevederile legale, aplicand procentul de 5,5 % la intregul cuantum al pensiei , in loc sa-l aplice doar la suma ce depaseste 740 RON. Asadar, daca e vorba de eroarea functionarilor de la casele de pensii pe baza unor decizii emise pe plan intern, tot acestia trebuie sa o remedieze pe baza unor decizii interne care sa corecteze propria lor eroare. Dupa cum am scris mai sus, casele de pensii au procedat la fel in cazul numerosilor pensionari care, dupa multe luni in care au primit pensia marita, s-au trezit ca trebuie sa returneze bani catre casa de pensii, datorita faptului ca functionarii din respectiva institutie au efectuat calcule eronate pe baza carora s-au emis decizii de majorare a pensiilor.

In orice caz, daca cei de la casele de pensii vor restitui sumele incasate in plus, atunci ar trebui sa emita un anunt public. Oare suma totala incasata in plus se va restitui intr-o singura transa, sau in mai multe ?

Un Paste Fericit pt toata lumea si, mai ales, pt pensionari !
''Curtea constată că, întrucât deciziile sale produc efecte numai pentru viitor.........''


Este incredibil, cum, dupa ce ca acesti pensionari si-asa aveau pensii mici, au ajuns acum sa fie furati pe fata de catre stat.

Este incredibil, pur si simplu, cate legi promovate de guvern si aprobate de parlament (!?) au fost declarate neconstitutionale sau au trebuit sa fie amendate in urma deciziilor Curtii Constitutionale.

Este incredibil, cum timp de 14 luni statul a incasat ILEGAL diferenta dintre 740 de RON si nivelul normal al pensiei primite de pensionari inainte de intratrea in vigoare a impozitarii pensiilor in ianuarie 2011. Cu alte cuvinte, prin faptul ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pt viitor (e adevarat, conform Constitutiei), se CONFIRMA ilegalitatea incasarii de catre stat, in mod total eronat, a diferentei dintre 740 de RON si nivelul pensiei primite de pensionari inainte de intratrea in vigoare a impozitarii pensiilor in ianuarie 2011, dar....statul ramane, bine merci, cu banii incasati (in mod nejustificat).

Sunt foarte curios daca pensiile platite acum in aprilie vor tine seama de decizia Curtii Constitutionale , sau nu.

Nu sunt specialist in domeniul juridic si poate ca este exagerata comparatia dar, stiu ca au fost multe cazuri in care numerosi pensionari, dupa multe luni in care au primit pensia marita, s-au trezit ca trebuie sa returneze bani catre casa de pensii, datorita faptului ca functionarii din respectiva institutie au efectuat calcule eronate pe baza carora s-au emis decizii de majorare a pensiilor. Deci, atunci cand e vorba ca statul sa recupereze bani, principiul neretroactivitatii este eludat (!?), dar atunci cand pensionariilor li s-au retinut, in mod nejustificat, sume din pensie, acest principiu este invocat (!?) . De ce nu se judeca cu aceeasi masura ?

In alta ordine de idei, statul poate emite SI IN CONTINUARE legi prin care introduce sau mareste taxele / impozitele, pe baza unor calcule sau formulari de text (premeditat !?) neclare / eronate, si care produc efecte imediat dupa intrarea lor in vigoare, dar DOAR dupa luni sau ani de zile, cand curtea Curtea Constitutionala emite decizii, legile respective pot fi corectate (!?) fara ca statul sa poata fi tras la raspundere (!?) .

Am facut niste calcule estimative , pt un pensionar cu o pensie de 900 RON , inainte de intrarea in vigoare a CASS. Acestuia, in urma aplicarii procentului de 5,5 % la intraga pensie de 900 RON, i s-a retinut un impozit CASS de cca 50 RON, timp de 15 luni (ianuarie 2011 - martie 2012) . In realitate , daca s-ar fi aplicat , in mod corect, 5,5 % la diferenta de 160 de RON (dintre 900 RON si 740 RON ) ar fi trebuit sa i se retina lunar 8,8 RON. Ca atare acestui pensionar ipotetic i s-a retinut lunar, in mod nejustificat , o suma de 40,7 RON , in total 610,5 RON (40,7 RON x 15 luni).
Daca luam ca medie suma de 610, 5 ron pentru o suta de mii de pensionari (va rog sa puneti Dvs cifra corecta a numarului de pensionari afectati de impozitul de 5,5 %) se ajunge la un total pe tara de 61.050.000 RON (adica cca 14, 2 milioane Euro - la un curs de 4,3 RON / 1 USD).


Chiar nu poate exista o solutie ca banii incasati in plus, in mod necuvenit, de catre stat sa poata fi returnati pensionarilor ?

