Mentionez faptul ca noul contract colectiv de munca are valabilitate din data de 03.11.2010 pana la data de 03.11.2013(3 ani).Asta poate insemna ca nu se justifica starea de insolventa a firmei,in consecinta se pot acorda drepturile salariale .
Intrebarea mea este daca starea de insolventa poate da societatii dreptul de a nu aplica toate prevederile contractului colectiv de munca NOU pe care toti angajatii l-am semnat de luare la cunostinta!!!
Va rog mult de tot sa ma ajutati cu un sfat profesionist:Zilele trecute la locul meu de munca ni s-a comunicat NOUL contract colectiv de munca ,l-am studiat si a trebuit sa-l semnam de luare la cunostinta.Au fost adaugate multe articole noi fata de contractul colectiv de munca vechi,printre care citez *Suplimentar se acorda si o prima de vacanta de cel putin 1/2 sin salariul de baza lunar,Indemnizatia de concediu si prima de vacanta se platesc de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu*.
Noul contract colectiv intra in vigoare incepand cu data de 03.11.2010,de la inceputul lunii noiembrie m-am aflat in concediu de odihna si am solicitat conducerii prima de vacanta .Am primit urmatorul raspuns la solicitarea mea:*Nu se aplica aceste clauze din contract ,firma este in INSOLVENTA si nu se poate .
In noul contract colectiv de munca exista multe alte articole care avantajeaza salariatii cum ar fi:la casatoria unuia din angajati societatea trebuie sa acorde salariatului doua salarii medii brute,la nasterea primului copil salariatul trebuie sa primeasca un salariu mediu brut etc.
Va rog sa-mi raspundeti daca raspunsul conducerii este corect si se incadreaza in lege.
S-a dat sentinta in cazul procesului intentat societatii la care lucrez,schimbarii nejustificate din functie,pe parcursul procesului judecatoarea s-a legat de faptul ca eu am semnat actul aditional schimbarii din functie ,de acord,si nu de luare la cunostinta cum am incercat sa dovedim si ca s-a produs sub presiune.S-a pronuntat sentinta in felul urmator *RESPINGE ACTIUNEA.CU OPINIE SEPARATA IN SENSUL ADMITERII CERERII RECLAMANTEI.*Nu pot sa -mi dau seama ce insemna acest lucru.Va rog ajutati-ma cu o parerea avizata.
MULTUMESC .
As dori sa mai mentionez faptul ca recunoscandu-mi semnatura pe actul aditional ,am precizat in fata instantei ca acel act continea textul in cauza iar in momentul semnarii de mine nu era datat,stampilat si semnat de catre reprezentantul firmei ,iar actul depus de societate la dosar continea toate acestea.Martorii adusi de mine au specificat ca se intampla asta in mod frecvent ,iar colegelor care nu am semnat preavize de concediere ,li s-au trimis cateva zile la rand aceste preavize si obligandu-le sa le semneze (continutul preavizului fiind acelasi ultimul paragraf schimbat ,avand totusi acelasi nr de inregistrare ,intocmit diferit),intr-un final societatea spunand *nu-i nimic ....nu mai avem nevoie de semnatura d-voastra*si colegele fiind date afara in acest moment .
Astazi s-a incheiat procesul care l-am deschis firmei la care lucrez in legatura cu schimbarea mea din functie ,nejustificata din partea firmei,si urmeaza sa se pronunte sentinta finala saptamana viitoare.Am adus in acest dosar probe cu martori legat de faptul ca schimbarea din functie a fost nejustificata,si a faptului ca semnatura care exista pe actul aditional schimbarii din functie a fost produsa sub presiune si ca societatea procedeaza frecvent in astfel de moduri .
Prin aceasta va cer parerea avizata asupra unei probabile decizii luate de catre completul de judecata,exista posibilitatea ca judecatorii sa respinga cererea mea de repunere in functie si recuperarea drepturilor banesti pierdute ,datorita faptului ca actul aditional a fost semnat de mine (prin probele aduse s-a demonstrat ca s-a produs sub presiune si a fost de luare la cunostinta si in nici un caz de acord cu ceea ce era specificat in actul aditional ),sau se poate aproba cererea mea ...tocmai datorita faptului ca am demonstrat prin probe caci schimbarea din functie s-a efectuat fara ca aceasta sa urmeze niste pasi de retrogradare (abateri grave,sanctiuni etc)
Va multumesc si astept un raspuns de la d-voastra.
Revin cu completari ...eu am ocupat functia de sef magazin ....lucrez si in prezent la aceasta societate ,ocup acum functia de asistent sef magazin.Am decis sa dau in judecata firma ,deoarece nu existau motive pentru schimbarea mea din functie si punerea in locul meu a altei persoane .Am fost anuntata de acest lucru exact in ziua producerii inventarului anual (moment prielnic pentru a se putea efectua predare-primire a gestiunii).Mentionez faptul ca magazinul functiona FOARTE BINE ...am atins obiectivele firmei pe parcursul celor doi ani de activitate in aceasta functie .Au existat zvonuri in oras ,printre colege ,va spun sincer nu am dat curs acestora ...pentru ca firesc nu ar fi fost normal sa se intample .Unul dintre cele 4 magazine existente in oras urma sa se inchida ,iar directorul zonal dorea sa-i faca *loc* sefei de acolo in acest magazin ,de altfel cel mai ravnit ....existau rezultate si implicit si remuneratii mult mai mari .Intr-un final *aceea *colega nu mi-a ocupat postul ,desi s-a pus problema pana in ultimul moment ,o alta colega din alt magazin l-a insistentele directorului si-a cedat locul in magazinul ei si a venit pe postul meu .Nu am primit nici azi explicatii din partea conducerii ,desi le-am cerut chiar documente justificative demiterii mele .
Cam asta s-a intamplat.Si de aceea am apelat la voi ,pentru a ma lamuri ,si daca sunt sanse de reusita a procesului intentat firmei ,de repunere in functie si implicit si recuperarea diferentelor de salar pierdute in urma acestor miscari ,care sunt considerabile .Deasemenea ....imi este afectat si CV-ul meu.
Va multumesc .
Va relatez pe scurt ce s-a intamplat.Am fost schimbata din functie ,societatea la care lucrez nu mi-a adus la cunostinta acest lucru decat in ziua schimbarii,neexistand in prealabil abateri sau rezultate de unde sa rezulte schimbarea mea din functie.Mentionez faptul ca in ziua schimbarii ,sub presiune am semnat actul aditional care in momentul semnarii nu era datat ,stampilat si semnat de catre angajator .La scurt timp dupa acest fapt am dat scietatea in juecata.
Intrebarea mea este daca acest proces va avea castig de cauza si ce are credibilitate in fata judecatorilor :actul semnat de mine de luare la cunostinta sau proba cu martori care sustin acest fapt (presiunea )
Va multumesc si astept un raspuns in acest sens.
I