avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Activitate Bogdan Craioveanu

Activitate Bogdan Craioveanu

Răspuns la discuția Dezbaterea mostenirii
Este foarte important sa apelati la un avocat daca ajungeti sa dezbateti succesiunea in instanta. Daca porniti intr-un astfel de proces fara avocat, partea adversa are din start un avantaj. Este o procedura lunga care poate dura si 2-3 ani si costurile vor fi mai mari ca la notariat, insa daca nu va intelegeti, nu va ramane alta varianta.
Răspuns la discuția Taxa de succesiune
Puteti sa renuntati la succesiune si renuntarea ii profita mamei, nu este neaparat nevoie sa faceti partaj. Renuntarea se face tot la notariat prin declaratie notariala, dar este destul de ieftina.. in jur de 50-60 de lei.
DanGheorghe a scris:

Domnu Avocat , spuneti cà de unde sà stie cà procura nu a fost revocatà ?
Stà scris la sfàrsit : prezentul mandat nu are sfàrsit cu moartea sau incapacitatea mandatarului , mandatul isi mentine valibilitatea pànà isi indeplineste dispozitiile in baza articolului 1307 di Codul civil .........


Mandatul este valabil pana la executare asa cum scrie in procura d-vs SAU pana la revocare. Vedeti articolul 2031 Cod Civil:

(1) Mandantul poate oricând revoca mandatul, expres sau tacit, indiferent de forma în care contractul de mandat a fost încheiat şi chiar dacă a fost declarat irevocabil.
(2) Împuternicirea dată unui nou mandatar pentru aceeaşi afacere revocă mandatul iniţial.
(3) Mandatul dat în condiţiile prevăzute la Art. 2028 nu poate fi revocat decât cu acordul tuturor mandanţilor.


Detalii:
[ link extern ]

In Romania revocarea procurii se face prin declaratie de revocare la notariat care este inscrisa ca si procura in registre electronice pentru ca notarii sa poata verifica apoi daca mandantul a revocat sau nu imputernicirea cand li se solicita sa autentifice o tranzactie incheiata in baza respectivei procuri. Gasiti aici mai multe informatii:
[ link extern ]
DanGheorghe a scris:

.......procua e apostiliatà si legalizato in judecàtorie......


Asa si? Acest lucru nu dovedeste ca n-ar fi fost revocata. Prin apostilare doar respectati forma legala necesara pentru a fi recunoscuta procura in tara. Simpla apostilare nu demonstreaza ca procura n-a fost revocata.
In alta ordine de idei, consulatul al trebui sa accepte sa va faca procura daca mai aveti pasaportul si sunteti domiciliat in Italia pentru ca asa prevede legea notarilor. Daca nu mai aveti nici pasaport, nici nu va mai intreb cu v-a identificat notarul strain.
@themis
Si Italia si Germania cunoaste forma autentica si detin registre in care se inscriu procurile, dar notarii romani nu au acces la verificarea registrelor lor, asa cum scria si Joha - in sensul asta probabil trebuie facut ceva la nivelul UE, un registru electronic la nivel european.
Pana atunci, notarul public poate raspunde pentru orice act anulat si este total justificat sa refuze autentificarea unui act in baza unei procuri a carei revocare nu o poate verifica.
In rest, e usor sa strigam "ilegal", "abuz contra intereselor persoanelor" si poate sa ne si creada cineva pentru ca sunt termeni cu care raliem foarte rapid simpatizanti :)
Minorul poate sa mosteneasca SI sa semneze contracte, evident, prin reprezentant legal (trebuie instituita curatela)

"Curatela este o măsură instituită de către serviciul autoritate tutelară al primăriei care va numi o persoană (curatorul special) pentru a asista minorul sau interzisul judecătoresc la încheierea actelor notariale cum ar fi vânzarea, donația sau acceptarea unei moșteniri.
Conform art. 178 din Noul Cod Civil, instanţa de tutelă va numi curatorul, însă, până la înfiinţarea acestor instanţe, numirea curatorului se va face în continuare de către autoritatea tutelară.
Spre exemplu, un minor poate dobândi calitatea de moștenitor și, respectiv, să accepte o moștenire, prin curator numit prin dispoziție al autorității tutelare a primăriei de la domiciliul minorului. După depunerea cererii de dezbatere a moștenirii, notarul public va efectua o adresă în către serviciul de autoritate tutelară al primăriei competente pentru numirea unui curator special care să reprezinte/asiste pe minorul/interzisul judecătoresc la încheirea actelor de dispoziție sau la dezbaterea succesorală."


Sursa:
[ link extern ]
Răspuns la discuția Clauza de uzufruct
gheorghe28 a scris:

Buna ziua. La un contract de vanzare-cumparare, daca exista clauza de uzufruct, cine plateste impozitul la casa, in situatia in care mama este decedata, tata locuieste in alt oras, iar copilul a ramas in casa parinteasca ( apartament cu 2 camere )?
Multumesc!


Impozitul il plateste mereu nudul proprietar.
Răspuns la discuția Taxa de succesiune
PaulHaiducu a scris:

Care este termenul pentru taxa de succesiune si unde trebuie depusa?


E bine sa faceti succesiunea in maxim 2 ani de la deces cum a scris si doamna notar ca sa nu mai platiti statului impozitul de 1% din valoarea bunurilor.

PaulHaiducu a scris:

Se poate rezolva si la primarie cu succesiunea?


N-aveti treaba cu primaria - majoritatea notarilor nu cer nici anexa 24

PaulHaiducu a scris:

Unde este mai ieftin? Se poate rezolva si la primarie cu succesiunea?


Cel mai ieftin este la notariat. In instanta taxa de partaj succesoral este in jur de 3%, la notariat taxa de succesiune este in jur de 1% din valoarea bunurilor. Evident, trebuie sa va intelegeti.. daca nu va intelegeti, mergeti in instanta, caz in care e indispensabil un avocat.


marius021 a scris:

Daca o sa vreau vreodata sa vand apartamentul, se poate face vanzarea doar cu acest duplicat?


Da.

marius021 a scris:

Daca solicit o copie de pe actul original (cel semnat), credeti ca notarul imi va da?


Nu, asta este si ideea, nimeni nu detine actul original de vanzare in afara de notarul public petru a le complica viata falsificatorilor de acte :)

marius021 a scris:

Cand am semnat actul, notarul nu mi-a dat si duplicatele sa le citesc. Acum am impresia ca lipsea un paragraf din actul original. Credeti ca daca i-as solicita notarului sa-mi mai arate o data actul original(cel semnat), ar fi de acord?


Este imposibil pentru ca duplicatul se face de pe original asa cum scrie si aici:
[ link extern ]

Eu zic ca ati facut foarte bine ca ati dezbatut succesiunea prin notariat- este mai ieftin si ati terminat in cateva zile in loc de ani de zile si poate v-ati pastrat un loc de buna ziua fata de rude.
Avocatul vroia sa indepartati un mostenitor legal de la mostenire, insa treaba nu sta mereu cum ar dori avocatul deoarece judecatorii sunt destul de reticenti cand li se solicita sa decada pe cineva din drepturile succesorale prin admiterea exceptiei de neacceptare a succesiunii. In plus, exista multe moduri de a accepta succesiunea, inclusiv in mod tacit si e putin probabil ca avocatul respectiv sa le fi avut in vedere pe toate.