eu sunt PFA si ain aclasi timp angajat cu contract individual de munca dar doar pe 2 ore la care platesc toate asigurarile. IN aceast caz mai trebuie sa platesc la Pensii?
multumesc.
da am avut venituri in ultimii 5 ani si am avut "gaura' cam 6 luni asa ca pentru acea perioada am platit. nu stiu exact cum e cu penalitatile ideea este ca nu am paltit decat 20-30 lei asa ca nu e asa mare pierdere.
iti ia perioada care incepe de acum 5 ani ( din momentul prezentarii la ei). in aceasa perioada chiar daca nu ai avut venituri sau somaj si nu ai fost inscris la o forma de invatamant ( asta daca ai pana in 26 de ani) trebuie sa platesti taxe la venitul minim. asadar eu am avut 6 luni in care am tat acasa fara sa urmez nici o scoala si am platit la venitul minim + majorari de intraziere ( era pt 2007 parca). Asa e legea, no comment dar mergi caci cucat intarzi cu atat e mai rau. bafta!
si eu sunt pfa din aprilie 2010. cand am fost la casa de sanatate m-au pus sa aduc acte justificative pe ultimii 5 ani ( fise fiscale + carte de munca sau diploma de absolvent etc). dupa aceste verificari pentru perioadele cand nu am obtinut nici un venit deci nu am platit asigurarile la ei am platit taxa la venitul minim insa cu majorari. deci din pacate asa e legea acum se verifica ultimii 5 ani, altfel nu poti incheia contract cu ei.
si eu sunt pfa si trebuie neaparat sa mergeti la casa de sanatate sa platiti contributia de 5.5% si facultativ 0,85% pentru concedii medicale. am fost si eu si m-au pus sa platesc din urma, trebuie sa mergeti cu acte justificative sa verifice pe ultimii 5 ani si daca nu ati platit veti plati cu majorari. eu asa am patit insa macar acum am ajuns la zi.
taxa se plateste trimestrial.
si eu sunt o mamica de 2011 si cred ca ar trebui sa cititi si OUG 111 din dec 2010. din aceasta iata un paragraf ce v-ar putea interesa
Art. 4. — (1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
multumesc de raspuns. intr-adevar am citi si eu OUG 111 din 2010 in care se accepta si fractii de luna - chiar 3 fractii de luna in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
mi-e teama ca ei vor considera fractie de luna atat in martie 2010 (cand am perioada lucrata 1-12) pana in 16 aprilie 2010 cand mi s-a eliberat certificatul pfa si mi-am inceput activitatea. la finante eu apar cu venituri din data din 16 aprilie sau din aprilie 2010 ( fara a se specifica si lua in considerare ca e de la jumatatea lunii aprilie)?
oricum mai am o varianta si anume in cazul in care nasc mai devreme sa iau certificat medical de la dr care sa ateste nasterea inainte de termen.
ce sanse credeti ca am in situatile prezentate mai sus?
va multumesc.
va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns la situatia mea.
am avut contract individual de munca incheiat la 11.03.2010
contrcat drepturi de autor incheiat la 12.03.2010
contract individual de munca dar doar cu 2 ore inceput la data de 01.04.2010
inceput activitate pfa 16.04.2010 si prima factura taiata in data de 21 .04 2010. de atunci am venituri neintrerupte. sunt insarcintata si trebuie sa nasc pe 13.04 2011 insa as vrea sa stiu daca ma incadrez pentru indemnizatie de maternitate (cea pe 1 an sau 2 asta ramane la alegerea mea) daca nasc in perioada 15 martie- 15 aprilie 2011.
se considera intrerupere de activitate intre 12 martie 2010 si 16 aprilie 2010? ma incadrez pentru indemnizatie?
va multumesc anticipat.
la CASS trebuie sa platesc 5,5% + 0,85 % ( pt concedii medicale) ? Taxele la CAS ( pensii) nu mai sunt necesare daca am contract de munca?va multumesc.
va multumesc, dl valeriu pentru raspuns. din pacate nu pt beneficia de somaj cacai nu am 12 luni lucrate in ultimle 24. SE pare ca vi beneficia de indemnizatie caci am 12 zile lucrate din 23 de zile lucratoare ale lunii martie.