Buna ziua!
Am o sora surdomuta in varsta de 40 ani. I a expirat pasaportul si am aflat ca nu ii putem face altul pt ca ii trebuie curatela. Cel putin la pasapoarte asa mi au zis. In primul rand nu are logica pt mine ca cineva care ei considera ca nu poate semna cererea de pasaport sa mi semneze mie cerere de curatela. In primul rand nu stie limbajul surdomutilor. Ne intelegem cu ea prin semne invatate impreuna. In al doilea rand, nu inteleg cum cineva care are drept sa si scoata buletin nu poate sa siscoata la fel pasaport. Nu stie sa citeasca oricum nimic. Intrebarea este daca domnul de la pasapoarte era bine informat. Daca da. Care sunt pasii obtinerii acestei curatele. Imi trebuie doar pt pasaport. Nu putem pleca in afara UE in vacanta si evident nu o putem eu si mama lasa singura in casa. Multumesc.
Buna ziua!
Care sunt alternativele pentru agajatii care stau foarte mult in pauze? Mentionez ca exsista pontaj cu cartela electronica ce identfica timpii pierduti in pauze. Exista posbilitatea de a nu ponta si respectiv plati timpul petrecut in pauze lungi?
Multumesc.
Am o intrebare: pot angaja economist caruia sa ii atribui si responsabilitati de casierie si sa inhcei contract de gestiune cu el?. Ideea este ca am nevoie de o persoana care s afaca si operatiuni contabile si casierie, evitand cumul de functii. Multumesc.
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in clarifciarea urmatorului aspect: angajati cu program de lucru iengal, 12/24, cum se ponteaza si se calcualeaza salariul lunar? Sunt zile in care lucreaza mai multe ore decat in luna si zile in care se lucreaza mai putin de 170 ( de ex. 165), dar media pe 3 luni se pastreaza 170. Cum calculez salariul in lunile in care lucreaza mai mult decat nr ore din luna ( ii platesc ore suplimentare?) dar cand sunt mai putine? Pot sa ii platesc doar 165 ore daca atat a lucrta intr-o luna?Si cum il pontez in aceste cazuri? Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua. Este vorba de o prima platita de firma ( privata) la care m am angajat ca urmare a relocarii in alta localitate decat cea de resedinta, situata la 300 km de loclaitatea mea. Mentionez ca nu am fost in somaj inainte de angajare.
Buna ziua. Am incheiat un contract de munca pe perioada determinata mai intai, urmand ca dupa 6 luni sa mi se faca pe nedeterminata in cazul in care si eu si angajatorul dorim. Am primit insa si o prima de relocare. As dori sa stiu in ce conditii trebuie sa restitui prima de relocare daca plec de la acest angajator. Multumesc.
Buna ziua! Doresc sa ma pensionez anticipat, dar sunt si persoana fizica autorizata ( PFA) pe care deocamdata nu am activitate, dar intentionez sa incep activitatea dupa pensionare. Se pot cumula cele doua (PFA si pensie) sau nu mai am dreptul la pensie daca functionez ca PFA?
Multumesc.