avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Activitate gaby1970

Activitate gaby1970

Răspuns la discuția Reprezentant al salariatilor
procmarci a scris:

art. 224 Codul muncii
2) Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul adunării generale a salariaţilor, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor.
Tot in aceste conditii puteti si sa va depuneti mandatul, in cadrul unei sedinte de adunare generala anuntati ca renuntati.


Multumesc!
O zi buna!
Am o mare rugaminte. Un salariat ales ca reprezentant al salariatilor doreste sa se retraga din "functie" . Va rog, daca ma puteti ajuta cu raspuns, care este procedura de renuntare, ceva.......daca exista baza legala, am tot cautat si nu gasesc mai nimic :">
Multumesc foarte mult!
ellena a scris:

gaby1970 a scris:

Buna ziua,

Art.5 din HG nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare va da raspunsul la intrebare(daca institutia este una la care face referire aceasta HG)


Art. 5
(1)Salariaţii care au lipsit de la serviciu întregul an calendaristic, fiind în concediu medical sau în concedii fără plată acordate potrivit art. 25 alin. (3), nu au dreptul la concediul de odihnă pentru acel an.
(2)În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fără plată prevăzute la art. 25 alin. (3), însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, salariaţii au dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat în anul reînceperii activităţii, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevăzute la alin. (1).

Aici e vorba de perioade mari de suspendare. Daca am doar doua luni intr-un an de CM , nu ma incadrez la 12 luni sau mai mult, si sa zicem ca nici daca insumez pe doi ani medicalele nu trec de 2-3 luni, atunci cum se acorda CO?

Opinia repondentilor de mai sus ar fi ca pentru perioada de concediu medical nu se acorda CO, din practica insa nu am intilnit angajator care sa adune cite 3+5+10 zile de CM de-a lungul unui an si sa scada la CO. Bine logic, asa ar fi, dar daca nu e prevazut expres omul poate contesta, cu vesnica intrebare, " unde scrie?"
Aici cazul concret e mai simplu ca sint doua luni succesive. Dar sint unii care aduna de-a lungul anului tot doua luni de concediu medical dar din cite 5-7 zile si carora nu li se diminueaza CO. Mai ales daca CO a fost deja efectuat si medicalul a aparut ulterior... Si atunci persoana in cauza pe buna dreptate zice ca de ce ei sa i se scada si altora nu.




Ii acordati concediul de odihna pentru anul intreg, este dreptul salariatului.S-a imbolnavit , nu-i vina lui si nici nu face obiectul art. 5 mai sus mentionat!
Buna ziua,

Art.5 din HG nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare va da raspunsul la intrebare(daca institutia este una la care face referire aceasta HG)
Răspuns la discuția Vechime si spor de vechime
freeelis a scris:

Nu, somajul constituie, in prezent, stagiul de cotizare asimilat care se ia in considerare la pensie.


Multumesc, gasesc scris undeva?
Baza legala, buuun, mai tine cineva cont de Lege?Acum este momentul pentru cei care au "cutitul" in mana sa taie tot ce le sta-n "coasta". Eu sper sa mai fie cineva care sa le apere interesele si celor nedreptatiti. Vor ramane numai neprofesionisti dar asta se doreste.
Răspuns la discuția Vechime si spor de vechime
AnnaMaria_ru a scris:

Cand se calculeaza anii lucrati din cartea de munca pentru a i se acorda sporul de vechime in functie de anii lucrati se scad zilele de fara plata? Sau ele nu se iau in considerare la vechime doar cand este vb de pensionare


Buna ziua!
Am si eu o intrebare legata de acest subiect. Pentru acordarea sporului de vechime, se ia in calcul si perioada de somaj conf. Legii nr. 76/2002? In Legea nr.1/1991 era mentionat in clar.
multumesc!
Buna ziua!

Daca se desfiinteaza o functie de sef birou , se tine cont de urmatorul articol din legea-cadru nr. 330/2009 care prevede " Art. 36. -
(1) Persoanele care ocupa functii de conducere in institutiile si autoritatile publice care sunt supuse restructurarii vor fi trecute pe un post vacant in cadrul structurii organizatorice aprobate potrivit legii, cu respectarea conditiilor de vechime prevazute de lege.
(2) In cazul in care postul vacant este inferior postului aferent functiei de executie a persoanei care a ocupat functia de conducere, postul vacant va fi transformat la acel nivel.
(3) In situatia in care in cadrul structurii organizatorice, aprobata potrivit legii, nu exista un post vacant, se transforma postul propriu al persoanei intr-o functie de executie, corespunzatoare studiilor si conditiilor de vechime ale acesteia."
?

Va multumesc anticipat.
Un asistent medical cu studii superioare poate ocupa un post de asistent medical debutant cu studii postliceale ? Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns si baza legala. Multumesc anticipat.
adiv a scris:

Buna ziua.Contractul individual de munca inceteaza la data emiterii deciziei de pensionare.

Multumesc, asa a fost pana la modificarea articolului 56 din L53/2003 de L49/2010, acum insa este si alineatul 2 in care scrie ca in termen de 5 zile lucratoare de la indeplinirea conditiilor, angajatorul trebuie sa-i intocmeasca decizie de incetare a CIM.