Poate debitorul obtine anularea actului de adjudecare daca a consemnat intreaga creanta si cheltuielile de executare dupa ce imobilul ce a facut obiectul urmaririi imobiliare a fost adjudecat si s-a platit pretul acestuia ? Mentionez ca acesta a facut depunerea si a contestat actul de adjudecare in termen prevazut la art 854 NCPC
Sunt doua chestiuni care imi ridica semne de intrebare. Art 862 ncpc si art 720 NCPC.
practic art 720 zice ca depunerea cu afectatiune speciala poate fi facuta pana la adjudecarea bunurilor iar art 862 zice ca debitorul poate obtine desfiintarea masurilor asiguratorii si de executare in cursul urmaririi si pana la termenul de la 854 NCPC daca, consemneaza intreaga valoare a creantei plus cheltuielile de executare.
Opinia mea este ca daca a facut depunerea cu afectatiune speciala in termenul de la 720 deci pana la adjudecare si a contestat actul de adjudecare in termenul de la 854 poate avea castig de cauza, pentru ca art 862 nu da termen pentru depunerea cu afectatiune speciala dar exprima intinderea posibilitatii debitorului de a obtine anularea acestuia. Totusi anularea acestuia in cond art 862 ncpc ar trebui sa aiba la baza o depunere facuta in mod valabil deci pana la adjudecare.
In practica acest caz poate avea corespondent daca spre exemplu debitorul se afla in alta tara sau alta localitate fata de biroul executorului judecatoresc si predarea recipisei de consemnare nu se poate face in aceeasi zi timp in care imobilul a fost adjudecat
Astept pareri, opinii
Buna ziua. Am urmatoarea speta.
-inceputul anilor 90 proces de revendicare imobil inceput
-vanzare drepturi litigioase imobil catre mine
-castigat proces de catre vechiul proprietar
-vanzarea imobilului de catre vechiul proprietar catre terti 2 persoane (contractul facut in mod fictiv din puct de vedere al pretului pe care incerc sa-l anulez in instanta). Aceasta vanzare nu a fost inscrisa respectiv dreptul de proprietate nu a fost intabulat ci inregistrata decat la fisc.
-apare a doua cerere de revendicare pe o parte din imobilul respectiv admisa de instanta. Acest proprietar si-a intabulat dreptul de proprietate obtinut si a deschis si cartea funciara.
-in tot acest timp cumparatorii care s-au inregistrat la fisc nu au platit impozitele.
Concluzia: Vreau sa intabulez eu dreptul de proprietate in cartea funciara pentru ce protiunea a ramas dupa ce a fost admisa a doua cerere de revendicare si intabulat dreptul respectiv de proprietate. Nu am inceput inca demersurile dar am identificat cateva potentiale probleme.
Pentru intabulare am nevoie de cerere, taxa intabulare achitata, cerere facuta, titlul de proprietate copie legalizata, certificat fiscal - (Cred ca am zis corect asta trebuie ?)
Cum obtin certificatul fiscal pentru ca nu sunt proprietarul imobilului in ce calitate pot face aceasta cerere ? Ar fi o varianta sa vorbesc cu cei care au imobilul inregistrat la fisc pe numele lor (caci este posibila aceasta varianta) sa ceara un certificat fiscal cu datorii ? Se poate efectua o intabulare daca nu corespunde numele de pe certificatul fiscal cu numele meu si nici cu numele vanzatorului din titlul meu de proprietate(acel contract de vanzare cumparare a drepturilor litigioase) ?
Mai are altcineva vreo opinie diferita ?
care sunt cele doua exceptii ? nici una care sa abia legatura cu aceasta speta ?
nu, creanta este undeva la 4000 de lei din care 1200 penalitati. deci se incadreaza. nu cunosc sa fi primit termen pentru acest lucru, dar nu cred.
Am o prietena care este actionata in judecata de asociatia de proprietari pentru neplata intretinerii. Ideea este ca in conformitate cu noile prevederi legale Informarea privind medierea este o procedura prealabila obligatorie cel putin asa am inteles eu din cat am reusit sa ma informez. Studiez acum varianta formularii unei intampinari prin care sa invoce pe cale de exceptie lipsa parcurgerii acestei proceduri prealabile si pe cale de consecinta sa le respinga actiunea ca inadmisibila. Mentionez ca actiunea asociatiei a fost depusa in 2014 ianuarie fara sa o anunte de intentiile lor sau sa o invite la mediere. Poate avea succes un asemenea demers ? Exista impedimente pentru care nu ar putea fi admisa o asemenea exceptie ?
Va multumesc
cred ca cel mai indicat este sa mearga actualul proprietar la vecin si sa-i spuna sa-si ia boarfele de acolo altfel ii face plangere penala pentru tulburare de posesie si daca nu goleste boxa chiar sa ii faca :)
eu vad speta in felul urmator. vanzatorul a renuntat deja la dreptul de proprietate, si-a primit pretul contractului aparent pe care eu l-am finantat. si nici nu figureaza in cartea funciara ca proprietar. intre el si mine exista un contract de vanzare cumparare, iar titularii actuali recunosc simulatia si contractul secret ca fiind valabil si aveau cunostinta de el cand l-au incheiat pe cel aparent. nu vad de ce un acord al vanzatorului este necesar. sunt doua contracte pe care le-a facut pe acel imobil unul ascuns unul aparent. pretul l-a primit, iar dreptul sau de proprietate a fost radiat din carte funciara. eu sunt acum interesat practic de consolidarea actului secret, publicarea lui si declararea simularii in cel aparent.
vreau sa declar simulatia intr-un contract de vanzare cumparare pentru un imobil. Intre mine si fostul proprietar este incheiat un contract de vanzare cumparare secret in forma scrisa sub semnatura privata. Actul aparent este tot un contract de vanzare cumparare intre fostul proprietare si doi titulari, in forma autentica. Cei doi titulari ai dreptului de proprietate (aparenti) sunt de acord , au dat declaratii autentice in acest sens, cu declararea simulatiei si trecerea imobilului in proprietatea mea in mod public. Pe fostul proprietar nu il mai pot gasi. Imi puteti da sfaturi referitor la cum as putea realiza cel mai simplu aceasta actiune. Se poate realiza pe calea medierii intre mine si cei doi titulari actuali in are ei recunosc simulatia sau trebuie si vanzatorul inclus in mediere ? Va multumesc
Care este norma juridica prin care ANRC interzice frunizorilor de servicii de telecomunicatie facturarea in avans ?