avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Activitate goghita

Activitate goghita

Sunt chirias ANL in celebrele blocuri construite in Timisoara, fara autorizatie de constructie despre care vuieste toata presa. De aprox 1 an se cearta Primaria cu ANL -ul cine se face vinovat de constrirea unor 80 de apartamente (5 blocuri) fara aviz de construire. Acum se judeca in instanta.
Problema a fost identificata dupa circa 5 ani de la darea in folosinta, in pragul expirarii contractelor de inchiriere, dupa care chiria de 50 lei/luna, la Timisoara, (dupa exirarea contractelor de 5 ani si pt detinatorii care au depasit varsta de 35 ani) devine 560 lei.
Conform legii, dupa 1 an neintrerupt de chirie, orice chirias ANL poate cumpara apartamentul, fapt aplicabil pt toti, mai putin pt chiriasii din cele 5 blocuri construite ilegal. La solicitarea pe care am facut-o la primariei de a cumpara apartamentul, mi s-a raspuns ca este imposibil pana la intabularea acestora si deci la obtinerea in prealabil a autorizatiei de constructie de catre Primarie. Problema este ca in 3 luni ni se va majora chiria de 10 ori si din motive independende de no,i ni se incalca dreptul de a cumpara, si astfel suntem siliti sa platim chirie.
1. Este legal sa platim chirie Primariei si mai ales chirie majorata din august, atata timp cat Primaria nu are proprietate asupra imobilelor? Imobilele sunt in litigiu.
2. Sunt legale contractele de inchiriere cu Primaria cat si cele realizate pentru utilitati cu furnizorii?
3. Ce masuri putem intreprinde pentru a nu ne majora chiria pana la solutionarea autorizatiei si a intabularii blocurilor ?/
4. Putem da Primaria in judecata? Ce ce capat de acuzare
Acceptarea (mostenirii) este expresa cand succesibilul isi insuseste explicit titlul sau calitatea de mostenitor printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata. (art 1108 NCC).

1. Va rog sa-mi dati exemple de asfel de inscrise sub semnatura privata.
2. Ce garantie am ca inscrisul s-a realizat in termenul de acceptare de 1 an, atata timp cat celalalt mostenitor nu a avut cunostinta de existenta acestui act, la INFONOT s-a verificat si nu a rezultat nici o declaratie de acceptare. Adica dupa prescrierea/expirarea termenului de acceptare de 1 an in care un succesibil nu a acceptat in mod expres, nimic, prin nici un act autentic, poate sa vina cu o minciuna ca a facut acceptarea printr-un act sub semnatura privata pe care-l face azi si-l dateaza cu data anterioara, si devine brusc acceptant. Este valida procedura? Se poate practica?
3. Ce mijloace de aparare pot avea eu, cel de buna credinta? De la data deschiderii succesiunii au trecut 2 ani si 7 luni.

Sunt 7 mostenitori ai unui frate fara copii (8 frati in total). S-a depasit termenul de 1 an, de acceptare a succesiunii. Doar 2 frati au acceptat mostenirea prin declaratii la notar, tot acesti 2 frati au intretinut mostenirea (impozite, taxe intretinere, reparatii, etc). Toti cei 7 au avut cunostinta de mostenire, participand la inmormantare si fiind instiintati de viitoarea calitate de succesibili, dar nu au vrut sa se implice prin costuri.
1. Conform art 1103 cod civil cei 5 devin straini de mostenire prin expirarea termenului de acceptare?
2. Cei 2 acceptanti ai mostenirii dezbat doar ei succesiunea?
Multumesc.


Am fost mandatata de o persoana sa o reprezint in dezbaterea unei succesiuni, sa obtin dreptul sau de coproprietate si sa vand cota obtinuta, altei persoane. S-a facut la notar o procura speciala pt dezbaterea mostenirii si vinderea cotei pentru o suma de bani pe care persoana a incasat-o.
1. Ce se intampla daca persoana care mi-a facut procura decedeaza? Cumparatorul cotei mai poate obtine dreptul dupa dezbaterea succesiunii, avand in vedere faptul ca platit suma de bani, corespunzatoare cotei?
2. Cat timp e valabila procura? Succesiunea se va dezbate in instanta, fiind mai multi mostenitori care nu se inteleg si cu siguranta va dura un timp procesul. Procura imi va acoperii perioada de judecata?
3. Dupa dezbaterea succesiunii pot vinde cota asa cum prevede procura sau trebuie intai facuta si iesirea din indiviziune?
MULTUMESC.
Pentru succesiunea unui defunct, care nu are copii ca urmași, ci dor frații ar fi mostenitorii de drept, întreb:
Sunt 3 frați în viață, iar restul de 4 au moștenitori. Între cine se împarte moștenirea?
1. Doar între cei 3 frați în viață?
2. Între cei 3 frați și succesorii legitimi ai celorlați 4?
3. Mostenirea se împarte la 3, sau la 7?
Vă rog să mă lămuriți cât mai urgent.
Cu mulțumiri.
Ce părere aveți despre vânzarea dreptului succesoral? Acest demers vreau să-l realizez înainte de deschiderea succesiunii, pt a evita acceptarea succesiunii și ulterior vânzarea masei succesorale dobândite, de către coerezii care nu doresc moștenirea, dar care vor să obțină o cale sigură, legală și economică în a-mi ceda acest drept mie. Sunt mulți coerezi în indiviziune și totodată greu de adus laolaltă pentru succesiune. Este mai simplu de realizat individual printr-o formă de vânzare a dreptului succesoral, sau o formă similară?!
1. Se practică de către notari?
2. Există riscuri pentru mine?
Răspuns la discuția Mostenire, succesiune?
Nu m-ați înțeles.
Unchiul are 9 frați, trei sunt în viață, iar un frate decedat are un singur copil înfiat. Acest copil are drept la moștenire, la fel ca ceilalti nepoți de la alți frați decedați, care sunt fiii naturali ai acestora?
Răspuns la discuția Mostenire, succesiune?
1. Deci unchiul mosteneste automat prin testament fara sa fie nevoie sa fi facut succesiunea?
2. Copiii infiati ai fratilor decedati vin la mostenire?
Multumesc.
Răspuns la discuția Mostenire, succesiune?
Sunt ruda cu matusa, ii sunt stranepoata Bunica materna a fost sora matusii decedate,
mama mea este nepoata ei dela sora. Mama mea este in viata.
Daca a murit matusa inaintea unchiului, ei avand intre ei testament, dar specific, nu s-a facut succesiunea dupa matusa, noi rudele matusii mai avem vocatie succesorala? Venim la succesiune, sau doar rudele unchiului au drepturi?
Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 saptamani a decedat si unchiul. Ei aveau intre ei testament unul pe celalalt, dar nu s-a facut succesiunea dupa matusa. Urmasii unchiului sunt 3 frati si mai multi nepoti de la alti 3 frati.
Unii dintre acestia vor sa-mi cedeze partea lor mie stiind ca eu i-am ingrijit. Va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari stringente.
1. In cazul de fata eu as avea vreu drept ca ruda a matusii?
2. Unde pot gasi o copie a testamentului? Testamentul poate intra in vigoare daca nu s-a facut succesiunea dupa matusa?
3. Care ar fi procedura legala cea mai favorabila pentru a beneficia de partile de mostenire la care renunta unii dintre frati ai unchiului in favoarea mea?
4. Pot participa la succesiune? Pot sa deschid eu succesiunea?
5. Am calitatea de a devenii coerez?
Va rog din suflet sa ma lamuriti cu privire la aceste aspecte foarte importante si foarte urgente pt mine.