avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Optiuni succesorale...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Optiuni succesorale...

Art. 1108

Felurile acceptării

(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.

(2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.

(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moştenitor.
...cuprinderea printre actele de acceptare expresa si a actului sub semnatura privata mi se pare periculoasa datorita usurintei cu care se poate intocmi un act antedatat...sa spunem ca in baza art 1112 unui mostenitor i se aplica prezumtia de renuntare ,este decazut din drept prin act notarial iar ulterior va putea anula foarte usor certificatul de mostenitor prin prezentarea unei declaratii de acceptare antedatate prin care arata ca a acceptat in mod expres succesiunea n termen...nu cred ca este oportuna aceasta forma de acceptare expresa...
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 13:54, 21 Noiembrie 2011
Da, este o mare problema asta dar cred ca jurisprudenta va reglementa si aceasta situratie.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Dar de ce va mirati?

Iata ce scria in VECHIUL c. civ.

Art. 689. - Acceptarea poate fi sau expresa sau tacita. Este expresa cand se insuseste titlul sau calitatea de erede intr-un act autentic sau privat; este tacita cand eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare.
...da chirica zice ca acceptarea sub semnat privata nu poate fi opusa tertilor decat de la data la care a dobandit data certa...lucru logic zic pt a preintampina inconvenientul unei posibile antedatari...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptarea expresa a succesiunii raul89 raul89 Buna ziua Doresc sa verific daca succesiunea dupa bunicul meu, a fost acceptata expres de catre unul dintre mostenitorii sai, in termenul legal de ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a succesiunii ana93 ana93 Buna ziua la toata lumea! Am mai scris, mi s-a raspuns la intrebare insa tot nu mi-e clar... presupunand ca vreau sa dau declaratia de acceptare a succesiunii ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a mostenirii Maria3030 Maria3030 buna ziua! as vrea sa stiu ce anume implica aceasta declaratie de acceptare a mostenirii si in ce conditii se practica. am citit cate ceva aici pe forum si ... (vezi toată discuția)