avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea expresa a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea expresa a mostenirii

Acceptarea (mostenirii) este expresa cand succesibilul isi insuseste explicit titlul sau calitatea de mostenitor printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata. (art 1108 NCC).

1. Va rog sa-mi dati exemple de asfel de inscrise sub semnatura privata.
2. Ce garantie am ca inscrisul s-a realizat in termenul de acceptare de 1 an, atata timp cat celalalt mostenitor nu a avut cunostinta de existenta acestui act, la INFONOT s-a verificat si nu a rezultat nici o declaratie de acceptare. Adica dupa prescrierea/expirarea termenului de acceptare de 1 an in care un succesibil nu a acceptat in mod expres, nimic, prin nici un act autentic, poate sa vina cu o minciuna ca a facut acceptarea printr-un act sub semnatura privata pe care-l face azi si-l dateaza cu data anterioara, si devine brusc acceptant. Este valida procedura? Se poate practica?
3. Ce mijloace de aparare pot avea eu, cel de buna credinta? De la data deschiderii succesiunii au trecut 2 ani si 7 luni.

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:38, 25 Februarie 2014
Codul de procedură civilă:

Art. 278
Data certă a înscrisului sub semnătură privată
(1) Data înscrisurilor sub semnătură privată este opozabilă altor persoane decât celor care le-au întocmit, numai din ziua în care a devenit certă, prin una dintre modalităţile prevăzute de lege, respectiv:
1. din ziua în care au fost prezentate spre a se conferi dată certă de către notarul public, executorul judecătoresc sau alt funcţionar competent în această privinţă;
2. din ziua când au fost înfăţişate la o autoritate sau instituţie publică, făcându-se despre aceasta menţiune pe înscrisuri;
3. din ziua când au fost înregistrate într-un registru sau alt document public;
4. din ziua morţii ori din ziua când a survenit neputinţa fizică de a scrie a celui care l-a întocmit sau a unuia dintre cei care l-au subscris, după caz;
5. din ziua în care cuprinsul lor este reprodus, chiar şi pe scurt, în înscrisuri autentice întocmite în condiţiile art. 269, precum încheieri, procese-verbale pentru punerea de sigilii sau pentru facere de inventar;
6. din ziua în care s-a petrecut un alt fapt de aceeaşi natură care dovedeşte în chip neîndoielnic anterioritatea înscrisului.


Fără dată certă, declaraţia de acceptare sub semnătură privată nu vă este opozabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Optiuni succesorale... ContSters4579 ContSters4579 Art. 1108 Felurile acceptării (1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită. (2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea declaratiei de acceptare a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, as dori sa aflu cit timp este valabila o declaratie de acceptare a succesiunii data la un notar si daca se prescrie daca in continuare nu fac nici ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren ... matrix73 matrix73 Bună ziua! Am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren în anul 2014 în calitate de mandatar al vânzătorului, având procură specială de ... (vezi toată discuția)