avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... este posibila recuperarea contributiei la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

este posibila recuperarea contributiei la pensie?

Buna tuturor,

Fac cinste cui imi poate raspunde la intrebarea urmatoare: in baza carei prevederi legislative se poate recupera contributie la pensie pentru un cetatean roman care isi retrage cetatenia?

Ideea mi-a venit pur si simplu dupa ce am constatat ca in tara unde emigrez exista aceasta posibilitate ca sa iti poti recupera contributia la pensie pentru anii de contributie in cazul in care pleci din acea tara si iti retragi si cetatenia.

Ar fi ideal daca ar exista si un precedent, ceva. Sau daca raspunsul ar fi nu, de ce nu si unde scrie ca nu se poate.

Intrebare colaterala - daca cineva nu mai este cetatean roman dupa nu stiu cati ani, mai are acea persoana dreptul la pensie in Romania, in conditiile in care nu mai este cetatean roman?

Va rog nu va dati cu parerea daca nu stiti. Opinii am gasit multe si foarte variate. Ceva concret insa deocamdata nu.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:27, 11 Decembrie 2012
1. Nu exista, deocamdata, o prevedere legala care sa reglementeze ceea ce doriti dvs., adica prin renuntarea la cetatenia romana sa primiti inapoi contributiile sociale platite in decursul anilor.

2. Persoana de orice cetatenie, daca a lucrat in Romania si a platit contributia sociala la pensie, va beneficia de pensie din Romania, daca persoana respectiva face parte din UE sau dintr-o tara cu care Romania are incheiat acord de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie/ pensie handicap gradul ii din romania in olanda damma damma Buna seara, sunt o persoana cu handicap gradul II, accentuat si permanent pentru care primesc o indemnizatie lunara de la Guvern. Urmeaza sa ma mut in ... (vezi toată discuția)
Drept de pensie pentru roman stabilit in sua Andrei M Andrei M Buna ziua, Sunt nascut in 1953. Am terminat liceul in 1972 si facultatea (Institutul Politehnic Bucuresti) in 1977. Am lucrat la doua intreprinderi din ... (vezi toată discuția)
Divort cu urmari in israel marap marap -Cetatean roman si israelian, in 2005, se casatoreste in Romania cu o romanca, pleaca in Israel, ea naste in Romania, el le face chemare si sotia si copilul ... (vezi toată discuția)