avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters136493

Activitate ContSters136493

Răspuns la discuția Asigurari sociale de sanatate
In conditiile in care realizati un venit,indiferent de cuantumul acestuia,nu puteti primi calitate de coasigurat. Aveti obligatia sa va asigurati la sanatate prin cplata contributiei lunare
Nu se mai scade la contributii nimic inafara CASde 78 lei,indemnizatia nu se impoziteaza,dar singura eroare in calcul este ca la media zilnica a bazei se utilizeaza 2 zecimale,adica 24859/128=194,21,iar indemnizatia bruta ,pt. calculul exact este 3632lei,nu 3628,iar net 3632-78=3554lei
Nu are niciun motiv sa refuze,este legal si trebuie sa o faca!De altfel nu emite un alt formular de cm,ci modifica sub semnatura si parafa sa data de sfarsit a cm.Daca totusi va refuza,invocati articolul de lege despre care v-am vorbit(ii citati)posibil sa nu cunoasca legislatia.
Da,este posibil.Dar trebuie sa respectati prevederea art. 37(4)din Norme60/32./2006

(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordă certificat de concediu medical pentru o anumită perioadă, iar asiguratul doreşte să îşi reia activitatea profesională înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzător, de către medicul prescriptor
Răspuns la discuția Transfer medic de familie
Dati multe amanunte dar ceea ce e mai important nu ne spuneti si anume:
-unde este domiciliul dvs.actual,in Covasna sau Bv?
-ce statut aveti in raport cu categoria de asigurat,adica sunteti salariat,realizati venit impozabil,sunteti coasigurat si la care casa figurati inregistrat?
-inteleg ca inainte domiciliul era in BV si figutati la casa BV,ati anuntat medicul de familie din BV ca v-ati schimbat eventual domiciliul?ati intreprins formalitatile de transfer(schimbare medic familie)?
Se poate ca figurati acum atat in evidenta pe lista medicului din BV cat si a celui din Covasna,deci apareti dupa cnp dublu raportat,iar pt. ca transferul nu s-a efectuat legal,adica prin radierea de pe lista din BV si inregistrarea in CV,cand cei de la cOVASNA v-au depistat,v-au transferat automat acolo unde figurati legal inregistrat,adica Brasov.
Clarificati acest aspect eventual,sau reveniti cu detalii la obiect!
Răspuns la discuția Concediu maternitate
La functia de baza puteti intra in c prenatal si beneficia de indemnizatia pt. concediul de maternitate,incepand cu 1 oct.Daca deja aveti cim suspendat la functia pt. care cumulati nu veti beneficia de indemnizatie de cm de la acest angajator.
Răspuns la discuția Concurs favorizat
Trebuie sa aveti o dovada concreta asupra afirmatiilor si actionati penal.
Cf. art.93(2)din Norme60/32:

(2) În vederea preluării în plată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate a drepturilor care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la casele de asigurări de sănătate:

a) lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncă, cu viza inspectoratului teritorial de muncă, după caz;.

ps viza ITM nu mai este necesara in prezent.
Spuneti medicului dvs. de familie sa consulte Ordin nr. 12 din 09/01/2004 pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei,precym si Ordin nr. 1982 din 05/12/2008 privind modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 12/2004 pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei,si va afla ce tip de document trebuie sa elibereze.

Puteti desfasura activitate ca PFA in timpul c. de maternitate de 126 zile.Concediul de maternitate este platit doar de catre angajatorul dvs.unde sunteti asigurata pt. ca angajatorul plateste cei 0,85%din fd. de salarii lunar pt. contributia la concedii si indemnizatii de boala. Ca PFA nici nu sunteti asigurata la c. si indemnzatii de boala sau maternitate.
Doar in timpul c.de crestere copil va trebui sa suspendati activitatea ca PFA.