avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Activitate marienuta

Activitate marienuta

Răspuns la discuția cand se modifica un CIM
Exceptia prevazuta la art 17alin 4 din Codul muncii se refera expres tocmai la acele modificari care rezulta din lege sau contractul colectiv de munca. Deci ,daca prin legi speciale se stabileste anual (conf. art.5 si art 7 alin 1 din Legea nr. 330/2009) o crestere/majorare salariala, aplicarea actului normativ se face prin dispozitia scrisa (act administrativ) emisa de primar pentru fiecare salariat contractual . Dispozitia se aduce la cunostinta salariatului, fiind astfel informat despre modificarea (cresterea salariului) ce decurge din lege. Deci nu mai este nevoie de informarea prealabila si intocmirea actului aditional.
Modificarea salariului rezulta din lege si nu din initiativa angajatorului (in acest din urma caz fiind obligatorie informarea si intocmirea actului aditional ,intrucat modificarea se face numai cu acordul celor 2 parti conf. art 41alin 1 din Codul muncii)
Răspuns la discuția Facultate - vechime in munca?
Pe langa diploma si anexele sale, ar trebui si o adeverinta din care sa rezulte durata normala a cursurilor efectuate la zi (data de inceput si cea de finalizare), intrucat vechimea la pensie se calculeaza pe ani, luni si zile (in anexele la diploma nu se precizeaza decat anii de studii)
Răspuns la discuția reincadrarea personalului bugetar
Daca salariul de baza lunar brut si celelalte elemente constitutive ale acestuia, sunt stabilite conf. Legii 330/2009 si OU 1/2010, inteleg ca aceasta modificare a salariuluir decurge din lege si nu din initiativa angajatorului,motiv pt care nu se mai impune informarea. Eu cred ca este suficinet incheierea unui act aditional. in baza deciziei emise pentru reincadrarea in functie.
Art 17 alin 4 prevede ca ” Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.”
Credeti ca interpretarea mea este corecta ?

Multumesc pt raspuns !
Reincadrarea personalului in functii si stabilirea drepturilor salariale, conform Legii 330/2009 si OU 1//2010 necesita informarea prealabila si actul aditional de modificare a CIM in privinta elementului privind Salariul (conf. art 17alin1 si lin 4 din Codul muncii) ??? Sau modificarea rezulta din lege si nu mai este nevoie de informare ??? Am facut doar decizia de reincadrare si apoi actul aditional de modificare a salariului intrucat unele sporuri si indemnizatii avute pana la 31 dec 2009 sunt cuprinse in suma compensatorie cu caracter tranzitoriu.
Trebuia sa fac si informarea ???
Multumesc pe raspuns!!!!!:help:
Multumesc mult pt interesul acordat..... astept cu nerabdare raspunsul tau..

In OU nr. 1/2010 , art 4:
(1) Incepand cu luna ianuarie 2010, intregul personal din sectorul bugetar incadrat in autoritatile si institutiile publice prevazute la art. 2 alin. (1) si (3) din Legea-cadru nr. 330/2009 va fi reincadrat corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute la 31 decembrie 2009.
(2) La functiile de executie unde s-a redus numarul de grade sau trepte profesionale, reincadrarea personalului ale carui grade sau trepte profesionale au fost eliminate se face la gradul sau treapta profesionala imediat urmatoare celei eliminate, iar salarizarea se face cu mentinerea salariilor avute la 31 decembrie 2009.
(3) Personalul care ocupa functii de conducere va fi reincadrat pe unul dintre cele doua grade, respectiv, in cazul functionarilor publici, pe una dintre cele doua trepte.
Este clar ca pt functiile de conducere reincadrarea se face pe unul din cele 2 grade. Problema este ca la 31.12.2009 functia era de executie (medic primar) la care se adauga indemnizatia de conducere (stabilita in anexa 10 la OU 115/2005), iar cu 01.01.2010 trebuie sa incadrez persoana pe functia de medic sef sectie gradul II, iar salariul de baza va fi cel avut la 31. dec 2009.
Ceea ce ma intereseaza este daca, inainte de a face decizia de reincadrare trebuie sa fac informarea prealabila catre salariat cu privire la modificarea functiei si apoi act aditional la contract ? sau modificarea decurge din lege si nu mai este necesara comunicarea prealabila si modificarea contractului prin act aditional ?
Multumesc inca odata pentru atentie...:">
In Anexa II/2 pct.I din Legea 330/2009 apare functia de medic sef sectie cu cele 2 grade care anterior acestei legi (in OU 115/2005) nu era prevazuta. Salariul functiei de conducere (de medic sef sectie) era constituit din salariul functiei de executie (medic primar) la care se adauga indemnizatia de conducere stabilita in Anexa 10.
Cum procedez la reincadrarea personalului aflat in functie la 31 dec 2009, conf.art 30 alin 3 din Lg. 330/2009 ?
Reincadrarea trebuie s-o fac prin decizie pe functia noua de medic sef sectie? In acest caz , este vorba de o modificare a functiei stabilita in contractul indivi. de munca... Trebuie sa modific prin act aditional elementul ”functia” din contract in termen de 15 zile de la informarea prealabila ? aceasta modificare o pot considera ca rezulta ca posibila din legea 330 si nu mai este necesara notificarea si modificarea elementului privind functia ? Conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania nu exista functia de medic sef sectie (doar medic, medeic rezident, medic specialist sau medic primar).
Daca ma poate ajuta cineva care lucreaza in unitatile sanitare publice, multumesc !!!!!:">