avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Activitate maroma

Activitate maroma

Buna ziua,

Am o neclaritate in legatura ridicarea pensiei de intretinere.
In timpul cǎsǎtoriei am purtat numele soţului şi am locuit la domiciliul acestuia. In timpul divortului am locuit impreuna cu minorul temporar la parintii mei, fapt pentru care la instanta am indicat adresa de domiciliu a parintilor mei, aceasta adresa fiind mentionata in hotarârea de divort
Dupa divort am revenit la numele anterior casatoriei.
In prezent cartea de identitate este conform cu ceea ce este inscris in hotararea de divort: numele anterior casatoriei si adresa de domiciliu a parintilor.
Ca reprezentant legal al minorului, pentru ridicarea pensiei de intretinere de la posta ma legitimez cu cartea de identitate si hotararea de divort.
Impreuna cu minorul urmeaza sa ne schimbam adresa de domiciliu la locuinta mea. Imi voi schimba cartea de identitate cu noua adresa. Acest lucru il voi comunica si angajatorului care efectueaza poprirea pensiei de intretinere.
Ce acte imi vor fi necesare in acest caz la ridicarea pensiei de intretinere de la posta, avand in vedere ca doar numele va fi conform hotararii, insa adresa va fi diferita? Pe hotararea de divort nu este mentionat nicaieri codul numeric personal sau alta informatie de legatura .
Multumesc.
Va rog sa imi clarificati urmatoarea problema.
In cazul decesului titularului unui cont de depozit bancar, imputernicitul are dreptul de a retrage suma din cont sau este obligatorie dezbaterea succesiunii?

In cazul in care este adevarat ca este obligatorie dezbaterea succesiunii pentru a retrage suma din cont, care este data de la care a intrat in vigoare aplicarea acestei reglementari?
In cazul unui cont deschis cu multi ani in urma, daca pe contract nu exista nicio specificatie privind faptul ca imputernicirea este valabila doar pe timpul vietii titularului, banca nu ar trebui sa aplice vechile reglementari si sa elibereze suma imputernicitului fara a fi necesara dezbaterea succesiunii?
Multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Program vizita minor
Multumesc pentru raspuns. Problema este de a evita ca minorul sa mearga in vizita in perioada verii, cand va fi nevoit sa stea o luna. Nu sunt impotriva sa mearga in vizita perioade scurte sau sa vina sa-l vada oricand doreste, insa celalalt parinte refuza orice fel de colaborare si exista precedentul anului trecut cand o luna intreaga cat a durat vizita mi-a fost restrictionat accesul la a vorbi cu copilul la telefon si la orice informatie referitoare la copil. Dupa acea luna minorul mi-a reprosat ca l-am abandonat, acest lucru fiindu-i spus permanant de catre celalalt parinte.
De aceea intrebarea este daca pot sa nu-i dau copilul in acea perioada de o luna fara sa am probleme (la un nou proces de stabilire program de vizita deschis de mine sau de celalalt parinte, etc.) si sa respect celelalte termene de vizita mai scurte.
Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie:

Exista o hotarare judecatoreasca de ordonanta presedintiala prin care s-a acordat program de vizita minor la domiciliul parintelui caruia nu i-a fost incredintat copilul.
Dupa aceasta hotarare de ordonanta presedintiala, a ramas definitivǎ hotararea judecatoreasca de divort si incredintare minor, la care nu s-a solicitat/acordat program de vizita minor pentru parintele caruia nu i-a fost incredintat copilul;
În acest caz hotararea judecatoreasca de ordonanta presedintiala (privind programul de vizita) anterioara hotararii judecatoresti de divort si incredintare minor mai are vreo aplicabilitate?
Copilul are 3 ani si jumatate si nu mai doreste sa mearga in vizita nici perioade scurte de un weekend. In perioada verii ar trebui sa stea o perioada de o luna. In acest caz mai sunt obligata prin hotarare sa-i dau copilul?

Multumesc.
Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie:

Exista o hotarare judecatoreasca de ordonanta presedintiala prin care s-a acordat program de vizita minor la domiciliul parintelui caruia nu i-a fost incredintat copilul. Dupa aceasta hotarare de ordonanta presedintiala, a ramas definitivǎ hotararea judecatoreasca de divort si incredintare minor, la care nu s-a solicitat/acordat program de vizita minor pentru parintele caruia nu i-a fost incredintat copilul;
În acest caz hotararea judecatoreasca de ordonanta presedintiala (privind programul de vizita) ANTERIOARA hotararii judecatoresti de divort si incredintare minor mai are vreo aplicabilitate?

As fi dorit ca minorul sa mentina o relatie cu celalalt parinte, insa avand in vedere urmatoarele:
- celalalt parinte are o perceptie gresita despre relatia cu minorul si cu reacredinta il antieduca, dupa fiecare vizita copilul adoptand un limbaj si o atitudine nepotrivita;
- pe perioada vizitei celalalt parinte nu se ocupa de minor, acesta avand o relatie de concubinaj cu o persoana pe care minorul o respinge;
- copilul are 3 ani si jumatate, este crescut intr-un mediu stabil si nu-i place deloc sa mearga in vizita;
Pana la deschiderea unei noi actiuni privind programul de vizita as putea ca vizitele ori sa se desfasoare strict in prezenta mea (in parc, ...) ori sa nu mai aiba loc?

Multumesc.
Buna ziua,
O hotarare de divort care s-a judecat ca apel la Tribunalul Bucuresti unde se legalizeaza: la judecatoria unde a fost deschisa initial actiunea sau la Tribunal? Mentionez ca:
- hotararea data de Tribunal in apel a modificat in parte dispozitiile hotararii initiale data la nivel de judecatorie;
- inauntrul termenului de recurs nu niciuna dintre parti nu a depus recurs;
- a expirat termenul in care se poate face recurs ;

Multumesc.
Buna ziua,
O hotarare de divort care s-a judecat ca apel la Tribunalul Bucuresti unde se legalizeaza: la judecatoria unde a fost deschisa initial actiunea sau la Tribunal? Mentionez ca:
- hotararea data de Tribunal in apel a modificat in parte dispozitiile hotararii initiale data la nivel de judecatorie;
- inauntrul termenului de recurs nu niciuna dintre parti nu a depus recurs;
- a expirat termenul in care se poate face recurs ;

Multumesc.
Ca reprezentant legal am obtinut in instanta dreptul de recuperare a alocatiei pentru copil de la celalalt parinte. Desi exista o hotarare judecatoreasca definitiva legalizata, debitorul refuza restituirea pe cale amiabila, iar angajatorul debitorului pentru a face retinerea solicita incheierea de infiintare a popririi.
La dosarul cauzei nu exista incheierea de infiintare a popririi desi exista cadrul legal in acest sens, in Codul de Procedura Civila, astfel:
Art. 278
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale;
Art. 453
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit.
Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, ..... cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.
Cum se procedeaza in acest caz pentru ca instanta sa transmita o adresa de infiintare a popririi catre angajator?
Multumesc.