Asa cum am scris in titlul subiectului, as dori cateva lamuriri despre posibilitatea angajarii legale cu contract de munca a unui elev care a implinit 18 ani si care este in continuare la liceu in clasa a XI-a.
Nu sunt sigur daca se poate face contract cu timp partial pe perioada nedeterminata sau se face doar de perioada vacantei (cele 60 de zile) cat si cele legate de actele de studii - cred ?
Am lasat sa treaca un timp pana sa postez din nou crezand ca dl. Iulian Manea v-a veni sa argumenteze punctul dansului de vedere. As fi fost curios sa vad care este acesta pentru ca argumentele dansului poate chiar m-au convis in prima faza.
Revenind la subiect . Am inteles, cand factura de reducere este separata ,nu se pune , intra in alt cont si nu poate influenta pretul de intrare.
Cand reducerea este pe aceiasi factura cu marfa, scad din pretul marfii valoarea discountului si voi trece in NIR aceasta valoare.( acesta va fi pretul de intrare) OK !!
Va multumesc pentru interesul aratat de acest subiect ! :love2:
Problema intoducerii si gestionarii datelor in contabilitate( din moment ce poti fi controlat si interpretat in diferite moduri) nu cred ca poate ramane la latitudinea mea.
Din pacate este si ramane la latitudinea LOR.
Daca ar fi simplu si nu s-ar ascunde ceva in spatele acestor discounturi ( 40 - 50 %), ele ar fi unele normale de 2, 3, ....% si ai putea sa faci nu pret normal de vanzare si acel discount ar fi al tau. Dar este clar ca nu se doreste acest lucru, ci altceva .
Lucru care da de banuit este valoarea mare cat si faptul ca se intampla uneori sa vina si pe factura separata. Si atunci ce faci , nu te obliga sa introduci factura cu pretul mare ?.
Cum sa explici unui organ de control, stiti factura X din data Y este diminuata de factura de discount Z din data W, cad ele trebuiesc intoduse in contabilitate la data primirii lor si etc., etc. ....
Raspuns CLAR, SCURT, si LA OBIECT .
Ce nu am putut sa intuiesc este acesta fortare a pretului prin intermediul unor chichite legislative.( cu toate ca simteam presiunea)
In momentul lansarii acestei teme pe forum am crezut ca sunt practici inofensive care pot fi trecute prin cunoasterea mai aprofundata a problemei si cu un sfat bun.
Pe factura nu apare cifra 171 lei - asa cum am spus mai sus valoarea de intrare fara TVA este 300 lei .
Factura trebuie introdusa cu valorile inscrise in ea.
Deci :-/
Trebuie sa ma lamuresc, asa ca :
- la introducerea pozitiei (calendar) in programul de contabilitate trebuie sa ii pun un pret de vanzare - legea spune 300 x 1,24 x min. 1% asadar = 375.72 lei. Daca ii pun 254 lei apare adaos negativ :O .Ulterior se introduce pozitia de discount care nu are nici o legatura cu prima pozitie .
Deci :-/
Vreau sa va prezint urmatorul caz cu care ma confrunt de ceva vreme si nu stiu cum sa il rezolv.
Mai multe firme de distributie pentru a ascunde pretul real de vanzare al produselor, trec in factura un pretul de vanzare mare pentru ca apoi sa vina cu discounturi substantiale.
Exemplu :
1. calendar 2 x 300 = 600 x 1,24 = 744
2. discount -1 x 258 = -258 x 1,24 = - 319.92
TOTAL FACTURA = 424.08 lei
Deci pretul corect de cumparare al produsului este 171 x 1.24 =212,04 lei
Daca doresc sa vand acest calendar cu pretul de 254 lei cum se inregistreaza factura respectiva?
Cum intocmesc NIR-ul?
Este valabila regula ca nu pot vinde sub pretul de achizitie ?
Care este pretul de achizitie?
Casa de marcat are posibilitatea de a inregistra astfel de incasari cu un card bancar prin intremediul unui " buton " care se numeste CARTE CREDIT .
Apare incasarea in " Z " dar se justifica in acelasi timp si " lipsa banilor din casa" :luck: