Dan_Preda a scris:
Operaţiunile intracomunitare pentru care este obligatorie înscrierea în ROI sunt:
- prestări de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;
ce inseamna "altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile"?
de pilda eu am un client din UK caruia ii livrez servicii de inginerie si consultanta, si el le factureaza apoi unui alt client din Romania, factura o face fara TVA, fiind servicii la care locul prestarii este domiciliul fiscal al clientului. Cf legislatiei din UK (care se bazeaza tot pe regulile europene in domeniul TVA), prestarea de servicii a firmei din UK catre cea din Romania este scutita de TVA in UK. Cand am intrebat la fiscul din Romania cum vad ei expresia "altele decat cele...", mi s-a spus ca "nu stim cea vrut sa excluda legiuitorul prin aceasta adaugire, dar noi va consideram ca in cazul Dvs va trebui sa aduceti dovada scrisa de la autoritatile fiscale din UK ca operatiunea in cauza este scutita de TVA." Aberant, pentru ca este clar ca in toata Europa se aplica aceleasi reguli privind taxarea TVA, iar in factura mea fac clar faptul ca serviciile sunt prestate in legatura cu un client care opereaza in Romania...Culmea este ca pentru un pumn de euro, sunt nevoit sa ma inscriu in ROI si sa imi complic viata cu declaratii de TVA lunare, si nici nu mai pot parasi ROI decat dupa un an si jumatate....Daca a mai avut cineva o situatie similara, mi-ar fi de mare folos...