(2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.
(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moştenitor.
...cuprinderea printre actele de acceptare expresa si a actului sub semnatura privata mi se pare periculoasa datorita usurintei cu care se poate intocmi un act antedatat...sa spunem ca in baza art 1112 unui mostenitor i se aplica prezumtia de renuntare ,este decazut din drept prin act notarial iar ulterior va putea anula foarte usor certificatul de mostenitor prin prezentarea unei declaratii de acceptare antedatate prin care arata ca a acceptat in mod expres succesiunea n termen...nu cred ca este oportuna aceasta forma de acceptare expresa...
Art. 689. - Acceptarea poate fi sau expresa sau tacita. Este expresa cand se insuseste titlul sau calitatea de erede intr-un act autentic sau privat; este tacita cand eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare.
...da chirica zice ca acceptarea sub semnat privata nu poate fi opusa tertilor decat de la data la care a dobandit data certa...lucru logic zic pt a preintampina inconvenientul unei posibile antedatari...