avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Activitate VIOLETA CIUREA

Activitate VIOLETA CIUREA

Prevederile art 108-111 din Codul Muncii reglementeaza durata timpului de munca.
Conform art. 111 alin (1) din Codul Muncii "durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare", iar alin (2 ) stipuleaza faptul ca "prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana"
Intr-adevar puteti incheia contracte de munca cu cele trei societati, fara sa depasiti timpul legal de munca.

Art 35 din Codul Muncii nu se contrazice cu dispozitiile art 10 lit c din Legea 514/2003.Art 35 reprezinta dreptul comun, iar profesia de consilier juridic este reglementata printr-o lege speciala care prevede faptul ca este incompatibila exercitarea profesiei de consilier juridic concomitent cu alte profesii salarizate sau autorizate (de exemplu -agent comercial).
Am spus doar ca a fost bine prezentat cadrul legal aplicabil in cazul sanctionarii disciplinare a salariatilor. Si dumneavoastra sunteti o persoana calificata fiind consilier juridic. Ati luat din context fraza si regret ca ati interpretat gresit afirmatiile mele.

Mi-am permis sa fac o ultima mentiune. Conform art 266 din Codul Muncii -angajatorul aplica sanctiunea in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere mai multe criterii: imprejurarile in care fapta a intervenit, gradul de vinovatie al salariatului, consecintele abaterii disciplinare , comportarea generala in serviciu a salariatului, eventuale sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

In practica sunt intalnite situatii in care decizia de sanctionare este disfiintata in cazul in care nu se respecta aceste criterii pentru individualizarea sanctiunii aplicate.


Buna ziua,

Trebuie sa introduceti o actiune in raspundere patrimoniala a salariatului.Banuiesc ca furtul a fost efectuat in timpul exercitarii atributiilor de serviciu.
Competenta de solutionare a respectivei actiuni apartine tribunalului. La cerere atasati si declaratia salariatului prin care recunoaste fapta.
Da intr-adevar nu se poate face o concediere in perioada CO.

Observ ca toata lumea este informata cu privire la dispozitiile din Codul muncii aplicabile in cazul sanctionarii disciplinare a salariatilor.

Este usor de aplicat o sanctiune, mai greu este sa o motivezi in fapt si drept.
In practica angajatorul este de multe ori dezavantajat de dispozitiile din legislatia muncii care protejeaza destul de mult salariatul.

In practica multe decizii care prevad sanctiuni cu reducere din salariu sunt desfiintate de instanta, mai ales daca salariatul respectiv nu a mai fost anterior sanctionat. Este importanta gravitatea abaterii si de regula un indice al cuantificarii ei este si faptul daca angajatorul a suferit un prejudiciu in urma savarsirii acelei fapte de catre salariat.

In cazul abaterilor cu caracter continuu termenul pentru aplicarea sanctiunii disciplinare se socoteste de la ultimul act de savarsire.

Termenul de 5 zile calendaristice in care trebuie comunicata decizia de sanctionare disciplinara nu are natura juridica a unui termen de decadere, ci de recomandare.
Buna ziua,

De regula sanctiunea se aplica incepand cu luna urmatoare in care s-a dat decizia de sanctionare.

Conf art 268 alin 1 din Codul Muncii angajatorul dispune aplicarea sanctiunii discipinare printr-o decizie emisa in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea faptei.
Deci trebuie sa va incadrati in termenul de emitere a deciziei.
Concediul suspenda acest termen.

Nu puteti retine penalitatea din banii de concediu.
Răspuns la discuția concediere nejustificata
Buna ziua,

Trebuie sa dati mai multe detalii cu privire la dispozitiile in temeiul carora ati fost concediat.

Daca a fost o concediere individuala art 65 alin 1 din Codul Muncii trebuie sa stiti ca aveti dreptul cel putin la plata unui salariu compensatoriu conform CCM unic la nivel national pe anii 2007-2010, numai in cazul in care nu aveti un CCM la nivel de unitatae mai favorabil.

Puteti contesta decizia de concediere in termen de 30 de zile de la data la care v-a fost comunicata la tribunalul din circumscriptia in care domiciliati.

Daca ati fost concediat disciplinar -art 61 coroborat cu art. 264 Codul Muncii -aceasta situatie comporta mai multe discutii.
Răspuns la discuția Contract de mandat!-urgent
Nu puteti fi autorizat de CSA sa desfasurati activitatea de intermediere asigurari si prin urmare nu puteti primi pe numele dumneavoastra in mod legal un comision pentru politele de asigurare vandute.

Trebuie sa aveti in vedere ca exista si sanctiuni pentru o astfel de practica, consultati prevederile LEGII 162/2009 - privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2007 pentru modificarea alin. (19) al art. 35 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor articolul 39 alineatul (3), după litera c^1) se introduc două noi litere, literele c2) şi c3), cu următorul cuprins:
«c2) amendă aplicabilă oricărei persoane care utilizează denumirile de asigurător, reasigurător, broker de asigurare şi/sau de reasigurare, agent de asigurare sau de reasigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat sau derivatele acestora, fără a avea autorizaţie emisă sau fără a fi înregistrată la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, de la 10.000 lei până la 100.000 lei, pentru persoanele juridice, şi de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele fizice;

Răspuns la discuția disputa politie-asigurator
Daca am inteles bine din redactarea dvs ati avut un accident in care au fost implicate 4 masini.

S-a incheiat un proces verbal in care s-a specificat ca dumneavoastra sunteti singura vinovata de producerea accidentului si de avarierea tuturor celor 4 masini.
Daca asa este scris in procesul verbal emis de politie si nu l-ati contestat atunci el ramane valabil si constata vinovatia dumneavoastra de producerea accidentului.

Expertiza intocmita de asigurator de obiecei este o expertiza extrajudiciara care nu este opozabila in instanta, in timpul procesului. Ar fi trebuit sa fie chemate toate partile implicate in producerea accidentului-toti conducatorii auto pentru a fi prezenti la efectuarea acelei expertize.
Cand veti ajunge in proces, va trebui efectuata o alta expertiza care sa fie opozabila in instanta.

Somatia primita de la Casa de Avocatura prin care sunteti notificat sa va prezentati la mediere este in fapt efectuata pentru a indeplini procedura concilierii prealabile cu dumneavoastra si este premergatoare intierii procesului.

De regula in astfel de cauze este introdus in proces si asiguratorul RCA (cel la care aveti dumneavoastra asigurarea) si care in temeiul legii trebuie sa acopere paguba. In cazul in care nu este si el introdus in proces, trebuie sa il introduceti dumneavoastra cu o cerere de chemare in garantie -de fapt o intervenitie fortata in temeiul legii privind asigurarile- 136/1995 cu modificarile ulterioare.
In cazul in care sunteti chemata in instanta invocati exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, avand in vedere faptul ca cel in drept a plati pagubele provocate de dumneavoastra este asiguratorul RCA- conform contractului de asigurare incheiat si a prevederilor Legii 136/1995.

E bine totusi sa apelati la un avocat care sa verifice documentele si sa exprime o opinie avizata dupa verificare tuturor aspectelor incidente in speta.

O zi buna,