Chiar nu poate fi introdusa actiune in justitie impotriva statului, caselor de pensii ?

Ar exista sanse reale ca aceasta problema sa fie solutionata in favoarea pensionarilor printr-o actiune in justitie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ?

Aici, intr-adevar, este nevoie de sfatul unui / unor experti in domeniul juridic romanesc si european.



CARE E PROCEDURA PENTRU PLATA FACTURII DE INCALZIRE IN TRANSE LUNARE ?

Va cer sfatul in legatura cu adresa RADET nr. 21.519 din 09.09.2011 trimisa asociatiilor de proprietari din Bucuresti prin care acestea sunt informate despre Hotararea CGMB nr. 14 /27.07.2011 referitoare, printre altele, la posibilitatea asociatiilor de proprietari de a opta pentru plata contravalorii consumului de energie termica pentru incalzire in transe lunare, pe parcursul unui an.

Mentionez ca, in conformitate cu art. 3, paragraf (3) din hotararea CGMB nr. 14 /27.07.2011, ?Pentru asociatiile de proprietari / locatari care vor opta pentru plata facturilor de energie termica pentru incalzire in transe egale aceasta se va realiza conform procedurii propuse de catre RADET si avizate de Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice?.

Am dat telefon la RADET si mi s-a raspuns ca PROCEDURA NU ESTE INCA FINALIZATA (!?)

Proprietarii din asociatia noastra doresc sa stie care este aceasta procedura (formula de calcul & exemple pt 1 camera, 2 camere, 3 camere, etc.) pentru a vedea daca este, intr-adevar, avantajoasa.

In conditiile in care procedura nu este finalizata tocmai de RADET, oare cum ar putea proprietarii din asociatia noastra (sau din alte asociatii de proprietari din Bucuresti) sa-si exprime optiunea pt respectiva procedura ??

Ma intreb cum de a trimis RADET adresa nr. 21.519 din 09.09.2011 catre asociatiile de proprietari si cum poate sa solicite un raspuns ferm din partea acestora pana pe 1 octombrie 2011 (!) in conditiile in care procedura pentru plata facturii de incalzire in transe lunare NU ESTE FINALIZATA nici pana azi ???

In concluzie: are cineva vreo idee depre procedura pentru plata facturii de incalzire in transe lunare? (formula de calcul si exemple)
Multumesc anticipat pt raspunsurile Dvs.

P.S. 1 Pt informarea Dvs. am postat la sectiunea "Documente utile" adresa RADET nr. 21.519 din 09.09.2011 si Hotararea CGMB nr. 14 /27.07.2011:
www.avocatnet.ro/content/con...
www.avocatnet.ro/content/con...
In mod normal detaliile (tip, cantitate, marime, etc.) privind pretul materialelor (si manoperei) trebuie sa apara in devizul (efectuat pe baza de masuratori directe, la fata locului) anexat la oferta pe care v-a prezentat-o firma pe care asociatia Dvs a selectat-o pentru a efectua lucrarea respectiva. Daca totalul celor doua facturi coincide cu suma din deviz, atunci totul este OK. Daca nu coincide , atunci aveti o problema.
Daca lucrarea a fost efectuata fara deviz si contract atunci greseala este a comitetului asociatiei.
In orice caz, asociatia dvs trebuia sa verifice existenta devizului (sau a detalilor referitoare la tipul, cantitatea, marimea, etc. materialelor) INANTE DE A EFECTUA PLATA.
carol_lorac a scris:

2. lucrez la o firma de gaze si, cel putin la noi, ofertele cu privire la coloana si instalatiile de utilizare (instalatiile de la coloana pina la fiecare consumator din apartament) se fac in urma vizionarii si masurarii in teren, dupa stabilirea traseului acestora. si nu se trimite beneficiarului un deviz pe materiale si manopera, ci numai lungimile de teava si taxele care sint de platit catre distribuitor...


Va multumesc pt raspuns...
As dori sa ma lamuriti unde apare costul manoperei (in deviz ? in oferta ? in proiectul de contract ?), avand in vedere ca dvs sustineti ca "...nu se trimite beneficiarului un deviz pe materiale si manopera, ci numai lungimile de teava si taxele care sint de platit catre distribuitor..."


Ma intereseaza un model de adeziune la asociatia de proprietari. Avem cateva persoane care s-au mutat recent in blocul nostru, cumparand apartamente de la fostii prorietari, si care doresc sa devina membrii ai asociatiei. Am cautat la rubrica "documente utile" de pe acest site dar nu am gasit un asemenea document.
Multumesc.